Hlavní navigace

Intel prý chce big.LITTLE procesory v desktopu. 10nm Alder Lake do LGA 1700 má 8+8 jader

10. 3. 2020

Sdílet

Momentálně teprve vyhlížíme příchod procesorů Intel Comet Lake do nového desktopového socketu LGA 1200, ale už se začínají šířit informace i o tom, co přijde po něm. Vypadá to, že po dvou dalších letech by Intel měl zavést nový socket LGA 1700. A nyní unikly velmi zajímavé informace o procesorech, které do něj budou pasovat. Má to být Alder Lake-S, tedy konečně první 10nm desktopové procesory, které už byly považovány skoro za mrtvé, ale nedávno přišly známky, že přece jen budou existovat. A zřejmě by mohly být hodně zajímavé: tyto procesory údajně budou míchat velká jádra a malá „atomová“, takže by údajně mělo jít o „big.LITTLE“ CPU v desktopu!  

10nm desktopové procesory Intelu s jádry Atom?

Jde zatím o informaci, kterou je třeba brát s rezervou, jelikož není nějak tvrdě ověřená a jde hodně do budoucnosti. Nicméně ji poskytl leaker Sharkbay na tchajwanském fóru PTT.cc, který byl zatím dost spolehlivý. Jako první například provalil už označení socketu LGA 1200. Tento zdroj na fóru publikoval kus jakéhosi dokumentu, který uvádí, že procesory Alder Lake-S (připomeňme, že ono esko znamená desktop) budou používat socket LGA 1700. Toto označení se objevilo poprvé už během ledna, nejde o úplnou novinku.

Ovšem nové je, že Alder Lake-S má kombinovat osm „velkých jader“ a osm „malých jader“, tedy koncepci, kterou zavedla firma ARM a označila ji jako „big.LITTLE“. Intel ji pro mobilní zařízení převzal s čipy Lakefield, ale že se nyní dostane do desktopu, je dost překvapivé. Big.LITTLE po architekturách přímo od ARMu začal používat také Apple a nasazení u Intelu asi je další doklad, že toto řešení, dříve vnímané spíš jako obezlička, má opodstatnění a budoucnost (že by AMD mělo začít litovat, že malá jádra opustilo?).

Intel u těchto procesorů plánuje konfigurace s 8+8 jádry a integrovanou grafikou třídy GT1 (která nicméně u Ice Lake a novějších procesorů představuje to, čemu Intel u Skylake říkal GT2). Tyto procesory mají být buď 80 W, nebo 125 W. Měla by ale existovat i ořezaná verze, která bude používat jen šest velkých jader a žádná malá, plus grafiku GT1. Vypadá to tedy, že big.LITTLE by bylo jen u dražších modelů.

Intel Alder Lake S big LITTLE Sharkbay Procesory Intel Alder Lake-S pro desktop budou podle leakera Sharkbaye mít architekturu big.LITTLE s malými jádry Atom (Zdroj: PTT.cc)

10nm čipy možná také budou mít vyšší TDP?

125W TDP platí dost možná pro odemčené desktopové procesory. Ale pozor: nevíme, zda tyto publikované specifikace opravdu jsou pro spotřebitelské čipy – mohlo by jít třeba o specifikace pro Xeony E. U těch totiž Intel dnes používá 80W TDP, zatímco desktop je 65W (a v desktopu bych například čekal, že konfigurací bude víc než jen 8+8 a 6+0). Takže pak by teoreticky zamčená desktopová verze mohla být dál 65W. Zajímavé je, že v poznámce pod čarou se uvádí, že Intel zvažuje, že by 125W (odemčený?) model procesoru mohl mít místo tohoto TDP rovnou 150 W. To by umožnilo vyšší výkon, ale zvýšení spotřeby by samozřejmě vyžadovalo posílení chlazení a napájecích kaskád. A mohlo by jít o znak, že Intel nevidí možnost konkurovat procesorům AMD (v té době už by mohly pomalu být 5nm) bez zvýšení spotřeby.

Alder Lake by podle roadmap, které Intel před rokem ukázal, zřejmě měly mít velká jádra Golden Cove. Ta údajně mají mít výrazně navýšení IPC (proti Ice Lake a Tiger Lake), jde prý o hodně široká jádra, byť k nim zatím nejsou žádné detaily. Jako malá jádra by už asi mohla být použitá architektura Gracemont, což je následník prvních 10nm atomových jader Tremont. Gracemont má totiž v roadmapě podobné časové zařazení jako Golden Cove. Také Gracemont zřejmě může zvýšit IPC, což zřejmě Intel míní pod poznámkou "ST Perf".

Roadmapa procesorových architektur Intel, prosinec 2018 (Zdroj: AnandTech). Alder Lake by mělo mít velká jádra Golden Cove, malá teoreticky Gracemont

Alder Lake budou první desktopové procesory na 10nm procesu a pokud už jdou do nového socketu, je jasné, že budou následovat až po 14nm Rocket Lake-S pro platformu LGA 1200, které zřejmě vyjde příští rok. Tím pádem by Alder Lake asi mělo jít na trh za dva roky (2022).

Malá jádra by asi mohla být míněna hlavně pro notebooky

Každého zde asi napadá otázka, proč by měl mít procesor pro desktop malá jádra, když by se jejich plocha asi dala využít k přidání jader velkých (a homogenní CPU by pak asi mělo lepší výkon v úlohách, které u svých vláken očekávají zhruba stejný výkon). Jedno vysvětlení pro to existuje a je asi poměrně pravděpodobné. Stejný křemík jako v desktopu používá Intel také v noteboocích (výkonnější procesory řady H). Přidání malých jader pro běh méně náročných procesů a úsporu energie by pravděpodobně mohlo být motivováno právě notebooky. V desktopu by tedy byla sekundárně jen proto, že je procesor už obsahuje, nikoliv proto, že by byla tak důležitá.

Na druhou stranu, pokud by se úsporné aspekty mobilních platforem přenesly i do desktopu, měla by stolní PC třeba lepší klidovou spotřebu (a hlučnost), na čemž by zákazník mírně vydělal. A ve velkém objemu počítačů by se to možná už troškou do mlýna projevilo na globální spotřebě energie. Dnes mají stolní PC stále proti notebookům poměrně dost velkou klidovou spotřebu i při téměř nulové zátěži. Možná by stálo za to pracovat na odbourání tohoto rozdílu.

Prezentace procesoru Intel Lakefield na Hot Chips 09 Prezentace procesoru Intel Lakefield na Hot Chips
Prezentace procesoru Intel Lakefield na Hot Chips 10 Prezentace procesoru Intel Lakefield na Hot Chips 10. Takto Intel vysvětluje přínosy hybridní big.LITTLE architektury v mobilním Lakefieldu

Socket LGA 1700: proč tolik kontaktů?

Navýšení poštu kontaktů je u LGA 1700 už dost vysoké, takže logicky vyvstává otázka, jaký by to mohlo mít důvod. Milovníci výkonu (nebo velkých kapacit RAM) by si rádi slyšeli, že toto navýšení by mohlo padnout na více paměťových kanálů. Ale u mainstreamové platformy, která zároveň asi bude již používat rychlejší DDR5, se to nezdá moc pravděpodobné. Něco by přirozeně mohlo jít na posílené napájení, ale jak jsme viděli u přechodu z LGA 1151 na LGA 1200, toto si nemusí vyžádat zas o tolik moc kontaktů navíc.

Jedna z hodně zajímavých možností by byla, že do procesoru přibylo významné množství konektivity – například řadiče USB, SATA a další rozhraní PCI Express (pro připojení NVMe úložišť přímo k procesoru). Toto by asi pořád ještě nevysvětlovalo zas tak vysoké množství kontaktů – socket AM4 s podobnou výbavou má u AMD jen 1334 kontaktů. Ovšem je možné, že by třeba Alder Lake mohlo mít úplně kompletní čipset uvnitř, zatímco na platformě AM4 je to jen takový základní, pro nějž se pak v desktopu používá ještě rozšiřující čip venku. Integrování úplně celého čipsetu dovnitř CPU by mohlo vést k lepší energetické efektivitě a tyto procesory (respektive SoC) by se také daly o to lépe uplatnit současně i v noteboocích.

Mimochodem, toto navýšení počtu kontaktů asi už povede i ke zvětšení CPU, které dlouho zůstávalo stejné. Podle tweetu leakera Komachi_Ensaka už z ledna budou procesor pro LGA 1700 mít velikost 45 × 37,5 mm místo dosavadních 37,5 × 37,5 mm. Toto ale nemusí znamenat, že se změní upevnění chladičů, ty by mohly zůstat kompatibilní.

https://twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1212728059465367558

Alder Lake, nejzajímavější CPU Intelu za dlouhou dobu?

Už o  Tiger Lake jsem tu napsal, že by to díky nových architekturám CPU i GPU a zároveň jejich kurióznímu přeportování na starý 14nm proces mohly být technicky dost pozoruhodné procesory (oproti tomu, jako se od Skylake po Comet Lake vlastně jenom přidávala jádra). Ve srovnání s tím by ale Alder Lake-S už konečně na 10nm procesu a teď ještě s hybridní skladbou malých a velkých jader – nemluvě pak ještě třeba o možnosti integrovaného čipsetu – mohlo být vyloženou lahůdkou.

A to i přesto, že vůbec není jasné, zda bude výkonnostně konkurenceschopné, protože 10nm proces například u Ice Lake zdá se trpí na špatnou energetickou efektivitu, což se možná podepsalo na integrování jen osmi velkých jader do Alder Lake. Pokud se potvrdí, že jádra Golden Cove budou mít opravdu masivní nárůst IPC, pak by mohl být velmi dobrý jednovláknový výkon. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby tyto procesory hodně zaostávaly ve vícevláknovém výkonu za tím, co v té době budou nabízet Ryzeny 5000 (nebo možná už 6000). Technicky to ale každopádně bude pozoruhodný čip, i pokud by ve výkonu vyloženě propadl, takže se máme na co těšit.

Zdroj: PTT.cc

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (říjen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?