Hlavní navigace

Už žádné přímé instalace. Microsoft stáhl ISO s Windows 10 verze 1511

22. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není jasné z jakého důvodu, distribuce poslední verze Windows 10 však byla z části zastavena. Sestavení 10586, které známe též jako Listopadovou aktualizaci nebo verzi 1511, bylo k dispozici pouze několik dní. Co víme s jistotou? Na stránce pro stažení potřebného nástroje, s nímž můžete počítač upgradovat rovnou, případně vám umožní vytvořit si instalační flash disk či uložení obrazu ve formátu ISO, se objevily původní odkazy ke stažení Media Creation Tool.

S novou verzí Windows Microsoft vydal jednotnou verzi Media Creation Tool, jež nám umožnila stáhnout si všechny edice Desítek v jednom balení. Dnes však na stejné stránce naleznete opět dřívější dva odkazy ke stažení 32bitové a 64bitové verze. S nejvyšší pravděpodobnostní se jedná o stejný nástroj, který byl k dispozici s prvním vydáním Windows 10.

Nový nástroj je pryč, se starým však na sestavení 10586 upgradovat nelze
Nový nástroj je pryč, se starým však na sestavení 10586 upgradovat nelze

Na anglické mutaci stránky pro stažení Media Creation Tool navíc najdete upozornění, že „tímto stažením nelze upgradovat počítač na Windows 10 verze 1511.“ Microsoft sám přitom tuto možnost doporučoval zájemcům, kteří ještě neviděli upgrade ve službě Windows Update. Podobně zmínka o nástroji zmizela z často kladených dotazů a odpovědí týkajících se Listopadové aktualizace.

 

Pokud nemáte někde stažený listopadový Media Creation Tool, nemáte ani možnost, jak nyní oficiálně získat ISO s Windows 10 verze 1511. Mohu aspoň potvrdit, že tento nástroj prozatím funguje, takže pokud ho máte po ruce, klidně ho použijte. V opačném případě vám vlastně nezbude, než stáhnout Windows 10 verze 1507 a teprve následně upgradovat na verzi 1511. Což je velice nešťastné, protože stáhnete zhruba 3 GB dat navíc. Podle ZDNetu zůstaly instalační obrazy k dispozici předplatitelům MSDN.

Dále se spekuluje o tom, že upgrade nelze stáhnout již ani přes službu Windows Update, přestože to Microsoft nepotvrdil. Redaktor ZDNet tvrdí, že se mu nepodařilo již několik dní upgradovat žádný počítač. Vzhledem k tomu, že se ale distribuce systému ukázala být postupná, to nemusí nic znamenat. Okolnosti ovšem vybuzují k otázkám. Microsoft mu potvrdil, že pokud nevidí Listopadovou aktualizaci, dostane se k ní časem.

Nemáme nejmenší ponětí, proč Microsoft změnil strategii, ale podobná rozhodnutí nevznikají samy od sebe a napovídají, že je někde nějaký problém. Firma ZDNetu poskytla následující nicneříkající prohlášení:

„Listopadová aktualizace byla původně dostupná prostřednictvím nástroje MCT, ale rozhodli jsme se, že budoucí instalace by měly být prováděny prostřednictvím služby Windows Update. Zájemci si Windows 10 stále mohou stáhnout prostřednictvím MCT. Listopadová aktualizace pak bude doručena skrze Windows Update.“

Pokud nastal problém s aktualizací na Windows 10 verze 1511, bylo by myslím rozumnější připustit, že existuje. Mohli bychom se s ním seznámit a zkusit se mu vyhnout. O tom, že byla nalezena nějaká chyba, myslím není pochyb. Nedovedu si představit, proč by se Microsoft jinak k takovému kroku odhodlal. Pokud ovšem prostě jenom nechce znepříjemnit život uživatelům.

Pokud chyba existuje, Microsoftu se přirozeně nebude chtít přiznat barvu. Desítky jsou první Windows pojatá jako služba, spoléhají tedy na časté aktualizace. Ve chvíli, kdy se ale nebude dařit aktualizace nasazovat bezproblémově, se Microsoftu může celý model sesypat jako domeček z karet a zákazníci k takovým Windows nebudou mít důvěru. Případné zapírání by ovšem stejně nemělo smysl, protože problémy vždycky nakonec vyjdou najevo.

Ve vyjádření pro WinBeta Microsoft specificky zdůraznil, že Listopadovou aktualizaci nestáhl. Pokud ji prý ale nevidíme, máme vyčkat, protože je distribuce postupná. Co si tedy máme myslet?

via ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?