Hlavní navigace

TikTok zneužil skulinu v Androidu a sbíral MAC adresy zařízení

13. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: TikTok | koláž: Petr Urban / Cnews

Podloudné chování aplikací nepředstavuje vůbec nic nového. Jsou to zejména sociální sítě, které chtějí vědět maximum o uživatelské základně nebo o konkurenci, proto zkouší různé triky, jak zjistit víc. Facebook např. kdysi poskytoval VPN, pomocí které vás sledoval. Tentokrát byl zjištěn přehmat na straně mladé a v poslední době neustále propírané služby TikTok.

List Wall Street Journal přinesl zprávu, že dle jeho vlastních zjištění TikTok na Androidu sbíral MAC adresy zařízení. Nevyužíval k tomu ovšem oficiální API, jednalo se o zneužití přístupu, který Google neschválil. TikTok tím porušil pravidla platforma Google Play, protože se na sběr údajů nikoho nedovoloval. Každé zařízení má svou unikátní adresu, která může sloužit jako poměrně spolehlivý jednoznačný identifikátor jedince.

Čtěte také: Trump chce prý TikTok zničit

Cloud24

TikTok data sbíral po dobu 15 měsíců až do aktualizace klienta, jež proběhla loni v listopadu. Adresy byly odesílány při prvním spuštění aplikace. Údaje lze využít ke sledování uživatelek a uživatelů, ale co přesně ByteDance s daty dělal, reálně nevíme. Pouze potvrdil, že dnes se k praktice neuchyluje. Bílý dům si v těchto časech přeje zákaz aplikace v USA a obává se toho, že pomocí aplikace Čína může sledovat americkou státní správu. Podobné skandály jen mohou posílit rétoriku administrativy Donalda Trumpa.

Zdroje: The Wall Street Journal via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?