Hlavní navigace

Šestijádrové Ryzeny existují. Asi už máme finální parametry tří modelů, které AMD uvede

2. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Až za měsíc procesory s architekturou Zen vyjdou, bude zdá se na výběr mezi dvěma osmijádry a jedním levnějším šestijádrovým čipem.

Není sice moc ke cti, odvolávat nějakou zprávu jen pár dní poté, co jsme ji publikovali, ale v tomto případě to bude částečně i příjemné. Před nedávnem jsme zde informovali o tom, že se webem šíří zpráva o nepřítomnosti šestijádrových modelů v připravované nabídce procesorů Ryzen. Podle jejího asijského zdroje dokonce možná šestijádra ani neměla být možná. Zdá se, že tyto zprávy nebyly úplně podložené – ale možná právě díky nim se na druhou stranu vynořily některé další a podstatně zajímavější.

Šestijádra nakonec ano

S onou domnělou nemožností vytvořit z osmijádrového čipu Summit Ridge šestijádro se to má takto: Podle webu Zolkorn může AMD vypnout vždy jen jednu z dvou čtyřjádrových modulů (tzv. Core Complex či CCX), z nichž se čip skládá. Nicméně jiné zdroje již předtím tvrdily, že Summit Ridge je ve skutečnosti flexibilnější a naopak je možné po jednom vypínat jádra v obou CCX, takže můžete vytvořit šestijádro, čtyřjádro i dvoujádro. Podmínkou má být, aby v obou CCX zůstal stejný počet jader a stejné množství L3 cache (tu lze deaktivovat prý buď celou, nebo na polovinu, tj. 2×4 MB). Pokud je jeden Core Complex zcela vypnutý, lze ve zbylém mít libovolnou konfiguraci.

K této verzi, kterou uváděl například The Stilt z fóra Overclock.net, se nyní přiklonil také Canard PC Hardware, díky němuž máme od Vánoc první benchmarky prototypu Ryzenu. Tento časopis na Twitteru napsal, že šestijádra nejen že mohou vzniknout, ale že dokonce existují. AMD podle něj má testovací vzorek s taktem 3,3 GHz. Paradoxně ale prý naopak nikde nekolují ony čipy s osmi jádry, ale deaktivovaným SMT („8C/8T“), o nichž se naposled spekulovalo. Místo nich se podle CPC Hardware tedy budou prodávat šestijádra s SMT (6C/12T), která jsou logičtější kvůli potřebě prodat částečně vadné čipy.

Dle CPC Hardware partneři AMD testují šestijádrové Ryzeny s SMT, čipy s osmi jádry a osmi vlákny naopak nebudou Dle CPC Hardware partneři AMD testují šestijádrové Ryzeny s SMT, čipy s osmi jádry a osmi vlákny naopak nebudou

Parametry finálních Ryzenů: dvě osmijádra...

Vyjádření Canard PC Hardware pak podpořil ještě web VideoCardz, který se běžně zabývá jen úniky (a to kvalitními) o GPU, nicméně zdroje má zdá se univerzálnější. I tento server dosvědčuje, že šestijádrový vzorek existuje a souhlasí také s tím, že má základní takt 3,3 GHz. Zároveň publikoval kódy celkem tří inženýrských vzorků, které nyní údajně partneři AMD (nejspíše jde o výrobce počítačů) mají na testování. Ty jsou velmi zajímavé, neboť z kódů lze přímo určit takty a tyto ES vypadají, že už by mohly být velmi blízko běžným prodejním verzím. Jinými slovy, možná zde máme poprvé přehled finálních parametrů prvních tří Ryzenů, které AMD zhruba za měsíc vydá.

Podle údajů VideoCardz bude nejvýše taktovaným modelem osmijádro a patrně top model prvotní skupiny Ryzenů, vzorek ZD3601BAM88F4_40/36_Y. Tento čip má mít základní takt 3,6 GHz nebo možná spíš 3,65 GHz (ES kód počítá jen s jedním desetinným místem). Detekovaný takt 3640 MHz by totiž seděl spíše k 3650 MHz, pokud ho srovnáte s následujícími modely. Turbo je zřejmě 4,0 GHz, AMD se tedy podařilo trefit důležitou psychologickou hranici.

Tento model bude asi drahý a pro většinu z nás bude tudíž zajímavější druhé slabší osmijádro ZD3406BAM88F4_38/34_Y. To by mělo mít základní takt 3,4 GHz (detekce 3393 MHz), tedy tolik, kolik AMD slíbilo v prosinci. Maximální turbo má být 3,8 GHz (teoreticky by asi mohlo jít i o 3825 nebo 3850 MHz, ale konzervativně bych čekal kulatou hodnotu).

Vzorky Ryzenů, které nyní údajně kolují pro testovací účely. Dost možná již odpovídají prodejním modelům (Zdroj: VideoCardz) Vzorky Ryzenů, které nyní údajně kolují pro testovací účely. Dost možná již odpovídají prodejním modelům (Zdroj: VideoCardz)

...a 3,3GHz šestijádro pro taktovače?

A konečně ono šestijádro, které nese ES označení ZD3301BBM6IF4_37/33_Y. To by mělo mít základní takt 3,3 Ghz, jak už bylo řečeno. Detekovaná frekvence 3293 MHz by s tím korespondovala, jelikož i u zbylých ES je frekvence, kterou hlásí OS, zdá se o něco nižší než reálná. Turbo má toto CPU zřejmě 3,7 GHz, takže šestijádro je celkově o 100MHz pomalejší než levnější z obou osmijader. Tento model má poměrně nízké takty, což znamená dvě věci. Jednak bude relativně dostupný ve srovnání s oběma osmijádry, maje nižší výkon. Také by ale díky nižšímu základu mohlo být zajímavé pro přetaktování, jelikož nižší výchozí bod obvykle slibuje větší rezervu. AMD již potvrdilo, že všechny modely mají odemčené násobiče.

U všech třech čipů je aktivní SMT, takže osmijádra zpracovávají 16 vláken a šestijádro 12. Podle označení F4 by také mělo jít o novou revizi proti té, jejíž testy publikoval CPC Hardware (E3). Tudíž by snad mohly být opravené chyby v SMT a MicroOP cache, které tehdy tento časopis uváděl jako možný problém.

DT24

Další šestijádro nebo čtyřjádrový model se u zdroje, jenž tuto informaci VideoCardz předal, zatím neobjevily. Je tedy docela pravděpodobné, že v první vlně po uvedení už žádný další model nebude a na trh přijde jen tato trojice. To ale může být přechodný stav. Časem by se měly nahromadit nějaké čtyřjádrové zmetky a poté by AMD mohlo takové CPU pustit do prodeje, když jinak ne tak alespoň na OEM trhu.

Další úniky za dva až tři týdny, recenzenti obdrží CPU s krátkým předstihem

Podle VideoCardz si AMD ještě Ryzeny drží hodně u těla a zřejmě také pod přísným NDA, což by vysvětlovalo, proč informace tak dlouho neprosakují, ačkoliv už je únor. Nicméně během dvou až tří týdnů by už se prý recenzenti hardwarových webů a časopisů k procesorům měli dostat, AMD by jim mělo tou dobou už vzorky dodat. Je to poměrně krátce před premiérou a podobně nedostupné jsou údajně i desky s čipsetem X370, na nichž budou Ryzeny testovat. Za tuto dobu by se tedy na internetu mělo objevit větší množství úniků, neboť pak už AMD novináře asi neuhlídá. V tuto chvíli mají procesory v rukou nejspíš hlavně firmy chystající OEM sestavy s Ryzenem (nepočítaje výrobce základních desek), často to asi budou výrobci luxusních herních PC. Od těch nejspíš také VideoCardz získalo zde uvedené detaily.

Procesor Ryzen (Zdroj: Canard PC Hardware) Procesor Ryzen (vlevo, zdroj: Canard PC Hardware)

Byl pro vás článek přínosný?