Hlavní navigace

Tesla Smart Pet Fountain: Chytrá fontánka pro chytré kočky (recenze)

12. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Pod značkou Tesla vznikají produkty chytré domácnosti včetně těch pro chytré kočky. Jako spolubydlící dvou těchto tvorů jsem vyzkoušel fontánku na vodu, která se dá ovládat přes aplikaci. Předem musím uvést, že v této oblasti mám já i naše kočky doposud zkušenosti jen s hloupými miskami.

Značku Tesla oživila společnost Witty Trade, známý distributor například produktů Xiaomi. Smart Pet Fountain se prodává ve dvou variantách. Základní stojí v doporučených cenách 1490 Kč a ta dražší za 1690 Kč obsahuje navíc UV lampu pro čištění vody. Vyzkoušel jsem levnější model, který má základní filtry na bázi aktivního uhlíku a pryskyřice.

Celé zařízení je vlastně nádrž na vodu o objemu 2 litry. Provedení je dostatečně stabilní, takže se nemusíte bát převrhnutí. Vnitřní nádržku z průhledného plastu lze samostatně vyjmout a vodu snadno doplnit. Víko nádržky je zároveň miskou, ze které mají kočky pít. Na něm je zespoda zavěšené malé čerpadlo, které přes silikonovou trubičku vytlačuje vodu do misky. Na přední straně misky je potom přepad, kterým se přes filtry vrací voda zpět do nádrže. Náhradní filtry stojí 149 Kč za dva kusy.

Vyjmutá nádrž
Vyjmutá nádrž
Čerpadlo na spodní straně misky
Čerpadlo na spodní straně misky

Pítko je potřeba umístit poblíž zásuvky, aby fungovalo čerpadlo, a také v rozumné vzdálenosti od Wi-Fi, aby fungovalo ovládání přes mobilní aplikaci. Spotřeba je velmi malá – samotné čerpadlo má podle štítku odběr pouze 0,18 W a něco si vezme bezdrátová síť. Adaptér umí dodat 5 W.

Čerpadlo
Čerpadlo
Prostor pro filtry
Prostor pro filtry

Po úvodním propláchnutí filtrů a naplnění nádrže stačí stisknout jediné tlačítko (označené nepříliš vhodně jako Set) a čerpadlo začne cirkulovat vodu. Hotovo, kočky mohou pít. Filtry jsou umístěné pod miskou a voda jimi projde až poté, co naplní misku. První decilitry nové náplně jsou tedy vlastně nefiltrované. Jejich účelem je ale udržovat vodu průběžně v dobrém stavu a nepředpokládají nekvalitní vodu hned na vstupu.

Tip: Nová značka Tesla se představuje

Stav tekutiny lze pozorovat dvěma průhledy z přední strany. Jakmile čerpadlo vypnete, v mělké misce se udrží jen velmi málo vody a většina steče zpět do nádrže. Tohle by kočce nestačilo ani na jedno napití – předpokládá se tedy nepřetržitý provoz čerpadla.

Aktualizováno: v misce po vypnutí čerpadla zbyde 30 ml vody. Denní spotřeba jedné kočky bývá mezi 150 až 200 ml. Na napití to tedy je.

Mělká miska s tekoucí vodou
Mělká miska s tekoucí vodou
Zdvojení průhledu je pouze design
Zdvojení průhledu je pouze design

Potřeba téměř neustálého chodu čerpadla mě překvapila. Trochu jsem čekal, že fontánka bude vodu v misce jen pravidelně doplňovat/vyměňovat a tekoucí voda bude pro kočku občasným zpestřením. Není to ale velký problém, spotřeba je zanedbatelná a hluk čerpadla v podstatě neslyšný. Horší to může být v případě výpadku proudu, to kočkám moc vody nezbyde.

Během provozu v bytě uslyšíte jen slabě bublající vodu. Slabším jedincům se z toho možná bude z počátku chtít na malou, ale je to vlastně stejné, jako byste bydleli někde u bublajícího potůčku. Vůbec mi to nevadilo – i když i po týdnech provozu je to pořád trochu zvláštní.

Pítko funguje i samostatně, ale propojení s mobilní aplikací je lákavé…

Jen jedna chytrá funkce

Pro chytré funkce potřebujete mobilní aplikaci Tesla Smart (Google Play, iOS). V ní je aktuálně již osm kategorií produktů a je vidět, že produktů této značky bude opravdu hodně (značka byla představena teprve nedávno). V aplikaci si přidáte konkrétní zařízení, v tomto případě z kategorie Péče o zvířata.

Pro propojení s domácí Wi-Fi musíte zadat heslo. Následně už ovládání funguje odkudkoliv z internetu, tedy zřejmě přes servery výrobce. Důležité pro laiky je, že to funguje spolehlivě i bez veřejné IP adresy. Mobilní aplikace je v češtině, ale některá slova zůstala v angličtině. To je trochu zvláštní s přihlédnutím k tomu, že jde vlastně o český produkt.

Registrace
Registrace
Zapnutí a vypnutí
Zapnutí a vypnutí
Možnost plánování
Možnost plánování

V mobilní aplikaci můžete fontánku vzdáleně zapínat a vypínat, což je její hlavní a vlastně jediná funkce. Pod tlačítkem plánování lze navolit týdenní plán zapínání a vypínání, což ale už není uživatelsky příliš komfortní – přepínáte se mezi AM a PM a každá změna stavu je jedna položka. Jenže vzhledem k principu fungování pítka se tohle plánování hodí snad jen na dobu, kdy kočky nejsou doma – a to se plánovat nedá. Pokud nastavíte třeba vypínání na noc, znamená to, že v noci jsou kočky bez vody.

Chytré funkce se tak omezily pouze na vzdálené zapnutí a vypnutí. Můžete to ale provést odkudkoliv a reakce fontánky je okamžitá.

Hodnocení

Na začátku testování jsem čekal třeba vzdálenou kontrolu hladiny (ať už misky, nebo nádrže), automatické spouštění fontánky po přiblížení kočky senzorem pohybu či nějaké měření vypité vody pro sledování stavu kočky. Pokud by šlo o dražší zařízení, ocenil bych i sledování stavu kvality vody. Tento odstavec si doufám přečtou výrobci podobných produktů.

Tahle fontánka je velmi jednoduché zařízení, které umožňuje kočkám pohodlně pít (z vyvýšené misky se kočkám obecně pije lépe, než když leží u země). Ovládání jediným tlačítkem zvládne každý a přesně to umí i mobilní aplikace.

Kočka 1
Kočka 1

Každá kočka je sice jiná, ale obecně mívají raději právě tekoucí vodu než stojatou. Provedení fontánky je kvalitní i pěkné, naše kočky si na ni postupně zvykly.

Zařízení je určené i malým jedincům druhu Canis Lupus, ale skutečným velkým psům by zřejmě rozměry nestačilo. V manuálu také nesmí chybět upozornění, že fontánka a její příslušenství nejsou jedlé, ale kočky to chápou a lidé běžně konzumující podobné věci příliš číst neumí.

Kočka 2
Kočka 2

Tohle pítko je dělané na nepřetržitý provoz a nastavovat mu nějaký týdenní plán nedává moc smysl. Snad jen lze stroji dopřát hodinku denně odpočinek, aby čerpadlo opravdu nejelo nonstop. Vyměnit vodu je velmi jednoduché. Vnitřní průhledná nádoba jde snadno vyjmout, vypláchnout a doplněná vložit zpět. Vodu je ale stejně nutné občas měnit, a to spíše dříve, než kočky vypijí celé dva litry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.