Hlavní navigace

Víte, proč mají ovladače ve Windows nastaveno datum 21. 6. 2006?

10. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná už vás také zarazilo, že výchozí ovladače ve Windows mají pevně stanovené datum 21. 6. 2006. Není to přitom datum, kdy byly vydané. Ani případná aktualizace jej nezmění. Stejné datum mají i drivery pro zařízení, která přes deseti lety ještě ani neexistovala. Zajímavost vysvětlil Raymond Chen na blogu Microsoftu.

Výchozí ovladače ve Windows mají datum 21. 6. 2006 Výchozí ovladače ve Windows mají datum 21. 6. 2006

Jde o trik, kterým si firma pomohla, aby upřednostnila ovladače dodané přímo výrobcem. Systém při kontrole aktuálnosti nejdříve vyhledává ID zařízení a pak sleduje datum vydání. Díky tomu, že Microsoftem dodané ovladače „pocházejí“ z roku 2006, se vždy zvolí driver od výrobce (pokud je dostupný). Proč Microsoft nepoužil nějaký chytřejší režim priority, není jasné.

Ovladače Microsoftu mají stejné datum, ale používají i číslování verzí. Pokud tedy z Redmondu přijde nová aktualizace, ID zařízení bude stejné, datum vydání bude stejné, ale stáhne se ten ovladač, který má vyšší číslo.

Chenův kolega Zac, který rovněž pracuje ve vývojářském týmu Windows, na Redditu také vysvětlil, proč se používá zrovna datum 21. 6. 2006. Prý je to datum vydání Windows Vista RTM. S Vistou to nějakou spojitost má, ale release to manufacturing pochází z 8. 11. 2006. V červnu toho roku teprve vyšlo sestavení číslo 5472, které těsně předchází prvnímu RC.

Dřívější datum tak nejspíš sloužilo k tomu, aby i ovladače výrobců vydané před dokončením nebo těsně po dokončení Visty měly prioritu nad těmi od Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?