Hlavní navigace

SilentiumPC Fera 5: Nástupce levného bestselleru, který poráží i high-endové chladiče

19. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Pavel Sekerka
Relativně nedávno byl uveden na trh chladič Fera 5 od společnosti Silentium PC. Jedná se o nástupce populárního chladiče Fera 3, který dlouho patřil mezi bestsellery mezi chladiči. Zejména v levnějších sestavách byl oblíbený pro jeho dobrý poměr ceny, účinnosti chlazení a hlučnosti. Nová verze je však kompletně přepracovaná, slibuje o pětinu vyšší účinnost chlazení a nižší hladinu hluku proti svému předchůdci. A navíc vám rozhodně neudělá díru do peněženky.

Klíčové vlastnosti chladiče

Rozdíly mezi předchozí a současnou verzí jsou patrné již na první pohled. Celý návrh chladiče včetně ventilátoru byl přepracován v rámci spolupráce se Synergy Cooling. Základ chladiče tak nyní tvoří hustý svazek padesáti šesti hliníkových žeber, která mají podél dlouhých hran profil připomínající list pily. Takto zubatý okraj zlepšuje akustický profil chladiče a také umožňuje efektivnější proudění vzduchu.

Celý svazek žeber pak protíná čtveřice heatpipes, jejichž konfigurace je také pozměněná. Nyní jsou všechny čtyři trubice koncentrované na středu základny chladiče bez mezer mezi nimi. Mělo by tak docházet k efektivnějšímu přenosu tepla z tepelného rozvaděče procesoru na chladič samotný. Tvar chladiče sice může působit na první pohled symetricky, avšak zdání klame. Pro optimální účinnost je tak třeba dodržet orientaci chladiče dle nenápadných značek po stranách horního krytu.

silentiumpc fera 5 02 silentiumpc fera 5 03silentiumpc fera 5 04 silentiumpc fera 5 05

Velkých změn došel i ventilátor, který byl také vyvinut ve spolupráci se Synergy Cooling. Nese označení Fluctus a slibuje příjemnější akustický profil oproti původnímu ventilátoru Sigma Pro. Vzhledem k ploše a tvaru jeho devíti lopatek by měl poskytovat velmi solidní statický tlak, jeho aktuální hodnotu však SilentiumPC zatím tají, než bude ukončeno patentové řízení.

Tip: Jak si před sedmi lety vedl v testu chladič Fera 2

Výrobce vkládá v tyto nové ventilátory velkou důvěru, neboť hodnota MTBF (střední doba mezi poruchami) je oproti ventilátoru Sigma Pro dvojnásobná a záruční doba dokonce trojnásobná. Kabel pro zapojení ventilátoru do základní desky nabízí možnost sériového zapojení dalšího ventilátoru, což ušetří případné starosti s rozdvojkami. Vylepšeny byly také spony pro uchycení ventilátoru. Nyní se s nimi daleko lépe pracuje, jejich uchycení je pevnější a v neposlední řadě působí úhledněji.

Příslušenství, které naleznete v balení chladiče neskrývá žádné překvapení. Montážní systém byl však proti předchozí generaci kompletně přepracován a instalace chladiče je tak nyní snadnější proti předchozí verzi. Jsem rád, že jsme se konečně dočkali i šroubků s pružinami. V balení dále naleznete teplovodivou pastu Pactum PT-3, což je mírná evoluce předchozí varianty PT-2.

Nová verze pasty by nabídnout nízkou viskozitu pro jednodušší aplikaci při zachování vysoké tepelné vodivosti. Přibalená tuba vám vystačí přibližně na tři aplikace. V balení samozřejmě nechybí ani přehledná uživatelská příručka s návodem k montáži a čtveřice kovových spon pro uchycení ventilátorů. Fera 5 je navíc také k dispozici ve variantě Dual Fan, rozdíl je však pouze v přítomnosti druhého ventilátoru Fluctus v balení.

silentiumpc fera 5 07 silentiumpc fera 5 08

Parametry chladiče a ventilátoru

Chladič SilentiumPC Fera 5 se rozměrově příliš neliší od předchozí verze. Jedná se o velmi kompaktní chladič a nehrozí žádný konflikt s moduly operační paměti. Cena nového modelu je stejná jako u původní verze, u varianty Dual Fan si musíte pochopitelně připlatit za druhý ventilátor v balení.K novému Fluctus ventilátoru bohužel SilentiumPC zatím neposkytuje příliš mnoho informací. Jedná se o standardní 120 mm s PWM regulací otáček. Oproti ventilátoru Sigma Pro je Fluctus vybaven kvalitnějším ložiskem s dvojnásobnou životností a nabízí širší rozsah otáček.

článek pokračuje další kapitolou…

Metodika testování

Jako generátor tepla slouží procesor Intel Core i7-5820K v základní desce ASRock X99 Taichi. Celá sestava je umístěna na rámu Streacom BC1 bez ventilátorů, které by poskytovaly airflow. Zátěžové testy probíhají pomocí aplikace Aida64 Extreme s trváním 45–60 minut. Chladiče jsou testovány na třech úrovních otáček (800, 1200 a maximální) při frekvenci procesoru 4200 MHz s napětím 1,150 V.

Poté následuje další série testů s frekvencí 4500 MHz a s napětím 1,350 V. Příkon procesoru je na těchto frekvencích cca 150 W, respektive téměř 200 W. Druhá série testů tedy představuje skutečně velkou zátěž a nelze očekávat, že testované chladiče zde budou schopny uchladit procesor na všech úrovních otáček.

Po skončení testu je zaznamenána vždy nejvyšší dosažená teplota. Veškeré údaje ohledně teplot a energetickém odběru procesoru jsou získávány z aplikace HWiNFO64. Naměřené hodnoty jsou poté korigovány proti teplotě v místnosti, jako výsledná hodnota Delta T. Limit úspěšnosti testu je stanoven na hodnotu 80 °C. Jakákoliv vyšší hodnota znamená teplotu procesoru přes 100 °C a riziko thermal throttlingu. Pokud tedy chladič neprojde zátěží s hodnotou Delta T pod 80 °C, je takový test označen jako neúspěšný. Hlučnost je měřena pomocí kalibrovaného přístroje Voltcraft SL-100 ve vzdálenosti 50 cm od chladiče.

Výsledky – nejvyšší otáčky



Výsledky – střední otáčky



Výsledky – nízké otáčky



Závěr a hodnocení

SilentiumPC Fera 5 je jednoduše trefa do černého. Samotnému se mi zprvu nechtělo věřit, že takhle malý chladič může podávat tak dobré výsledky. Takže jsem raději zopakoval všechny zátěžové testy. A poté pro jistotu ještě jednou. Všechny kontrolní testy však dopadly s minimální odchylkou oproti původnímu měření.

Za velmi rozumnou cenu tak dostanete kompaktní chladič, který směle konkuruje daleko větším a dražším soupeřům. Akustická stránka je u Fera 5 také povedená a zejména v nízkých až středních otáčkách dovede být tento chladič velmi tichý. Přidáním druhého ventilátoru se sice lehce sníží teploty, ovšem za cenu nárůstu hlučnosti ve vyšších otáčkách. Druhý ventilátor má tedy jen malý přínos. Pokud si však pořídíte variantu Dual Fan, získáte za malý příplatek další solidní ventilátor, který můžete ve vaší sestavě využít jinde.

Prakticky všechny nedostatky, které jsem vytýkal modelu Fera 3 byly odstraněny, což se týká zejména montážního systému a spon pro uchycení ventilátoru. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak šestiletá záruka.

U tohoto chladiče se tedy povedlo vtěsnat překvapivě vysokou účinnost chlazení do kompaktních rozměrů. Jsem tak nyní velmi zvědavý, co předvedou nové verze chladičů Fortis a Grandis, kterých se letos také dočkáme. Závěrem nezbývá než konstatovat, že SilentiumPC Fera 5 jednoduše exceluje v poměru cena/výkon a jako takový si plně zaslouží ocenění „Smart Buy!“.

Byl pro vás článek přínosný?