Hlavní navigace

Vega 10 se objevila v ovladačích Radeonů pro Linux. Hodně nového kódu, vydání v červnu?

22. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdy během následujícího kvartálu má nastat vedení GPU Vega, kterými AMD doplní do své řady 14nm grafik výkonné highendové modely, které od loňska dluží. Pokud tyto grafiky vyhlížíte, pak by vás mohlo zajímat, že včera AMD učinilo další krok na cestě k jejich reálnému vypuštění. Publikovalo totiž první ovladače těchto čipů pro Linux. Ty mají otevřený kód a tak jejich vydání o novince prozradí některé informace. Z tohoto důvodu asi také nevycházejí s velkým předstihem, podporu pro čip Vega 10 ale AMD každopádně včera formou patchů poslalo relevantním projektům.

Ovladače se zatím zdá se týkají jen highendového čipu Vega 10, který by měl mít 4096 stream procesorů a 2048bitovou sběrnici s pamětí HBM2. Jejich kód obsahuje položky (PCI ID) pro celkem sedm různých karet založených na tomto čipu, ale zatím nic pro druhý čip Vega 11, který by měl pokrývat mainstream. Jeho příchod je tedy asi vzdálenější. Na druhou stranu kód obsahuje dalších sedm identifikátorů, které patří k sedmi různým modelům grafik (desktopových či mobilních), které jsou založené na GPU Polaris 12. Jedním z nich by asi měl být i Radeon RX 550, evidentně ale přijde i řada jiných.

PCI ID pro čipy Vega 10 a Polaris 12 z linuxových ovladačů (Zdroj: VideoCardz) PCI ID pro čipy Vega 10 a Polaris 12 z linuxových ovladačů (Zdroj: VideoCardz)

Sedm záznamů pro čip Vega 10 je docela dost, jelikož jde o samostatné kódy, nikoliv jen o revize, které v seznamu ještě specifikované nejsou. Pro Fiji je identifikátorů v ovladači obsaženo podstatně méně, jen dva. Zdá se tedy, že různých odrůd Vegy 10 by se mohlo objevit více, než jsme zvyklí. Že by AMD na čipu Vega založilo více variant Radeonu, než jen obligátní dvojici jedné plnotučné a jedné částečně ořezané karty? Nicméně část zveřejněných identifikátorů zkonzumují i karty Radeon Pro a výpočetní Radeon Instinct, takže toto přemnožení se nemusí nutně týkat herních grafik.

Patche, které AMD poslalo, možná dokládají novost architektury Vega proti čipům Polaris. Jsou totiž docela rozsáhlé, údajně obsahují okolo 40 000 řádků kódu ve stovce patchů. Lze z nich vyčíst, že GPU budou obsahovat dekodéry videa UVD ve verzi 7.0 a enkodér VCE ve verzi 4.0 (Polarisy mají UVD 6.0 a VCE 3.4). Multimediální podpora by tak měla doznat zlepšení, i když zatím nevíme, jakých. Ovladače údajně také naznačují podporu virtualizace SR-IOV. A odrážet by měly i velké architektonické změny, ke kterým v čipu došlo – Vega je interně označovaná jako architektura GFX9, kdežto Polaris GFX8.

Bude Vega až koncem června?

Vydání ovladačů je indikátorem, že se vydání samotného hardwaru už blíží. Vydedukovat, kolik času ale přesně zbývá a kdy uvedení bude, už tak snadné není. Pokud se pokusíme udělat srovnání s minulostí, pak není bez zajímavosti, že pro čipy Polaris před rokem AMD uvolnilo kód ovladačů prakticky přesně v těchto dnech. Jejich uvedení na trh pak ale v případě Radeonu RX 480 nastalo až za tři měsíce a v případě Radeonu RX 470 a RX 460 dokonce až za čtyři. Pokud by tedy firma zachovávala stejné časování, pak to pro příchod Vegy vůbec nevyznívá optimisticky. S tříměsíční prodlevou by spadala opět až na konec června po Computexu 2017, do podobného termínu, v jakém AMD uvedlo Radeon R9 Fury X v roce 2015 a RX 480 loni. To by sice splnilo příslib, že karta půjde na trh v druhém čtvrtletí, ale šlo by o zklamání v kontextu neoficiálních dohadů, které mluvily o možnosti, že prodeje začnou již v květnu.

Čip Vega 10 (Zdroj: ComputerBase) Čip Vega 10 (Zdroj: ComputerBase)

Na druhou stranu by se dalo argumentovat, že u Polarisu AMD možná uvedlo ovladače relativně dříve, jelikož architektonicky byla tato GPU méně převratná. Kdežto detaily Vegy by mohlo chtít chránit více, a proto by ovladače mohlo kvůli tomu zveřejňovat v kratším předstihu. Pokud by to byla pravda, pak by uvedení GPU na trh mohlo nastat dřív. To je však čistá spekulace, na níž se nedá příliš spoléhat. Pesimistické odhady obvykle spíše vycházejí, takže bych v tuto chvíli bral červnové uvedení jako reálnou možnost.

Byl pro vás článek přínosný?