Hlavní navigace

Volání do zahraničí bude od roku 2019 levnější

15. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Europoslanci včera schválili tzv. Nový evropský kodex pro elektronické komunikace. Balíček telekomunikačních pravidel, jehož autory byli také Dita Charanzová (ANO) a Evžen Tošenovský (ODS), se dotýká několika oblastí. Loni se po letech příprav podařilo zrušit roamingové poplatky, takže v zahraničí můžete volat, psát a datovat jako doma. Jenže hovory a SMS vedené do zahraničí žádné regulaci nepodléhají, takže si operátoři mohou účtovat, kolik chtějí.

Levnější volání a SMS do zahraničí

Naše velká trojka si svět rozdělila až do 10 zón, pro něž účtuje zvláštní sazby za volání. SMS poslané do libovolné země stojí vždy stejně. U Vodafonu je to 2,52 Kč, u O2 5 Kč a u T-Mobilu 5,05 Kč.

První zóna u Vodafonu pokrývá Slovensko, Rusko, Ukrajinu, Čínu a Vietnam. Minuta volání (tarifikace 60+1) stojí 7,26 Kč. O2 má v základní zóně jen Slovensko a účtuje si 12,48 Kč za minutu (tarifikace 60+60). T-Mobile do základu počítá Slovensko, Německo, Polsko a Rakousko. Paušálistům účtuje 6,99 Kč a předplacenkářům 11 Kč za minutu (60+1). Jiní operátoři v EU si účtují v přepočtu až 30 Kč za minutu.

https://twitter.com/charanzova/status/1062681502306197505

Od 15. května 2019 bude platit nová regulace, která stanovuje cenový strop 19 centů za minutu volání a 6 centů za SMS. V Česku to tedy bude 6 Kč s DPH za minutu a cca 2 Kč za zprávu. Operátoři pochopitelně mohou nabídnout i nižší ceny, případně výhodnější balíčky s více jednotkami.

Vrácení kreditu, zpětný kanál pro 112

Nová pravidla se dotýkají WhatsAppu, Messengeru, Skypu apod. Provozovatelé těchto služeb musí více dbát na zabezpečení sítí. Musí povinně uživatele informovat o všech hrozbách a europoslanci důrazně doporučují, aby služby používaly end-to-end šifrování.

Při hovoru na tísňovou linku budou moci záchranáři od roku 2020 zjistit přesnou polohu pomocí GPS/Galilea. „Člověk, který se zraní v horách či lesích, jen velmi těžko bude popisovat svoji přesnou polohu. Byli to tedy samotní záchranáři, kteří požadovali takovou úpravu, která jim usnadní práci a v tomto případě může doslova zachraňovat životy,“ vysvětlila Dita Charanzová.

V roce 2022 pak budou muset členské státy zavést pro linku 112 také zpětný kanál, který bude zasílat varovné SMS občanům v případě, že se nacházejí v místě, kde hrozí záplavy, požáry, teroristické útoky apod.

Nová regulace také přikazuje operátorům, aby uživatelům propláceli zbytek nevyužitého kreditu, pokud ukončí smlouvu.

Byl pro vás článek přínosný?