Hlavní navigace

Šeptanda: PlayStation 5 by mohl přijít ve dvou verzích

Sdílet

Microsoft před týdnem oficiálně potvrdil, že nový Xbox Series X nabídne hrubý výkon 12 TFLOPS, o němž se mimochodem mluvilo již loni v lednu. Sony o chystaném PlayStationu 5 zatím prozradilo jen velmi málo a podle uniklých informací prý konzole nabídne 9 TFLOPS, případně až 14 TFLOPS. Rozkol v číslech ale může mít jednoduché vysvětlení – Sony připravuje dvě konzole najednou.

Alespoň tak to tvrdí VFXVeteran, člen diskuzního fóra NeoGaf, který již v minulosti prokázal, že má dobré insiderské zdroje. Podle jeho informací Sony uvede základní PS5 s výkonem 9 TFLOPS a vyšší (a dražší) verzi, která by měla soupeřit s oznámeným Xboxem. Víc bohužel neprozradil.

Jeho tvrzení ale dává smysl. Sony už u stávající generace konzolí ukázalo, že jednu platformu mohou tvořit dvě výkonnostně odlišná zařízení – PS4 (Slim) a PS4 Pro. Obě spustí stejné hry, na Pro ale běží rychleji či vypadají lépe. Nová generace by mohla nabídnout PS5 a PS5 Pro hned v úvodu, čímž by si Japonci ospravedlnili i spekulované vyšší ceny. Highend by zkrátka byl za příplatek.

Microsoft také chystá dvě konzole

U Microsoftu můžeme napsat totéž. Xbox One (S) a One X opět tvoří jednu platformu, ale druhé zařízení je čtyřikrát výkonnější. Šéf herní divize Phil Spencer již v létě 2018 uvedl, že chystají konzole (nikoliv konzoli). A již zmíněný „leak“ z loňského ledna přinesl údajné specifikace zařízení s kódovými označeními Anaconda a Lockhart.

Co všechno zatím víme o Series X, zapadá přesně do popisu Anacondy. Konzole opravdu ponese osm procesorových jader architektury AMD Zen 2, grafiku Navi s výkonem 12 TFLOPS a podporou ray tracingu přes DirectX, dále pak sdílenou paměť GDDR6 a rychlé NVMe SSD. Lockhart (Series S?) by podle stejného zdroje měl nabídnout méně paměti a pomalejší grafiku s 4 TFLOPS. Teoreticky by ani nemusel mít optickou mechaniku, aby se ušetřila cena. Zatímco Xbox Series X je dimenzovaný pro hraní ve 4K, Series S by nejspíš byl jen pro Full HD či Quad HD.

Zdroj: NeoGaf via BGR

Byl pro vás článek přínosný?