Hlavní navigace

Syndrom rychlé degradace Samsung SSD 990 Pro: Oprava je už dostupná, aktualizujte ASAP

15. 2. 2023

Sdílet

Zdroj: Samsung
Kterou zprávu o aktualizaci firmwaru, kterou by vlastníci měli okamžitě aplikovat, chcete slyšet první? Dobrou, nebo špatnou?

Před nedávnem se objevila nepříjemná zpráva o nových výkonných NVMe modulech Samsung SSD 990 Pro. Jejich uživatelé pozorují velmi rychlou ztrátu životnosti, která je u SSD, jejichž paměti NAND vydrží jen omezený počet zápisů, tradiční strašák. Pokud toto SSD máte, je tu důležitá novinka: Samsung už vydal opravný firmware, který tato SSD dává do pořádku. Nevyléčí ale už způsobené opotřebení, takže je třeba aktualizovat rychle.

Více: Žít rychle, zemřít mladý? Samsung SSD 990 Pro podle uživatelů extrémně rychle ztrácí životnost

Samsung už dříve oznámil, že o chybě ví a pracuje na řešení. To se skutečně objevilo o víkendu ve formě aktualizace firmwaru pro disky (tedy přesněji moduly) Samsung SSD 990 Pro. Ta je nyní již k dostání na webu firmy (viz odkaz pod článkem) ve formě ISO souboru, případně se dá instalovat prostřednictvím utility Samsung Magician, kterou firma nabízí pro správu svých SSD.

Aktualizovaná verze firmwaru má označení 1B2QJXD7. Zatím by měla být poslední a je vydaná čerstvě, takže se přesvědčte, že ji má vaše SSD 990 Pro nainstalovanou. Pokud tento text budete číst delší dobu po jeho vydání (únor 2023), pak si budete muset manuálně zkontrolovat, zda má vaše SSD v sobě tento, nebo nějaký novější firmware, protože od té doby mohou vyjít další aktualizace.

Tato aktualizace má opravit rychle klesající životnost a opotřebení, kterému se u SSD nedá vyhnout úplně, by již mělo po ní probíhat jen normální rychlostí. Samsung k problému mnoho neřekl, ale jeho zaměstnanci na fóru sdělili, že problém byl způsobený chováním firmwaru, který tak asi generoval více zápisů, než měl.

Aktualizace firmwaru pro Samsung SSD 990 Pro opravující rychlou degradaci životnosti Aktualizace firmwaru pro Samsung SSD 990 Pro opravující rychlou degradaci životnosti (zdroj: Samsung)

Špatná zpráva: to procento se vám nezdálo

Bohužel se zdá, že opotřebení, které u SSD 990 Pro se starým firmwarem užíváním vzniklo, je reálné. Hodnoty o zbývající životnosti ve SMARTu tedy po opravě firmwaru budou tam, kam se dopracovaly před ní (nejsou ani resetovány, což by nebylo košer). Bohužel se potvrdilo, že nešlo jen o to, že by počítadlo zápisů a životnosti ukazovalo nadsazené hodnoty. Opotřebení a tím také ztráta životnosti byly reálné a oprava je nemůže nijak vyléčit.

Pokud byste měli modul, kde kvůli chybě došlo k opravdu drastickému vyčerpání výdrže, asi je namístě zvážit reklamaci, ale není jasné, jak se k těmto případům bude Samsung a případně obchody, kde jste nakupovali, stavět.

Drtivá většina uživatelů typicky zapisovací životnost nevyčerpá (nebo aspoň takové názory v současnosti panují, snad se za pár let nedočkáme nějakého bolestivého vystřízlivění). Pokud SSD ztratila třeba „jen“ 5–10 % SMART hodnoty drive health, snad by to proto pořád mělo stačit na další provoz po celou budoucí kariéru, takže situace není úplně ztracená ani tehdy, pokud by vám reklamace neprošla.

Zdroje: Samsung, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?