Hlavní navigace

Prodeje samostatných grafických karet v Q2 2018: všechno jinak, podíl Nvidie klesnul

18. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Aktualizováno:

poté, co jsme publikovali původní článek o statistice Jon Peddie Research, tato analytická firma vydala opravnou verzi své zprávy o tržních podílech na trhu samostatných grafik pro desktopová PC. V původní verzi údajně došlo k chybě. Část prodaných kusů nebyla patrně započítána, protože výsledky se výrazně změnily. Musíme se proto na čísla podívat znovu…

Jak jste si mohli přečíst v původním článku (můžete ho vidět pod tímto textem), dle prvních výsledků se podíl grafik Radeon měl v druhém čtvrtletí roku 2018 propadnout z 34,9 % na 30,9 %, čímž by se zhruba vrátil na stav před rokem. Naopak Nvidia měla z 65,1 % stoupnout na 69,1 %. Jon Peddie Research ale vydal „update“ této zprávy, v kterém to vychází prakticky opačně.

Podle nových dat, která vidíte v tabulce, AMD naopak stouplo z 34,9 % na 36,1 %. Nvidia v souladu s tím klesla z 65,1 % na 63,9 %. Znamená to, že AMD neklesl tržní podíl, ale naopak stoupl. Radeony přetáhly kartám GeForce asi 1,2 procentního bodu. Pochopitelně zůstává otázka, zda jim to vydrží po startu prodejů grafik Turing teď na konci třetího kvartálu.

Opravené tržní podíly samostatných grafických karet Nvidia a AMD v Q2 2018 (Zdroj: Jon Peddie Research) Opravené tržní podíly samostatných grafických karet Nvidia a AMD v Q2 2018 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Co je otázka ještě větší, je ovšem to, jak je vůbec takovýto obrat statistiky o 180 stupňů možný. Pokud nejde o nějaké nekalé manipulace, tak muselo dojít k docela závažné chybě při zpracovávání. Firma bohužel důvody „updatu“ neuvádí. Asi jediný náznak je to, že původní zpráva mluvila o 5,7% meziročním poklesu prodejů samostatných grafik. Oproti tomu nová verze zprávy toto změnila a píše, že prodeje meziročně (proti Q2 2017) o 2 % stouply. Současně byl poopraven i údaj o mezikvartálním vývoji. Místo poklesu o 28 %, který byl uváděn minule, teď JPR píše, že prodeje samostatných grafik v Q2 2018 proti Q1 klesly o 22,1 %.

Vývoj prodejů samostatných grafických karet (šedá linie) a desktopových počítačů (modrá) podle Jon Peddie Research. Opravené údaje. Vývoj prodejů samostatných grafických karet (šedá linie) a desktopových počítačů (modrá) podle Jon Peddie Research. Opravené údaje, původní verze uváděla větší pokles

Je-li toto pravda, pak JPR v předchozí verzi zprávy nezapočítala všechny prodeje, které zahrnuje novější verze zprávy. Proč předchozí analýze nějaké dodávky grafických čipů unikly, to už netušíme. Metody JPR neznáme, takže těžko říct, k jak velkému šlendriánu mohlo dojít (a zda je nyní vše v pořádku, nebo je stále prostor pro podobou „nepřesnost“). Každopádně tyto nezapočítané prodeje/dodávky asi musely být zcela nebo převážně tvořené kartami Radeon.

Z tohoto vyplývá, že Jon Peddie Research měl stejnou chybu také v předchozích datech o celkovém trhu GPU, do nichž jsou započítané i grafiky pro notebooky a integrovaná GPU od AMD a Intelu. Také tento článek zaktualizujeme.


Následuje původní verze článku z 10.9. 2018:

Prodeje samostatných grafických karet: podíl GeForce stoupl o 4 % na úkor Radeonů

Prvního září jsme tu měli čísla o tržních podílech GPU mezi Intelem, Nvidií a AMD v uplynulé druhé čtvrtině roku. Vyplývalo z nich, že oba výrobci samostatných grafik ztratili tržní podíl ve prospěch integrovaných GPU Intelu, jelikož se prodeje karet obecně snížily vlivem toho, jak opadla těžební horečka kolem kryptoměn. Z čísel ale zároveň vyplývalo, že čistě jen v samostatných grafikách došlo také k pohybu od Radeonů k GeForce. Jon Peddie Research už vydala také zprávu se statistikou počítající čistě (desktopové) samostatné karty, která toto potvrzuje.

 

Nvidia před uvedením nové generace posilovala

Podle JPR získala Nvidia za tři měsíce tvořící druhé čtvrtletí (tedy duben až červen) celé čtyři procentní body, což je docela velký kus trhu. V Q1 2018 měla v samostatných grafikách podíl 65,1 %, což se nyní zvětšilo na 69,1 %. AMD tím pádem ztratilo a z minulých 34,9 % se propadlo zpátky na 30,9 %. Podobně byly tržní podíly rozdělené v druhém kvartálu před rokem, tehdy to podle JPR bylo pro AMD 30,3 % (a samozřejmě 69,7 % pro Nvidii). Ztráta čtyř procentních bodů u Radeonů znamená, že Nvidia ukrojila asi 11,5 % z jejich předchozího prodaného objemu.

Tržní podíly samostatných grafických karet Nvidia a AMD v Q2 2018 (Zdroj: Jon Peddie Research) Tržní podíly samostatných grafických karet Nvidia a AMD v Q2 2018 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Za pohyby by kromě samotné změny struktury poptávky (z níž vypadli těžaři ochotní kupovat GPU za vysoké ceny) nyní mohl stát zejména vývoj cen, jelikož na trh teď nepřišly žádné nové modely. Karty GeForce se na trh zdá se po nedostatku vracely dříve a rychleji se snižovaly jejich ceny, kdežto u Radeonů zůstávaly déle vysoko. To může být tím, že Nvidia během kryptománie více zvýšila výrobu, ale i prostě tím, že má více partnerských výrobců karet a lepší schopnost získat kapacitu v továrnách a sehnat nedostatkové komponenty jako paměti. Cena karet a případné slevy by asi mohly hrát hlavní roli i nyní v období Q3 2018 (červenec – září), za které bychom se měli dozvědět statistiky na přelomu listopadu a prosince. První GeForce RTX generace Turing přijdou do obchodů až v samém závěru září.

Zájem o desktopová PC roste

JPR ještě uvádí některá čísla ilustrující onen vliv těžby kryptoměn a poté zase jejich útlumu. Proti prvnímu čtvrtletí letošního roku, kdy byla poprávka těžařů nejvyšší, se v dubnu až červnu prodalo o 28 % méně samostatných grafik. Historicky je sice typické, že v Q2 proti Q1 klesají prodeje kvůli sezónnosti, ale v průměru by to mělo být o méně než o 10 %. Úbytek prodejů byl tedy výrazný. Vidět je to i v meziročním srovnání, výrobci karet jich v Q2 2018 prodali o 5,7 % méně než ve stejném období loňského roku.

Vývoj prodejů samostatných grafických karet (šedá linie) a desktopových počítačů (modrá) podle Jon Peddie Research Vývoj prodejů samostatných grafických karet (šedá linie) a desktopových počítačů (modrá) podle Jon Peddie Research

Zájem o samostatné grafiky se zmenšil i přesto, že počítačů se naopak prodalo více, takže odbyt pro grafiky se teoreticky měl zvětšit. Desktopových PC se v Q2 2018 údajně prodalo o 8,8 % víc než v Q2 2017, což je docela zajímavé, protože obecně se má za to, že až na herní sestavy zájem o bedny“ klesá ve prospěch notebooků (jejich prodeje letos takto silně nestouply). Je možné, že část tohoto oživení stolních PC ale mohou mít na svědomí minipočítače bez samostatných GPU a nikoliv tradiční velké „ATX“ sestavy.

Byl pro vás článek přínosný?