Hlavní navigace

T-Mobile spouští StreamOn. YouTube a spol. budou bez omezení*

15. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Petr Urban / Cnews

Věděli jsme to již před měsícem, teď je to oficiální. T-Mobile na český trh přináší službu StreamOn. Tu nabízí například v sousedním Německu a ve zkratce jde o placený doplněk k datovému balíčku, u něhož budou vybrané služby fungovat bez započítávání do datového limitu (v ČR i EU). Už z názvu je patrné, že jde o streamování hudby a videa. Mimo limit budou postaveny video služby YouTube, T-Mobile TV, HBO Go, Stream.cz, Horizon Go, Digi2Go, Seznam Zprávy, Seznam Pohádky a DVTV. Z hudebních pak Apple Music, Deezer, Tidal, YouRadio, Evropa 2, Frekvence 1 a dětské rádio Pigy. Chybí Spotify, Google Music nebo iTunes nebo O2 TV. T-Mobile ale slibuje, že nabídku bude rozšiřovat a partnerem se může stát kdokoliv. Právě otevřenost je podle operátorů (totéž dělá Vodafone Pass) a jejich právníků způsob, jak tyto služby neporušují evropské nařízení o síťové neutralitě.

StreamOn není zadarmo

T-Mobile StreamOn je dostupný pro paušály i předplacenky, je však třeba mít aktivní datový balíček. Nelze koupit jen StreamOn. Cena od 15. 11. 2017 do 31. 1. 2018 bude 199 Kč měsíčně, poté 249 Kč měsíčně.

Zákazníci si mohou službu aktivovat v samoobsluze Můj T-Mobile, nebo zasláním kódu STREAMON A na číslo 4603. Po uplynutí zúčtovacího období, respektive 30 dnů u zákazníků s Twistem, se balíček automaticky obnoví. Pokud zákazník dosáhne datového limitu určeného pro svůj tarif a datové služby již nemůže využívat, nebo může tyto služby využívat pouze zpomalenou rychlostí, platí v důsledku pravidel síťové neutrality stejné omezení také pro službu StreamOn,“ píše T-Mobile.

Operátor zatím na webu nemá přesné podmínky a ani infostránka t-mobile.cz/streamon není aktivní. Zatím proto nevíme, jestli T-Mobile do streamů nějak nezasahuje a neupravuje kvalitu streamu tak, aby se přenášelo méně dat. V USA i Německu totiž video osekává na rozlišení SD apod. Článek proto později doplníme.

Doplněno 14:16Podmínky StreamOnu už jsou venku. Podle dokumentu to nevypadá, že by T-Mobile zasahoval do provozu a technických parametrů služeb (například snižoval rozlišení).

Důležité ale je, že rychlost připojení u StreamOnu bude vždy stejná jako u běžného balíčku. Takže například u neomezeného připojení, kde T-Mobile nastavil strop 3 Mb/s, si moc HD videa neužijete. Operátor se ale zároveň brání proti zneužívá služby a vyhrazuje si právo připojení zpomalovat nebo zablokovat, aby nedošlo za zahlcení sítě.

Byl pro vás článek přínosný?