Hlavní navigace

Televizory Philips 2019: OLED, Dolby Vision i Audio a HDR pro všechny

29. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
TP Vision představil nové televizory Philips pro rok 2019. Ke třem prodávaným OLEDům přidal další dva a 

špičkový zvuk od Bower & Wilkinson najdete i u LCD. Také ohlásil návrat k audiu, kde několik let zcela chyběl.

Oba nové OLED televizory mají stejný panel a liší se jiným provedením stojanu. Philips (stejně jako Panasonic) letos ještě nebude mít televizor s rozlišením 8K, protože je to prý zatím zbytečné a dokazoval to přímým srovnáním s 8K televizorem od Samsungu. TP Vision razí značku OLED+, což znamená nějakou přidanou hodnotu k OLEDu. Konkrétně kvalitní zvuk, a ten skutečně stojí za to.

Možná by se dalo říct, že se Philips díky Ambilightu ani nemusí moc snažit. Jeho novinky nejsou ve srovnání s konkurencí určené pro early-adoptery, nemá 8K ani rolovací obrazovky, přesto v Amsterdamu představil hodně zajímavé modely a konečně vylepšil i dálkové ovládání. Nové modely 2019 jsou ve znamení HDR téměř ve všech řadách, přibyla i podpora Dolby Vision a Dolby Atmos.

Philips P5 třetí generace

Philips představil třetí generaci svého obrazového procesoru P5 (P5 Pro). Najdete jej v obou nových OLEDech. Nejde o jeden čip, ale o stávající P5 s druhým pomocným čipem, který má na starosti zlepšení tří z pěti hlavních funkcí: detaily, tóny a pohyb (Motion Flow).

Třeba z temných HDR scén vytáhne ještě více světla, až to v některých případech může být i proti záměru režiséra. Dolby Vision je ovšem v nastavení dostupný ve dvou módech: dark a bright. V temném režimu nedělá čip P5 nic a obraz projde tak, jak měl v úmyslu režisér.

Dále jsou zde (už mimo Dolby Vision) nové režimy HDR Vivid a HDR Game. Všechny modely až do řady 6000 navíc podporují hlavní standardy HDR, v tomto je Philips vcelku unikátní. Původní čip P5 bude nyní v řadách 7000, 8000 a 9000 (všehno LCD), novinka bude pohánět všechny nové OLEDy.

V upscalingu si věří stejně jako Samsung a 8K k tomu prý nepotřebuje. Na prezentaci běželo stejné video na televizorech Philips OLED 903 a Samsung QLED 8K a z běžné pozorovací vzdálenosti nebyl vidět žádný přínos vyššího rozlišení. Procesor P5 si s obrazem poradil velmi dobře i ve své druhé generaci.

Lepšího obrazu u 8K jsem si všiml až z hodně velké blízkosti. Je ovšem pravda, že Philips přímo neukázal upscaling z nízkého rozlišení. Tipuji, že Philips přijde s 8K příští rok a early adoptery přenechá z mnoha důvodů konkurenci.

Smart a Ambilight

Zatímco současné televizory Philips se teprve chystají na přechod na Android TV 8, u nových najdete už Oreo se slíbeným upgradem na Android TV 9 Pie. Philips stejně jako ostatní značky jde více do hlasového ovládání – mikrofon je umístěný vždy v dálkovém ovladači – a spolupracuje s asistenty od Googlu a s Alexou.

Google Assistant a Alexa

Ambilight se příliš nemění a stále jde o největší výhodu Philipsu. Ukázal ale nová světla Hue, která se hodí i pro hraní, dokáží totiž rychleji reagovat. Potřebujete k nim ale novější typ centrálního můstku (ten kulatý). Bohužel ani nejvyšší model pořád ještě nedostal čtyřstranný Ambilight, přestože zde zazněla informace, že až třetina zákazníků upevňuje televizor na zeď.

Hue

Philips používá pro Smart TV tři modely procesoru MediaTek: pro televizory s Full HD obrazovkou, pro televizory se 4K a pro televizory s 4K a Android TV. Ani ten nejvyšší ale není dost dobrý pro zcela plynulé prostředí, to je dlouhodobé bolístka všech výrobců, nejen Philipsu.

Dálkový ovladač

Kromě designové „tyčinky“ bude u všech OLEDů opět i klasický ovladač. U nejvyšších modelů jsem viděl inovovanou a kompaktnější verzi. Kromě tlačítka pro Netflix přibylo tlačítko pro spuštění aplikace Rakuten. Ovladač existuje ve variantě s klávesnicí qwerty na zadní straně i bez ní.

Vpravo nový dálkový ovladač. Vlevo druhý designový ovladač. Ten lesklý patří k modelu Philips 9104

Audio

Philips se po mnoha letech vrací do kategorie audia, kde kvůli krachu Gibsonu chyběl. Začátky a první produkty jsou docela rozpačité. Navíc všechny bezdrátová sluchátka a repráčky mají postarší microUSB. Ale je to začátek, není lehké tak rychle nastartovat vývoj, uvidíme, co Philips ukáže příští rok.

OLED

Philips OLED 804 a OLED 854 jsou evolucí loňského 4K OLEDu 803. Do vínku dostaly třetí generaci procesoru P5, mírně jiný design a inovované dálkové ovládání. V prodeji budou v klasických velikostech 55 a 65" a se třístranným Ambiligtem. Zatímco OLED 804 má krásné provedení včetně tenkých nožiček, OLED 854 je spíše pro fanoušky masivního stojanu ve tvaru T.

Philips OLED 804

Oba modely podporují zvukový standard Dolby Atmos a HDR standardy Dolby Vision, HDR10+ a HLG. Nejvyšší jas má být až 1000 nitů (bodově). Reproduktory jsou zde v sestavě 2.1 (50 W). Mezi vylepšené funkce patří Perfect Natural Reality (pro vyšší kontrast) a Ultra-Resolution Pro.

Philips OLED 854

Loňská vlajková loď OLED 903 zatím nástupce nemá, ale jde pořád o vcelku nový model představený na podzim. Hlavní lákadlo (reproduktory Bower & Wilkins) najdete kromě tohoto modelu už i mezi LCD.

TipPhilips OLED803: jaký je špičkový televizor s Ambilightem? (test)

LCD

LCD modely mají místo tříčíselného označení čtyřčíselné. Nejvyšším je Philips 9104, designový kousek, který pomáhal navrhnout designér Georg Jensen. Charakterizuje jej rámeček okolo obrazu a masivní kovové nožičky do véčka. Popravdě mi klasické provedení přijde mnohem lepší, ale design ať si hodnotí každý sám.

Philips 9104

Philips 8000

Philips 8804 (50", 55", 65") už vypadá více normálně a navíc jde o první LCD s reproduktory Bower & Wilkins. Tenhle model je takové LCD dvojče od OLEDu 903, přičemž reproduktory doznaly mírného vylepšení:

Philips 8804

Pás pod obrazovkou je zakryt tkaninou Kvadrat a obsahuje akustický senzor a dva moduly, každý se dvěma repráčky. Vzadu pak najdete hlavní reproduktorový modul, který na zádech televizoru vytváří výraznou bouli. V montáži na zeď ale bránit nebude.

 

Zadní reproduktory jsou na televizoru přidělány přes odpružený spoj. Přední mají kvůli omezenému prostoru a snaze docílit nejvyššího výkonu oválný tvar, ovšem s vyztužením membrány tak, aby nedocházelo k nežádoucímu roztahování (což by se kvůli nekulatému tvaru dělo).

Zadní modul se skládá ze dvou pasivů a jednoho aktivního repráčku a ač má mřížky orientované dozadu, hraje s pomocí odrazů od zdi směrem nahoru. Zvuk z televizoru je nádherný, v podstatě ani náročnější uživatelé už nepotřebují kupovat samostatnou sestavu. Za kvalitní zvuk si ale připlatíte.

Philips 7000

Řada 7000 je u Philipsu nová střední třída, ještě loni takovou byla spíše řada 6000. Najdete zde Philips 7504 (50" a 55") a Philips 7304, který je asi nejzajímavějším modelem. S označením (nebo spíše mottem na krabici) The One má být ideálním středem pro uživatele, kteří chtějí něco dobrého, ale nechtějí utrácet za vlajkovou loď a ani příliš přemýšlet nad parametry. Philips “The One„ bude v prodeji v úhlopříčkách 43 až 70".

Philips 7304 je 4K televizor s třístranným Ambilightem, procesorem P5 a Androidem v nepříliš výrazném stříbrném provedení a se stojanem ve tvaru T. Podporuje většinu hlavních technologií (přímé podsvícení, Dolby Vision, Dolby Atmos) a hlavně zvukově je proti loňskému 7303 nesrovnatelný. Philips ovšem neprozradil cenu.

Philips 6000

Tahle řada už místo Android TV obsahuje vlastní systém Saphi. Jsou v ní tři modely: Philips 6814 (43", 50", 55", 65") a Philips 6704/6754 (43", 50", 55", 65", 70") a všechny ještě umí HDR včetně Dolby Vision. Modely 6704 a 6754 se liší opět jen provedením nožiček.

Stejně jako u řady 7000 je zde už jen pomalejší Wi-Fi standardu 802.11n (ale LAN nechybí). Nenajdete zde už procesor P5 a u nejnižšího modelu už ani Ambilight. Řada 6000 je tak nejnižší, o kterou má cenu se zajímat – pokud nejste nenáročný uživatel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.