Hlavní navigace

Sledujte s námi: FBI zrušila Megaupload, Anonymous zrušili FBI

20. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší filehostingová služba světa, alespoň podle návštěvnosti, Megaupload, byla před chvíli odstavena na příkaz federálního soudu. Žalobci tvrdí, že server stál filmová, hudební a jiná studia více než půl miliardy na ušlých ziscích. A místo toho samotní provozovatelé vydělali 175 milionů dolarů na pirátském obsahu.

Firma oficiálně sídlící v Hongkongu se žalobám brání už léta, naposledy sama zaútočila na studio Universal, navíc s podporou hudebních celebrit. Odstavení přišlo paradoxně den po protestu vůči zákonům SOPA a PIPA, jež mají pro takové rychlé blokování sloužit.

Případu se detailně věnuje TorrentFreak. Podle posledních informací byli čtyři členové Megauploadu včetně šéfa a zakladatele Kima Dotcoma zatčeni na Novém Zélandu. Mezi zadrženými byl ještě Finn Batato (šéf marketingu), Mathias Ortmann (spoluzakladatel a technologický ředitel) a Bram van der Kolk (programátor). Podle ministerstva spravedlnosti jim hrozí až dvacetiletý trest odnětí svobody. Mezi podezřelými z páchaní trestních činů byl ale i Slovák Julius Bencko, který se oficiálně podílel na grafickém návrhu.

Čtěte dále…

Byl pro vás článek přínosný?