Hlavní navigace

T-Mobile spustil další datovou katastrofu. Po vyčerpání balíčku síť nezpomalí, ale vypne

27. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Špatné nápady by se kopírovat neměly, v Česku to ale neplatí. Vodafone loni začal s automatickým dokupováním balíčků po vyčerpání základních dat. Totéž letos okopírovalo i O2. Uživatel si musí explicitně zvolit, že chce internet zpomalit místo nákupu dalších jednotek.

To T-Mobile rovněž kopíruje myšlenku Vodafonu, ale tu tři roky starou, k jejíž realizaci ani nedošlo. V březnu 2012 Vodafone řekl, že data se zpomalovat nebudou. Až uživatel data prosurfuje, buď si dokoupí nový balíček, nebo až do konce zúčtovacího období bude bez internetu. Totéž teď činí T-Mobile, který 17. 5. upravil ceník a podmínky.

T-Mobile dříve

Do té doby platila tato podmínka. „Po vyčerpání datového limitu se Vám zpomalí rychlost internetu. Jestliže Vám bude rychlost vyhovovat, navyšovat limit si nemusíte. Kdyby rychlost byla nedostačující, datový limit si můžete navýšit.“ Na webu už nic takového není, Google ale stránku uchovává ve své cache. Zde je přehled všech tarifů a modely zpomalení.

Tarif Download Upload
S námi, Mobilní internet 64 kb/s 32 kb/s
Internet na cesty Standard/ Premium
Twist Internet (vč. Basic)
Rodinný internet v mobilu Standard/ Klasik 32 kb/s 16 kb/s
Internet v mobilu na den
Internet v mobilu Standard/ Klasik/ Premium
Internet na cesty na den
M2M Premium
Twist Internet v mobilu na týden
Twist Internet na cesty na měsíc
Twist Internet LITE

T-Mobile dnes

Odteď na stejné stránce už žádnou přehlednou tabulku nenajdete. Visí tam pouze hláška: „Po vyčerpání datového limitu si můžete v prohlížeči vybrat jestli pokračovat se zpomalenou rychlostí internetu nebo si navýšit datový limit a znovu to rozjet datování na superrychlé síti.

V ceníku operátor mluví o dokoupení balíčků. „Po vyčerpání dat je možné dokoupit si některý u aktuálně nabízených datových balíčků.“ Zpomalení se týká jen nejvyšších tarifů S námi bez hranic (3 GB, 999 Kč se závazkem / 1149 Kč bez závazku) a S námi bez hranic+ (3 GB, 1499/1649 Kč).

T-Mobile už ani nestíhá odpovídat na své facebookové stránce, kde si stěžují tucty uživatelů. V nich operátor tvrdí následující.

  • U některých nižších tarifů a balíčků (S námi v síti, S námi v sítích, Internet v mobilu na den, Internet v mobilu na týden) po vyčerpání FUP opravdu není možné pokračovat dále sníženou rychlostí.
  • Tímto jsme spíš chtěli poukázat na to, že některé aktivity nejsou vzhledem k provozu v síti úplně efektivní. Jak jsem vám psala, pro další datování si můžete limit jednorázově navýšit.
  • Po vyčerpání FUP je možné pro další datování limit jednorázově navýšit, případně je řešením také změna tarifu nebo balíčku na vyšší, kde jsou podmínky stejné, jako doposud.
  • Dobrý den, pokud od nás využíváte datový balíček 400 MB, po vyčerpání FUPu si stačí zvolit možnost pokračování se sníženou rychlostí. Data se zastaví pouze u Twist zákazníků s balíčkem Internet na den a na týden a u zpaušálního tarifu S námi v sítích a S námi v síti.
  • Ke změně podmínek v tomto případě nedošlo. V podmínkách tarifů a zvýhodnění, kterých se omezení po vyčerpání FUP týká, je uvedené, že po dosažení limitu může dojít i k úplnému zamezení poskytování datových služeb.
  • U Twistů (Internet na den, Internet na týden) a paušálních zákazníků (S námi v síti, S námi v sítích) došlo ke změně surfování po vyčerpání FUPu. Internet se úplně vypne a není možné ho využívat se zpomalenou rychlostí.
  • Podmínky jsme změnili z toho důvodu, že i po vyčerpání FUP telefony dál na pozadí stahovaly data a tím blokovaly část přenosového pásma. To pak negativně ovlivňovalo ty zákazníky, kteří mají zaplacený balíček nebo tarif s daty.

T-Mobile se brání tím, že prý nejde o porušení smlouvy, protože v ceníku ani obchodních podmínkách nebyl bod garantující zpomalení sítě. Dle této logiky to byla pouze dobrá vůle operátora a tabulka výše nebyla nijak závazná. Své k tomu bude mít co říct i Český telekomunikační úřad, který už změnu u T-Mobilu prověřuje.

I kdyby ČTÚ nenašel rozpor v dokumentech ani možné porušování zákona, operátor dle nás selhává v té nejdůležitější věci – dobrém vztahu se zákazníkem. Na jeho webu teď chybí přesné znění, co se s kterým tarifem po vyčerpání dat stane. Zákazník si tak kupuje zajíce v pytli a nemůže ani předpokládat, jak se T-Mobile zachová v budoucnu.

Momentálně platí, že někdo může surfovat se zpomalenou rychlostí, někdo ne a někdo si může vybrat, jakmile data vyčerpá. Jak přesně to je ale u všech tarifů včetně těch historických, to mimo T-Mobile nikdo neví.

PS: Nová pravidla se netýkají tarifu Internet bez drátu.

Byl pro vás článek přínosný?