Hlavní navigace

Sharp se vymanil z područí čínského HiSense a vrací se s Androidem do Evropy

31. 12. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Televizory Sharp neměly v posledních letech příliš dobrou reputaci. Výrobce se dostal do finančních potíží a většinu společnosti odkoupil tchajwanský Foxconn. Začal s tím již v roce 2012, kdy získal 10 % a v roce 2016 už vlastnil dvě třetiny japonského giganta.

Pro severoamerický trh pak Foxconn přeprodal licenci na televizory značky Sharp čínské firmě HiSense (která vyrábí televizory i pod svou vlastní značkou včetně varianty na QLED – nazvané ULED). Později se s ní Sharp soudil za poškozování dobrého jména nekvalitními produkty. V polovině roku 2019 došlo k dohodě a Sharp se mohl vrátit do Spojených států pod svou značkou s vlastními televizory.

V Evropě však práva na značku vlastnil někdo jiný. Od roku 2014 totiž patří slovenské skupině Skytek UMC s ruskými majiteli (včetně polské továrny, kam výrobu ze Slovenska v roce 2015 přesunuli). Továrna vyrábí i televizory jiných značek. Aby to bylo zamotané ještě více, Sharp v této společnosti obratem koupil většinový podíl.

Tip: Sharp se vrací do Evropy. Za slovenskou UMC dá přes dvě miliardy

Tip: Byli jsme se podívat v továrně TCL. U Varšavy vyrábí desetinu své produkce televizorů

Nyní se tak po dlouhé době japonský Sharp vrací i do Evropy, respektive se vrací s televizory s Androidem. Jako první uvedl řadu BL2 (40 až 65") se 4K rozlišením a reproduktory Harman Kardon. Další je řada BN. Nedá se tak říct, že doposud zde prodávané televizory Sharp neměly s Japonskem mnoho společného (snad jen to logo) a nyní se to změnilo. Televizory totiž pravděpodobně pochází pořád ze stejné továrny a velká změna proběhla jen ve Spojených státech.

sharp logo

Sharp byl spolu se Sony a Philipsem v první trojici výrobců televizorů, kteří v roce 2014 adaptovali Android. Mezitím se jejich počet značně rozšířil.

Sharp by prý také rád získal zpět kontrolu nad celou společností, ale jednání s Foxconnem zatím nikam nepostoupila. Prozatím tak získal alespoň zpět práva od HiSense a vrací se i do Evropy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.