Hlavní navigace

Válka pokračuje. Windows 10 se někomu instalují automaticky, je na ně reklama v IE

14. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Reklama na Desítky v Internet Exploreru

V souvislosti s nabídkou bezplatného upgradu na Windows 10 se objevily poměrně důležité zprávy. Za prvé Microsoft v minulém týdnu vydal tradiční úterní balík záplat pro Windows a další produkty. Upgrade na Desítky propaguje stále agresivněji, jak naznačuje kritická záplata KB3146449 pro Internet Explorer, která vlastně není kritickou záplatou.

Nejenže nepřináší opravy, jedná se dokonce o reklamu na bezplatný upgrade na Windows 10. Osobně aktuálně nemám po ruce počítač s Windows 7 či Windows 8.1, pro které je aktualizace určena, nicméně podle dostupného popisu se v nově otevřené záložce v Internet Exploreru objevuje výzva k upgradu.

Hloupé je také to, že aktualizace KB3146449 není dostupná samostatně, je součástí aktualizace KB3139929, která ovšem obsahuje další aktualizace, včetně kritických záplat. To tedy znamená, že aktualizaci s reklamou nelze odstranit, leda byste odebrali celou bezpečnostní aktualizaci. Což samozřejmě není dobrý nápad.

Ačkoli reklama sama o sobě není na překážku a nejedná se o konec světa, Microsoft přibalením reklamy do bezpečnostní aktualizace bezpochyby překročil určité etické hranice a narušil důvěru zákaznic a zákazníků. Pokud je něco označené jako kritická záplata, neměla by to být nedůležitá aktualizace přidávající reklamu do internetového prohlížeče. Na hranu se přitom firma dříve dostala také omylem dočasně povolenými automatickými upgrady starších zařízení a hlavně přepracováním dialogu, jenž vám nedává jednoznačnou možnost upgrade zcela odmítnout.

Zdroj: Microsoft via Neowin

„Správce blokuje upgrady“

Co se po instalaci poslední várky aktualizací dále změnilo, je dialog s volbou (plánování) upgradu na Windows 10 ve Windows 7 a 8.1. Změnu doma nepocítíte, zato si jí všimli ve firmách. Pokud totiž počítače spravuje pověřená osoba, což je ve firmách a organizacích zcela běžné, mohou se uživatelé a uživatelky setkat s dost nevybíravou hláškou o tom, že správce upgrady na daném počítači zablokoval.

Opět svět nekončí, ale samotná zpráva je napsaná tak, z ní máte pocit, že člověk v roli administrátora je špatná osoba a nejspíš byste mu měli vylít kýbl špinavé vody na hlavu. Není divu, že se někteří cítí dotčeni. Pokud upgrady nepovolili, mají k tomu důvod a není potřeba s tím obtěžovat uživatelky a uživatele a nenápadně si tím upgrade na Desítky vynutit. Je to vůbec poprvé, co správci tvrdí, že se s výzvou k upgradu setkali na zařízeních, jež přijímají aktualizace přes WSUS.

Správce zablokoval aktualizace, ukazuje se na spravovaných počítačích připojených k doméně
Správce zablokoval aktualizace, ukazuje sena spravovaných počítačích
připojených k doméně | Foto: Windows IT Pro

Zdroj: Windows IT Pro via Neowin

Automatické upgrady na Windows 10

Někteří uživatelé a uživatelky před několika dny začali hlásit, že se jejich počítače s Windows 7 automaticky upgradovali na Windows 10. Microsoft v distribuci postupně přitvrzuje a víme, že se upgrade měl v rámci služby Windows Update přesunut z volitelných do aktualizací doporučených. Ty někteří mohou mít konfigurované tak, aby se instalovaly automaticky.

Problém posledních dní jeden uživatel na Redditu popisuje zhruba tak, že se zničehonic na počítači objevila zpráva o tom, že je upgrade připraven a za 13 minut bude automaticky provedena instalace. Čili kdyby se od počítače na čtvrt hodiny vzdálil, našel by ho v již probíhajícím a v danou chvíli nepřerušitelném procesu upgradu. Samozřejmě, že máme možnost se do měsíce vrátit k původní instalaci, ale to nás stejně stojí minimálně čas.

Windows Update potvrzuje rezervaci
Windows Update potvrzuje rezervaci upgradu (Ilustrační foto)

Problém je přitom také to, že v časovém okně, kdy ještě upgrade neprobíhá, ale nacházíte se těsně těsně před instalací, nelze upgrade snadno odmítnout, opět za to může šikovně vystavěný dialog, jenž tlačítko pro odmítnutí schovává pod odkazem pro zobrazení více informací. I jiná uživatelka píše, že se při práci s počítačem stroj zničehonic restartoval a začal upgradovat.

Podle jiného diskutéra k automatickým upgradům dochází též na počítačích připojených k doméně, takže v tomto ohledu je jedinou nepostiženou edicí Enterprise. Abyste se případnému nevyžádanému automatickému upgradu vyhnuli, je doporučováno odinstalovat aktualizaci KB3035583. Nemáme však ověřeno, zda je tento postup dostatečný. Nevíme ani, jestli k automatickému upgradování dochází v důsledku toho, že je upgrade nyní doporučenou aktualizací. Ale zní to tak. Máte podobnou nedávnou zkušenost?

Zdroj: Reddit via BetaNews

Byl pro vás článek přínosný?