Hlavní navigace

Sony prý už chystá vylepšený refresh konzole PlayStation 5. PS5 Slim s 6nm APU od AMD?

10. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Je to jen chvíle, co je nejnovější konzole Sony na trhu, už teď se ale chystá vylepšená verze, která bude menší, tišší a úspornější.

PlayStation 5 je na trhu jen půl roku, ale vypadá to, že Sony už plánuje vydání jejího prvního refreshe. Firma u předchozích konzolí po nějaké době přicházela s levnější a také zmenšenou verzí – PS3 Slim, PS4 Slim. To by zdá se teď mohlo potkat také PS5, Sony už totiž prý s AMD připravuje úspornější verzi procesoru/APU, který konzoli pohání. Nová verze už má používat 6nm výrobní proces.

Podle zprávy tchajwanského webu DigiTimes už firmy, které pro Sony zajišťují výrobu konzole, začaly s přípravami na výrobu redesignovaného modelu. Jde například o TSMC, které bude vyrábět semi-custom APU, tedy procesor s integrovanou grafikou, který je základem konzole.

DigiTimes uvádí, že konzole bude mít novou verzi tohoto APU, na jejímž vývoji tedy také asi pracuje nebo pracovalo AMD. Čip refreshované konzole má být místo 7nm procesu N7 vyráběný vylepšeným 6nm procesem N6, jenž už také používá EUV. Zatím k tomuto vylepšenému APU nejsou žádné bližší informace. Mělo by ale mít zmenšenou plochu pro levnější výrobu. 6nm procces podle TSMC má umožňovat zmenšení čipu v některých případech až o 15–20 %, je ale možné, že zde bude zmenšení méně významné. A zřejmě také sníženou spotřebu (TSMC uvádí, že 6nm čipy mají být úspornější, ale neříká, o kolik), takže by konzole mohla být méně hlučná, menší, nebo obojí.

APU AMD Oberon v konzoli PlayStation 5 Fritzchens Fritz 01 APU AMD Oberon v konzoli PlayStation 5 (Foto: Fritzchens Fritz)

Navržení aktualizovaného APU by také teoreticky mohlo být příležitostí k přidání nějakých nových funkcí (napadá nás třeba akcelerace videa ve formátu AV1). Ale netušíme, zda podobné věci Sony podnikne, nebo AMD dostalo za úkol čip jenom zlevnit.

Dále by se měly podílet firmy SPIL (Siliconware Precision Industries), ASE Technology Holding a Tongfu Microlectronics, které budou zajišťovat pouzdření a dokončování čipů. Samotné Sony ještě plán na novou verzi PS5 oficiálně nepotvrdilo, ovšem to se u podobných průsaků prakticky nikdy nestává.

Design PlayStation 5 01 PlayStation 5 (Zdroj: Sony)

Tip: Sony už prodalo 7,8 milionu PlayStation 5. Přes problémy se jich už vyrobilo víc než PS4

Vydání k příštím Vánocům?

Podle DigiTimes je již vydání nové verze PS5 (Slim?) připravováno, ale výroba komponent a kompletování má začít až mezi Q2 a Q3 2022, tedy za rok a něco. Možná by tedy tato nová verze mohla být zamýšlena jako produkt vydaný před Vánoci 2022. Pak by tedy přes brzké přípravy mohla vyjít až dva roky po vydání původní verze. Mimochodem, tato refreshovaná verze má být jednodušší na výrobu a celý proces od začátku výroby po chvíli, kdy se hotový přístroj může vydat do obchodu, má trvat kratší dobu, takže by mělo být snazší uspokojovat s ní vysokou poptávku.

Galerie: APU AMD Oberon v konzoli PlayStation 5

Zdroje: DigiTimes, Tom's Hardware, Foto: Fritzchens Fritz

Byl pro vás článek přínosný?