Hlavní navigace

Steam už nepojede na Windows 7 a 8.1, hráči budou muset přejít na desítky nebo jedenáctky

29. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Redakce
Na odpírače upgradu na Windows 10 se chystá nová rána. Se starším OS už si nezahrajete žádné hry platformy Steam.

Nové hry se už delší dobu spoléhají na technologie jako DirectX 12, které vyžadují Windows 10 a novější. I výrobci grafických karet pro starší systémy přestali vydávat ovladače (jak AMD, tak Nvidia). Přesto ale podle statistik někteří uživatelé zůstávají na starých verzích, Windows 7 nebo Windows 8.1. Teď jim ale přibude další překážka nutící je přejít na novější OS – Steam totiž přestává podporovat všechny verze Windows před desítkami.

Poslední podobná akce byla v roce 2019, kdy firma Valve zařízla podporu na Windows XP a Vista. Nyní přichází logické pokračování. Windows 8.1 skončila letos v lednu podpora a ještě staršímu (ale za to dříve enormně populárnímu, asi jako u těch XP) systému Windows 7 už vypršela dokonce před třemi lety. Valve v návaznosti na to teď oznamuje, že ukončí podporu Steamu na Windows 7, 8 i 8.1.

Steam na těchto platformách přestane fungovat. Uživatelé budou muset tento systém opustit a upgradovat na Windows 10 (nebo 11), případně také asi mohou pro herní potřeby používat nějaký Linux a spouštět hry přes vrstvu Proton, která je součástí Steamu pro Linux. Vzhledem k tomu, že jde o klienta online služby, nelze moc čekat, že by poslední vydaná verze Steamu dál fungovala i po konci oficiální podpory. Podstatné je, že bez samotného klienta Steamu ztratíte také přístup k nainstalovaným hrám.

Windows 7 a 8.1 budou utnuté s koncem roku 2023

Je tu nicméně jedna dobrá zpráva pro uživatele, kteří se Windows 7 nebo 8.1 nechtějí vzdát: tento konec podpory nenastane teď hned, Valve ho uskuteční 1. 1. 2024. Nyní tedy poběží ještě posledních devět měsíců přechodného období, během kterého se budete moci na migraci nebo „odpaření“ připravit.

Steam Steam (zdroj: Valve)

Valve ale upozorňuje na obecnou zásadu, že je třeba používat aktualizovaný software, abyste se vyhnuli rizikům spojeným s nezáplatovanými bezpečnostními zranitelnostmi. Primárním důvodem ale není přímo to, že těmto OS skončila podpora a všeobecná dostupnost aktualizací, nýbrž technické příčiny.

Valve jako komponentu Steamu používá jádro webového prohlížeče Google Chrome, které již na starých verzích Windows také přestalo fungovat. Protože vývojáři nechtějí zůstat na staré verzi těchto knihoven, budou se muset přizpůsobit a Steam tím přestane být s Windows 7/8/8.1 kompatibilní. Firma také uvádí, že budoucí verze Steamu, které poté vyjdou, budou závislé na aktualizacích a bezpečnostních funkcích, které přinesly Windows 10 a starší verze je nemají.

This change is required as core features in Steam rely on an embedded version of Google Chrome, which no longer functions on older versions of Windows. In addition, future versions of Steam will require Windows feature and security updates only present in Windows 10 and above.

Tento krok jednou přijít musel a například podpora Windows 7 o dlouho přečkala konec podpory ze strany Microsoftu, takže asi není moc co vyčítat. U Windows 8.1 už je to o trošku horší, ale celkově asi ve Valve čekali dost dlouho, aby zmírnili dopad tohoto opatření.

Zdroj: Valve

Byl pro vás článek přínosný?