Hlavní navigace

SteelSeries slibuje revoluční mechanickou klávesnici. Lze na ní nastavit citlivost

29. 5. 2019

Sdílet


Dánská společnost SteelSeries vyrábějící herní periferie zavítala na Computex s důležitou novinkou. Představila klávesnici Apex Pro s revolučními mechanickými spínači OmniPoint. Ty jako první na trhu umožňují nastavit výšku aktivace, takže se si na své přijdou hráči vyžadující co nejrychlejší reakce i psavci, kteří chtějí co nejlepší citlivost bez překlepů.

Trik spočívá v tom, že ve spínači se již nedotýkají dva kovové kontakty, ale aktivace funguje na elektromagnetickém principu. Uvnitř se nachází Hallův senzor, který přesně měří výšku stisku. OmniPoint díky tomu dovolí nastavit si aktivační vzdálenost od 0,4 do 3,6 mm, a to u každé klávesy zvlášť. Hráči si tak mohou vytvářet i profily, aby na WASD byla co nejrychlejší odezva, ale zbytek kláves museli stisknout silněji.

Spínač samotný má lineární průběh. Uvnitř se nachází pružina udávající odpor 45 cN (g). Je tak alternativou pro Cherry MX Red nebo Speed s tím, že je rychlejší a odolnější. OmniPointy mimochodem nejsou na celé klávesnici, ale jen na hlavním bloku od tildy (vlnovky) až po pravý Ctrl.

Fyzický pocit ze stisku se regulací samozřejmě nemění, upravuje se pouze výška, při které stisk pošle do počítače signál. SteelSeries uvádí, že díky odstranění kovových kontaktů, které se mohou časem opotřebovat, mají spínače vyšší životnost. Výrobce garantuje 100 milionů stisknutí (dvakrát tolik, než je běžné), fakticky toho prý vydrží mnohem víc.

TIP: Cooler Master uvádí analogovou klávesnici. Umožní plynulé ovládání her jako na gamepadu

Apex Pro má hliníkové tělo, odnímatelnou předložku, RGB podsvícení a průchozí konektoru USB. Obsahuje 104 kláves, rolovací váleček a malý OLED displej zobrazující nastavený profil, multimediální funkce apod.

Klávesnice se bude prodávat za 230 eur (6000 Kč) v plné velikosti, SteelSeries chystá i variantu Apex Pro TKL bez numerického bloku za 210 eur (5500 Kč). Obě budou k dispozici v e-shopu výrobce od 11. června 2019, u ostatních prodejců pak na podzim.

Byl pro vás článek přínosný?