Hlavní navigace

6 zajímavých forků Firefoxu, které se snaží vyplnit mezery na trhu

24. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Na základech otevřeného prohlížeče Firefox vznikají alternativní prohlížeče, které se snaží nabídnout něco navíc. Představíme vám šestici zajímavých projektů.

Firefox jistě znáte, patrně jste minimálně slyšeli o tom, že se jedná o prohlížeč s otevřeným zdrojovým kódem. To znamená také to, že díky tomu mohou vznikat na něm postavené prohlížeče. Znáte některé? Pokud ne, můžete to napravit díky našemu přehledu. Vybrali jsme projekty, které jsou něčím zajímavé nebo unikátní. Vyhnuli jsme se starším a již mrtvým projektům. Pokud vás některá z alternativních verzí Firefoxu zaujme, seznamte se nejprve s důležitými skutečnostmi.

Možná rizika alternativ

Mnohé projekty udržuje malý tým lidí, který se někdy skládá z jediného člověka. Tyto týmy přitom často doplňují záplaty nebo nové funkce do zastaralého kódu, který navíc stárne dál. Tento proces nemusí být bezproblémový, navíc si na bezpečnostní aktualizace musíte počkat déle. (Zpoždění se do určité míry podobně vztahuje k alternativním prohlížečům postaveným na Chromiu.)

Nemusí se ani dostat na díry přítomné specificky ve starém kódu. Navíc se primárně bavíme o záplatovaní děr, nikoli o zásadní modernizaci kódu tak, aby nabídl nové ochranné funkce, byť nikde není napsáno, že na inovace nemůže dojít. Uživatelská základna nemusí být pro případné útočníky nebo útočnice zajímavá, bezpečnostní hledisko při případném rozhodování o migraci ovšem zvažte.

Pamatujte i na to, že při použití starého kódu ne vždy získáte technologická vylepšení, která Firefox získal zejména ve verzi 57 a následujících, např. běh ve více procesech. Na oplátku některé alternativy ovšem nabízí i technologie, na které už Firefox zanevřel. Jedná se typicky o doplňky postavené na technologii XUL a o zásuvné moduly pro NPAPI, kterých se prohlížeče v posledních letech zbavují. (Samy jsou bezpečnostním rizikemsnižují stabilitu prohlížeče.) Ani nabízená vykreslovací jádra nemusí držet krok s moderním webem, takže stránky v nich nemusí fungovat vždycky správně.

Článek pokračuje v další kapitole…

Basilisk

Prohlížeč s baziliškem v logu je mladý, vznikl během roku 2017, nestojí za ním však nikdo úplně neznámý. Vývojář M. C. Straver totiž pracuje i na Pale Moonu. Oproti němu Basilisk jako podvozek používá mladší Firefox, ovšem nikoli nejnovější. Pochází ještě z doby před představením verze 57, jež provedla rozsáhlé změny jak zvenku, tak pod kapotou prohlížeče.

Basilisk tedy také stojí na principu zachování kompatibility s tradičními doplňky na technologii XUL, ale i se zásuvnými moduly pro NPAPI. Práce na vývoji technologie XUL nadále pokračují (pod značkou UXP), otázkou ovšem zůstává, kolik doplňků reálně tuto platformu využívá, resp. hodlá platformě zachovat přízeň v budoucích letech. S ohledem na uvedené je zřejmé, že Basilisk zachovává designový styl Australis, jenž Firefox široké veřejnosti představil v roce 2014.

Basilisk je spíše technologickým experimentem Basilisk je spíše technologickým experimentem

Formálně „Baziliška“ nepohání vykreslovací jádro Gecko, ale jeho fork nazvaný Goanna. Protože využívá starší technologii, není kompatibilní s moderními doplňky WebExtensions. Vývojář se je s pomocnými silami v prohlížeči snažil zprovoznit, experimentální podpora ale bude brzo zase ukončena. S ohledem na starší kód je případná podpora velice náročná a problematická (Basilisk se stále více rozchází s vyvíjejícím se Firefoxem). Prozatím prý projekt máme považovat spíše za betaverzi.

Článek pokračuje v další kapitole…

Comodo IceDragon

  • Oficiální web: www.comodo.com
  • Podporované platformy: Windows a Linux (výhledově macOS)

Prohlížeče od Comoda existují dva. Dragon je postavený na Chromiu, IceDragon na bázi Firefoxu. Na pohled se IceDragon od předlohy neliší, oproti některým jiným alternativám ale staví na aktuálním a Mozillou podporovaném základu. Jedná se o solidní technologii, ke které Comodo nepřekvapivě přidává pár funkcí pro zlepšení ochrany při surfování, a to formou doplňků.

Za prvé kontroluje odkazy na webech s cílem najít malware nebo upozornit na phishing. Dále prohlížeč využívá zabezpečené servery DNS, které Comodo bezplatně provozuje. Teoreticky by měly být i rychlejší než ty provozované běžným poskytovatelem připojení. Oproti tradičnímu Firefoxu zvýrazňuje zabezpečené domény s validními certifikáty. Nebo vynucuje šifrované spojení, pokud je k dispozici.

„Ledový drak“ nabízí jen pár vlastních doplňků. Jde mu o bezpečnost „Ledový drak“ nabízí jen pár vlastních doplňků. Jde mu o bezpečnost

Dále obsahuje nástroj na stahování videí ze služeb jako YouTube. V jádru prohlížeč IceDragon vlastně nenabízí nic exkluzívního. Zmíněné skenování stránek lze stáhnout i do obyčejného Firefoxu nebo Chromu formou doplňku Online Security Pro. Doplňků pro stahování videí existuje celá řada (i pro vynucení HTTPS, které se ale stává standardem) a bezpečné DNS si můžete nastavit přímo v routeru či operačním systému. Comodo ovšem nabízí všechno v jednom balení, což někomu vyhovovat může.

Článek pokračuje v další kapitole…

Pale Moon

  • Oficiální web: www.palemoon.org
  • Podporované platformy: Windows a Linux (výhledově macOS)

Jak už bylo uvedeno u Basilisku, prohlížeč má na svědomí primárně jeden vývojář, tedy M. C. Straver. Pale Moon se však chlubí delší tradicí. První veřejná verze vyšla na podzim 2009, je ale také pravda, že tehdy byly jeho přísliby jiné. V začátcích se prohlížeč profiloval jako Firefox s určitými a optimalizacemi, díky kterým měl běžet svižněji aspoň na některých typech hardwaru.

Dnes se jedná spíše o pravý opak, protože autor se svého času rozhodl neakceptovat vývoj Firefoxu, který měl nabídnout tehdy nový vzhled Australis. Oproti Balisku je tak Pale Moon typický tím, že se dodnes drží ještě staršího uživatelského prostředí, které Firefox poprvé představil ve čtvrté řadě v roce 2011. Poté už nové řady vycházely několikrát do roka. Pale Moon se od té doby své předloze vzdaluje.

Z dnešního pohledu Pale Moon nabízí velmi zastaralé prostředí, ale také podporu starších typů doplňků Z dnešního pohledu Pale Moon nabízí velmi zastaralé prostředí, ale také podporu starších typů doplňků

Základem pro současnou řadu se stal Firefox 28 (z roku 2015), vykreslovací jádro Pale Moonu bylo tzv. forknuto a přejmenováno na Goanna. Autor se do prohlížeče snaží doplnit některé modernější funkce, na některé jiné aspekty jako přehrávání chráněného obsahu ale nedojde nikdy. Obecně platí, že pokud se někde zastarávání Pale Moonu projevuje výrazněji, je to přehrávání multimédií. Od loňského léta by už aspoň přehrávání ve full HD mělo být plynulé.

Se 4k už ale můžete narazit na problém, pokud jej stránka zprostředkovává pouze ve formátu WebM. Ještě více než v případě Basilisku tak platí upozornění, že tenhle prohlížeč už se na dnešním webu nemusí pohybovat zrovna jako ryba ve vodě. Výměnou za to ale získáte velice tradiční až staromilské uživatelské prostředí a podporu klasických doplňků postavených na technologii XUL nebo i moduly pro NPAPI.

Článek pokračuje v další kapitole…

TenFourFox

Jeden z nejzvláštnějších alternativních Firefoxů, který je dnes stále naživu, totiž vznikl z ještě specifičtější potřeby než Pale Moon a spol. TenFourFox byl reakcí na to, že Mozilla s Firefoxem 4 koncem zimy 2011 přestala podporovat platformu Mac OS X 10.4, resp. počítače architektury PowerPC. Mac OS X 10.4 a 10.5 z let 2005 a 2007 byly posledními vydáními pro tuto procesorovou architekturu.

Právě tyto dvě verze TenFourFox dodnes podporuje, ačkoli novější ze dvou systémů není Applem podporován od června 2011 (starší samozřejmě ještě delší dobu). Aby byl prohlížeč na starých počítačích použitelný, muselo dojít k určitým modifikacím. WebGL na starých Macích nefunguje, zato prohlížeč obsahuje vlastní dekodér pro formát MP3. Vývojový tým se postaral o modifikace pro zrychlení zpracování JavaScriptu a dekódování WebM, JPEG a HTML.

K dispozici jsou varianty pro počítače s procesory G3, G4 a G5 upravené pro optimální běh na dané platformě. Funkčních omezení se k dnešnímu dni sešlo skutečně mnoho. Novější vydání Firefoxu již vyžadují kompilaci v Rustu, projekt je přesto stále udržovaný. Vývojový tým se totiž rozhodl provést fork řady verze 45, do níž se snaží kromě oprav doplňovat aspoň některé nové funkce. Cílem projektu je se z hlediska funkcí co možná nejvíce blížit oficiálnímu prohlížeči od Mozilly.

Článek pokračuje v další kapitole…

Tor Browser

Jedna z nejznámějších odnoží Firefoxu se nesnaží prohlížeč všemožně modifikovat, aby nabídla např. přívětivější uživatelské prostředí nebo více spotřebitelsky cílených funkcí. Tedy s výjimkou jednoho specifického směru, a sice bezpečnosti. Tor funguje ve stejnojmenné síti, která zajišťuje anonymní komunikaci. V ní je provoz přesměrováván přes řadu uzlů, takže by vás mělo být možné sledovat jen s velkými obtížemi, případně vůbec.

Toto řešení obecně není široké veřejnosti známé, souběžně je k síti v dlouhodobém horizontu připojeno kolem dvou milionů uživatelů a uživatelek. Prohlížeč Tor má smysl používat jedině v případě, že se hodláte připojovat k anonymizační síti. Jinak se vlastně jedná o standardní Firefox s tím, že vývojový tým staví na verzích ESR. Tor je pak v základu vybavený několika běžně dostupnými bezpečnostními doplňky jako NoScript.

Tor je prostě Firefox, ale zaměřený na soukromé brouzdání Tor je prostě Firefox, ale zaměřený na soukromé brouzdání

Článek pokračuje v další kapitole…

Waterfox

Historie Waterfoxu se začala psát v roce 2011. Autor objevil kouzlo 64bitů, Firefox v té době (a ještě několik let poté) pro širokou veřejnost vycházel jen v nativní 32bitové edici. Mozilla kolem roku 2012 vzdala i experimentální vývoj. Právě v této oblasti ale Alex Kontos viděl potenciál a od svých šestnácti začal vydávat vlastní nativní 64bitový prohlížeč. Detailní příběh o zrodu projektu si přečtete na autorově blogu.

Ovšem, že podporou 64 bitů už dnes Waterfox neoslní. Co tedy nabízí? I on se snaží vystavět si dobrou pověst podporou klasických doplňků. Aktuálně autor pracuje na tom, aby přinesl katalog s těmito doplňky, které se už na webu Doplňky pro Firefox nenachází. Waterfox dále podporuje moduly pro NPAPI. Oproti tomu odstranil některé funkce spojené s Mozillou, zejména Pocket nebo odesílání telemetrických dat.

Waterfox kdysi býval prvním Firefoxem pro širší veřejnost, který nativně podporoval 64 bitů Waterfox kdysi býval prvním Firefoxem pro širší veřejnost, který nativně podporoval 64 bitů

Kromě klasických doplňků podporuje WebExtensions, protože Kontos se nových technologií nebojí. Aktuálně Waterfox ještě nestojí plně na základech Firefoxu Quantum, tj. verze 57 a novější, což se projevuje mj. použitím staršího typu uživatelského prostředí Australis. Kromě zaměření na uživatele (v prohlížeči smíte provozovat libovolné doplňky a moduly) je jeho poznávacím znamením zájem o etiku.

Autor např. spojil síly s platformou Ecosia, která díky uživatelkám a uživatelům Waterfoxu v roce 2017 globálně zasadila přes 350 000 stromů.

Byl pro vás článek přínosný?