Hlavní navigace

Valve jde do virtuální reality: odhaluje vlastní VR brýle Index, zatím jsou ale tajemné

31. 3. 2019

Sdílet

Tento měsíc jsme informovali o oznámení nových VR headsetů – Rift S od Oculusu, jednoho z pionýrů, a HP s jeho brýlemi Reverb. Ovšem teď se objevila ještě jedna novinka od hráče, který by mohl být velmi silný: společnost Valve stojící za herním obchodem/platformou Steam (a také technologií SteamVR). Ta nyní představila brýle pro virtuální realitu pojmenované Valve Index, připravované již delší dobu. A na rozdíl od projektu Steam Machines, na nějž se pak ještě dlouho čekalo (což asi přispělo k neúspěchu), je Index už prakticky hotový. Jeho uvedení je jen několik týdnů vzdálené.

 

Valve Index

Valve oznámilo brýle Index oficiálně, ale takovým zvláštním způsobem: zveřejnilo pouze jedinou fotku tohoto zařízení (že jsou to VR brýle, je ale evidentní), a nic dalšího k tomu, ba ani žádnou tiskovou zprávu. Víme však, že tyto brýle pro virtuální realitu, o nichž se delší dobu spekulovalo a existovaly i uniklé doklady o jejich přípravách, skutečně jdou na trh. Jméno Valve Index je na nich přímo napsáno, takže to již víme jistě.

Respektive, Index by možná mohly být i AR brýle. Na fotografii (či renderu) jsou totiž vidět dvě dopředu hledící kamery. Je značně pravděpodobné, že budou podporovat snímání obrazu před hráčem a jeho naskenování do herního nebo aplikačního prostředí, čímž bude možné vytvořit rozšířenou realitu. Na brýlích je také vidět tlačítka patrně pro zapínání a také šoupací regulátor, který by zřejmě mohl sloužit k nastavení vzdálenosti čoček.

VR headset Valve Index VR headset Valve Index

Bez inside-out snímání?

Na fotce je schovaná ještě jedna věc. Patrné jsou hodně málo, ale při zvýšení gamy nebo jasu lze rozpoznat tři tečky po každé straně spodní strany headsetu. Patrně by to mohly být infračervené detektory, jaké má HTC Vive. Tam jsou použity k snímání pohybu brýlí z externích majáků.

VR headset Valve Index jas Valve Index by mohl používat stejné snímání jako HTC Vive, při vyšším jasu jsou dobře vidět tečky n ašasi, snad IR senzory

Toto asi může znamenat, že brýle od Valve budou používat tento systém (teoreticky by dokonce mohly být kompatibilní s majáky od HTC) a nebudou mít implementováno „inside-out tracking“, tedy snímání pohybu realizované samotnou helmou. Úplně stoprocentně to však říct nemůžeme, protože ony kamery, které lze vidět nahoře, by mohly také sloužit ke snímání pohybu. Protože ale míří dopředu, měly by asi problém zabrat i pohyb hráčových rukou, Ty by asi byly na samém kraji jejich zorného pole, či už mimo něj (a to i bez toho, aby hráč zaklonil hlavu).

Uvedení bude v květnu

Valve na stránce s obrázkem uvádí, že brýle Valve Index vyjdou v květnu letošního roku. Už brzy bychom se o nich tedy měli dozvědět podrobnosti a parametry. Na trh tedy Index přijde zhruba ve stejnou dobu jako novinka od Riftu, Čistě teoreticky by tedy mohli tito dva konkurenti být na podobné úrovni, ale teprv uvidíme, jak by s tím případně zamíchal rozdíl ve snímací technologii.

Byl pro vás článek přínosný?