Hlavní navigace

Máme parametry Radeonu RX 550: 640 stream procesorů, takt až 1302 MHz

20. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: AMD

Segment nejlevnějších grafických karet logicky není takovým zdrojem vzrušení jako výkonný highend nebo mainstreamové herní modely s nejlepším poměrem cena/výkon. Jenže na druhou stranu se toho v tomto sektoru děje velmi málo. Jak Nvidia, tak AMD zde v posledních letech stále jen recyklovaly starší GPU – dokonce včetně 40nm čipů. Radeon RX 550, který nyní chystá AMD, tak bude docela zajímavý, ačkoliv výkonově o nic dechberoucího nepůjde. Po dlouhé době se totiž jeho prostřednictvím v tzv. lowendu objeví čerstvé, nové GPU.

Radeon RX 550 má být založen na novém 14nm čipu AMD, označeném Polaris 12. Mělo by logicky jít o menší čip, než Polaris 11 z Radeonu RX 460, který nativně obsahuje 1024 stream procesorů a 128bitovou paměťovou sběrnici. Doposud jsme pro něj ale neměli žádné parametry. To se teď změní, jelikož se toto GPU zřejmě objevilo v databázi benchmarku CompuBench (pro připomenutí, nalezen v něm už byl i čip Vega 10).

GPU Polaris 12 má zřejmě podle CompuBench minimálně 640 stream procesorů, neboli deset bloků CU po 64 shaderech. Architektura je podle detekce stejná jako v čipech Polaris 10 a 11. Čip by teoreticky mohl mít fyzicky více jednotek, ale v minulosti se v této databázi před vydáním obvykle objevovaly fyzicky plně aktivovaná GPU, takže 640 stream procesorů je pravděpodobně konečné číslo. Že je tento záznam otiskem Radeonu RX 550, je vysoce pravděpodobné. S 640 stream procesory totiž AMD jinou grafiku nemá, výjimkou je jen mobilní Radeon Pro 450.

Údaje, které pro Radeon RX 550/Polaris 12 z CompuBench vyčetl redaktor VideoCardz Údaje, které pro Radeon RX 550/Polaris 12 z CompuBench vyčetl redaktor VideoCardz

Radeon RX 550 by zřejmě měl být dostupný s kapacitou paměti až 4 GB, jelikož tolik měla testovaná karta (Radeon Pro 450 by mimochodem měl být párován s 2 GB). Kapacita spolu s tím, že jde o levnou kartu, patrně znamená použití pomalých pamětí DDR3. Asi by se ale mohly objevit také verze s 2 GB paměti GDDR5. Šířku sběrnice nevíme, pravděpodobné je ale, že bude zúžena jen na 64 bitů. Pak by Radeon RX 550 měl jen poloviční propustnost proti Radeonu RX 460 se stejnými pamětmi (ten pro ilustraci se 7,0GHz GDDR5 dosahuje 112 GB/s, takže 64bitová karta by nabízela 56 GB/s).

V databázi se objevila i možná frekvence GPU, pravděpodobně v maximálním boostu: 1302 MHz. Na architekturu Polaris s jejím omezeným stropem se jedná o vysoké číslo, nevíme ale jistě, zda jde o referenční hodnotu. Teoreticky by totiž mohlo jít i o maximální boost u karty s továrním nebo i ručním přetaktováním. Referenční verze by pak byla pomalejší.

Starší a větší sourozenec nového GPU: loňský Polaris 11 (Zdroj: PCOnline) Starší a větší sourozenec nového GPU: loňský Polaris 11 (Zdroj: PCOnline)

Na pultech koncem dubna?

Radeon RX 550 by se v obchodech měl objevit příští měsíc. Tato informace zde byla již o víkendu a pochází od webu SweClockers, který bývá ohledně grafik dobře informován. Tento model jinak refreshové řady RX 500, který ovšem bude vzhledem k GPU Polaris 12 skutečně nový, se má začít prodávat někdy v dubnu. Upřesněno to není, ale pravděpodobně to bude spíše až koncem měsíce. Radeony RX 580 a RX 570 totiž mají být uvedené 18. dubna a levná karta by dle obvyklých zvyklostí asi měla přijít až po silnějších grafikách.

Byl pro vás článek přínosný?