Hlavní navigace

Vivaldi 2.0 přichází. Konečně umí synchronizovat nastavení

26. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norové dnes vydali novou verzi prohlížeče, místo původně plánovaného Vivaldiho 1.16 vychází rovnou edice 2.0 (stahujte z vivaldi.com). Aktualizace přináší přes 10 nových větších i menších funkcí a desítky oprav oproti verzi 1.15. Hlavní novinkou je synchronizace napříč počítači. Funkci začali tvůrci testovat již před rokem, ale do finálního prohlížeče ji stále ne a ne dodat. Vivaldi 2.0 využívá end-to-end šifrování, takže data si kromě vás nikdo nepřečte. K synchronizaci potřebujete účet na Vivaldi.net, v době psaní mi ale synchronizace stejně nefungovala (ani přihlášení na webu Vivaldi.net), snad to vývojáři co nejdříve opraví. Sync umí na vzdálený server ukládat nastavení prohlížeče, oblíbené stránky, Speed Dial, hesla, vyplněné formuláře, historii prohlížení, použité doplňky a také poznámky. Položky nemusíte synchronizovat všechny, lze je jednotlivě vybírat.

Nová uvítací obrazovka
Nová uvítací obrazovka
Synchronizace
Synchronizace
Dlaždicové zobrazení panelů
Dlaždicové zobrazení panelů
Plovoucí panel
Plovoucí panel

Vivaldi je obecně prohlížeč s asi největším množstvím nastavení a přizpůsobení vzhledu. Nová verze přidává další možnosti. Můžete například seskupit panely a pak si jejich stránky zobrazit vedle sebe jako dlaždice.

Nástroje nebo weby uložené v bočním panelu nově mohou zobrazenou stránku překrýt formou plovoucího okna, nikoliv ji pouze zúžit. Nastavit můžete minimální šířku panelů apod. Vivaldi má také přepracované motivy a novou uvítací obrazovku, která uživatele provede základním nastavením.

TIP: Když se přihlásíte k účtu Google na webu, dojde k přihlášení i ve Chromu

Byl pro vás článek přínosný?