Hlavní navigace

Velký únik k Intel Tiger Lake: GPU, video, podpora 8K, LPDDR5. TDP 28 W jako standard

26. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Unikly nové detaily k procesorům Intel Tiger Lake pro notebooky. Budou mít poprvé 10nm jižní můstek, podporovat 8K monitory a video, a také zvednou TDP.

Na přelomu týdne uniklo v procesorech snad všechno, co mohlo: informace o refreshi Ryzenů 3000 „Matisse“, útržky o budoucích generacích i APU Ryzen 4000, ale také možný vzorek procesorů Rocket Lake. O portfoliu Intelu vyplavaly ale také další informace, tentokrát k 10nm procesorům Tiger Lake pro notebooky. Na Twitteru přispívající leaker Momomo_us publikoval k Tiger Lake několik slajdů, které přinášejí některé nové detaily a také vyjasňují záhadu s TDP a frekvencemi těchto CPU.

Integrovaná grafika Intel Xe

Nejvíce informací je v nich k integrovanému GPU Intel Xe. Je potvrzeno, že má 96 EU (což by mělo být 768 shaderů) na čipech TGL-U i TGL-Y. Jádro má podporovat současné výpočty či vykreslování ve více kontextech (v podstatě by mělo umět obsluhovat několik 3D aplikací/procesů najednou, trošku jako je to s vlákny u HT/SMT). GPU podporuje několik virtuálních adresních prostorů najednou a Intel přímo mluví o herních zlepšeních.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 02 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

Je podporováno „DirectX 12.x“, OpenGL 4.5 a také OpenCL 2.2 – Intel Xe bude prvním GPU, které tuto verzi podporuje (jak jsme nedávno psali při uvedení OpenCL 3.0, s „adopcí“ této generace to bylo velmi slabé).

Tip: Je tu OpenCL 3.0. Nový standard pro GPU výpočty je kompletní restart a pokus o návrat

Výkon má být údajně více než dvojnásobný proti GPU v procesorech Ice Lake a rovnou čtyřnásobný proti integrované grafice Skylake. Toto není úplně novinka, Intel už takovýto cíl uváděl před rokem.

Galerie: únik slajdů k 10nm procesorům Tiger Lake pro notebooky (Zdroj: Momomo_us)

8K monitory

Grafika bude pro výstup podporovat eDP 1.4b (v noteboocích), DisplayPort 1.4 a také HDMI 2.0b. HDMI 2.1 zatím asi nikoliv. Grafika bude podporovat 4K monitory s 10bitovými barvami, HDR a frekvencí 120 Hz (toto ale bude potřebovat kompresi DSC), 5K obraz při 60 snímcích a dokonce i 8K obrazovky při 60 snímcích za sekundu (toto opět bude potřebovat kompresi).

Zde bude Tiger Lake napřed před APU Renoir (AMD Ryzen 4000G), které údajně podporuje jen 5K monitory. Ale zase už má mít HDMI 2.1. Tiger Lake ale jinak také podporuje speciální úsporné rozhraní pro připojení sekundárních displejů v noteboocích. Úsporná verze Tiger Lake-Y má podporovat i obrazovky s rozhraním MIPI DSI 2.0.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 09 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

4K60 dekódování AV1

Uniklé ústřižky také potvrzují, že GPU bude podporovat hardwarové dekódování formátu AV1, ale ne enkódování. Dekódování bude podporováno v Profilu 0 v rozlišení 4K × 2K s barvami 4:2:0 a 8bitovou i 10bitovou hloubkou. 4K video má být schopno přehrávání s rychlostí 60 snímků za vteřinu.

U statických snímků (obrázků/fotek v tomto formátu) bude podporováno až rozlišení 16K. Enkódování bude stále dostupné jen v HEVC (10-bit), AVC, VP9 (10-bit), MPEG2 a JPEGu.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 03 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

GPU bude umět dekódovat i 8K video, ale to jenom v HEVC. Od HEVC bude mimochodem podporováno dekódování 12bitového profilu Main 12 s barvami 4:2:0, ale i 4:4:4 a 4:2:2. Tyto barevné hloubky a vzorkování budou podporovány i pro VP9, jen není jasné, zda tento formát bude zvládat 8K, to možná bude vyhrazené jen pro HEVC.

Multimediální blok bude podporovat i zvláštní škálovatelný režim HEVC a VP9 s rozlišením až 16K, což by asi mohlo být s použitím dlaždicování (více například 4K bloků spojených vedle sebe). Toto asi bude zejména pro fotografie/statické obrázky.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 04 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

Bylo nicméně i něco odstraněno: čip už nebude umět dekódovat ani enkódovat VP8. U toho bylo dříve podporované přehrávání. Ale tento formát zapadl, byl na Youtube nahrazen následným VP9 a moc asi chybět nebude. Je používán v obrazovém formátu Google WebP (který bohužel nepřešel na lepší VP9), ale Intel možná doufá, že se místo WebP začne používat HEIF a AVIF, které jsou založené na HEVC/AV1.

Notebookové Tiger Lake bude mít jako výchozí TDP 28 W

Jedním z nejpodstatnějších úlovků v těchto informacích je tabulka TDP, které budou čipy Tiger Lake mít. Možná si pamatujete, že před nedávnem jsme tu měli hádanku spočívající ve vysokých taktech Tiger Lake. Čip Core i7-1185G7 má mít výrazně vyšší základní takt (3,0 GHz) než 28W Ice Lake i7-1068G7 (2,3 GHz).

Ale značen je přitom jako 15W, při kteréžto spotřebě zvládalo Ice Lake základní takt jen 1,3 GHz (čip i7-1065G7). Je možné, že Tiger Lake by víc jak zdvojnásobilo takty možné v 15W obálce?

Core i7 1185G7 unik 3DMark Procesor Intel Core i7-1185G7 nalezený v 3DMarku, se základní frekvencí údajně 3,0 GHz (Zdroj: _rogame/Twitter)

Odpověď je nakonec taková, že vzdor značení je asi i7-1185G7 nakonec 28W model. Podle uniklých informací totiž Intel zvýšil výchozí TDP všech Tiger Lake-U právě na 28 W. Logicky tedy mají ve specifikacích mnohem vyšší základní frekvence. Značení už jen asi nebude mít osmičku na konci.

Zatímco u Ice Lake-U bylo výchozí TDP notebookoých čipů 15 W a bylo volitelně možné jít dolů na 10 W a nahoru na 25 W (případně 28 W u některých modelů), teď to Intel udělá jinak. U Tiger Lake je jako nominální nejvýkonnější 28W varianta. Zvýšení TDP už podporované není, ale čip lez volitelně nastavit na 10W nebo 15W cTDP, tedy na stejné konfigurace jako v minulosti.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 05 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

U úsporné verze Tiger Lake-Y takováto změna není. Nominální TDP je 9W, s možností snížení na 5 W nebo zvýšení na 15 W.

Zatím těžko předvídat, zda výrobci notebooků v reakci na toto změní typickou spotřebu svých strojů. Mohli by začít více používat 28W konfiguraci, když ji Intel nyní bude považovat za normální – to by přineslo vyšší výkony, ale také hlučnost/váhu/zahřívání/spotřebu do notebooků. Ale také mohou toto rozhodnutí ignorovat a u procesorů všude nastavovat 15W cTDP, aby bylo vše jako dřív.

Tiger Lake je kompletně 10nm, už i jeho externí čipset je na nové technologii

Mezi informace o bezdrátové adaptéry, s kterými se Tiger Lake může v noteboocích párovat, a další věci, se dostala ještě jedna velmi zajímavá věc. Zatímco Ice Lake-U/Y je sice 10nm procesor, externí čipset, který je v pouzdru připojený (protože na rozdíl od AMD ještě Intel do těchto čipů neintegroval jižní můstek), je stále 14nm.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 08 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

Ale u Tiger Lake již nebude. Intel na jednom místě uvádí, že u těchto CPU už bude také křemík PCH osazený na pouzdru vyráběný na 10nm procesu. Toto by mohlo vylepšit energetickou efektivitu a výdrž na baterii.

Procesor Intel Tiger Lake na CES 2020 1600 Procesor Tiger Lake, ukázaný Intelem na CES 2020. Mnší ze dvou čipů by měl být čipset (PCH), nyní nově 10nm

LPDDR5 přece jen už v Tiger Lake?

Další slajdy pak potvrzují, že procesory Tiger Lake používají integrovanou regulaci napájení FIVR. Mezi informacemi k napájecím napětím je ovšem také zmínka o podpoře pamětí LPDDR5 (potřebují 1,05 V místo 1,1 V pro LPDDR4X). Pokud si vzpomínáte, před časem jsme tu měli informaci, že Intel zmínky o podpoře těchto pamětí odstranil ze svých dokumentů, to se údajně stalo v únoru.

nik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe Zdroj Momomo us – 01 Únik k výbavě procesorů Intel Tiger Lake a jejich integrovaného GPU Xe (Zdroj: Momomo_us)

Máme asi dvě možnosti. Buď se situace zase obrátila a Tiger Lake nakonec tuto novo RAM umět bude, nebo jsou tyto uniklé dokumenty staršího data a ještě změny plánu nereflektují. Nová technologie pamětí by mohla pomoci se spotřebou, takže doufejme, že se už ve schopnostech Tiger Lake objeví.

Galerie: únik slajdů k 10nm procesorům Tiger Lake pro notebooky (Zdroj: Momomo_us)

Zdroje: Momomo_us

Byl pro vás článek přínosný?