Hlavní navigace

Unikly doporučené minimální požadavky pro počítače s Windows 10 Cloud

22. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Oficiální odhalení nové edice Windows se chystá, už dnes ale víme, jak by měla vypadat nejslabší zařízení s tímto systémem.

První laptopy s Windows 10, které budou poháněné procesory architektur ARM, bychom měli spatřit nejdříve v posledním čtvrtletí tohoto roku. Tato zařízení by měla obsahovat Desítky v edici Cloud. Windows Central zveřejnil snímek z prezentace, který by měl pocházet přímo od Microsoftu a který ukazuje sice minimální, stále však jen doporučené požadavky na hardware počítačů s Windows 10 Cloud. Tip: Jaký smysl má nebo nemá Windows 10 Cloud? [podcast] Teoreticky tak mohou být některé přístroje nakonec horší. Doporučené minimum je podle Microsoftu:

  • čtyřjádrový procesor třídy Celeron,
  • 4 GB operační paměti,
  • 32GB úložiště pro 32bitovou edici a 64GB úložiště pro 64GB edici Windows,
  • úložiště by mělo být rychlé, tudíž by mělo jít o eMMC či SSD.

Dotekové obrazovky a pera jsou čistě volitelné. Podle mě by bylo dobré, kdyby některé parametry byly povinné. Pokud někoho napadne stavět zařízení s klasickým pevným diskem, může být po srandě. Jak známe výrobce, podobné nápady jim cizí nejsou.

Zajímavější mi připadá tabulka, kde Microsoft konkrétně poměřuje výkon zařízení s Windows 10 Cloud s chromebooky. V některých srovnávacích testech prohrává a pravděpodobně se domnívá, že by tyto rozdíly neměly hrát důležitou roli. Při podobně dobrých provozních vlastnostech by navíc mohl nabídnout robustnější prostředí pro práci a roky budovanou kompatibilitu ekosystému Windows.

Doporučené minimální požadavky na Windows 10 Cloud (Foto: Windows Central) Doporučené minimální požadavky na Windows 10 Cloud (Foto: Windows Central)

Odhalení? Zřejmě začátkem května

Nedávno Microsoft začal lákat na 2. květen na tiskovou konferenci, která má být spojena se vzděláváním. Podle Mary Jo Foley by se tato akce měla věnovat Windows 10 Cloud. Microsoft snaží vyrobit produkt, který nasadí proti počítačům s Chrome OS. To sice veřejně nepřizná, ale výše uvedený materiál to potvrzuje. Co má Cloud společného se vzděláváním?

Tato zařízení by měla být levná, což je pro vzdělávací sektor klíčové. Ačkoli obecně vzato nelze říct, že by chromebooky byly velkým hitem, který začal válcovat konkurenci, aspoň někde se jim to daří. Kde? Právě ve vzdělávacím sektoru v USA. O tom jsem psal začátkem března, jak si můžete připomenout.

Nejde jen o to, získat zpět americký trh a některé další. Jde též o to, nepřijít o vydobyté pozice globálně, kde je Microsoft stále silný. Někteří předpokládají, že Redmondští pro vzdělávací sektor připraví levné zařízení rodiny Surface, protože současná zařízení jsou brána a cenově nastavena jako špičková. Levný přístroj by firma měla uvést spolu s Windows 10 Cloud na zmíněné tiskové konferenci začátkem května.

Byl pro vás článek přínosný?