Hlavní navigace

Je tu první externí SSD pro SuperSpeed USB 20Gbps: WD_Black P50 Game Drive

9. 12. 2019

Sdílet

Zhruba před týdnem jsme upozorňovali na to, že už se do počítačů dostaly porty USB-C s podporou nového dvakrát rychlejšího standardu SuperSpeed USB 20Gbps, neboli také USB 3.2 Gen2x2. Protože řada z vás možná ještě nevyužívá ani 10Gb/s rychlost, kterou zavedlo USB 3.1/3.2 Gen2, je zde logická otázka: k čemu je Gen2x2 dobré? Asi nejčastějším využitím budou patrně externí SSD. A taková, která dvakrát rychlejší rozhraní procvičí, už jsou teď také tady.

WD_Black P50 Game Drive

Firma WD je notoricky známá jako výrobce magnetických/mechanických pevných disků, ale zejména po koupi společnosti SanDisk úspěšně překročila do oboru SSD. V externí podobě nyní vydává model označení WD_Black P50 Game Drive, což je krabička, již připojíte k PC či notbeooku pomocí kabelu USB-C a používá už právě SuperSpeed USB 20Gbps neboli USB 3.2 Gen2x2, jako možná vůbec první nebo jedna z prvních. Toto externí SSD bylo již oznámeno v dřívějších měsících tohoto pomalu končícího roku, ovšem nyní spolu s dostupností desek (a také přídavného řadiče) se tyto disky dostávají do prodeje.

Tip: USB 3.2 se představuje. Zrychlí na 20 Gb/s i se starými kabely

Samotné komunikační rozhraní je sice USB, ale přímo úložiště uvnitř krabičky je typu NVMe, dost možná jde dokonce o modul M.2. Rozměry vnějšího pouzdra jsou 14 mm ×118mm × 62 mm a tudíž to bohatě umožňují, uvnitř je patrně samostatné PCB s adaptérem a modul by tak teoreticky měl být i vyměnitelný. Pro konverzi je použitý čip ASMedia ASM2364, který slouží jako můstek z USB na PCI Express pro integrované SSD.

WD Black P50 Game Drive 02 WD_Black P50 Game Drive

Rychlost čtení až 1900 MB/s přes USB

WD bohužel neuvádí podrobné specifikace výkonu a ani to, jaké je uvnitř zavřené SSD (čekal bych asi spíše NVMe verzi WD Blue než WD Black, ovšem moduly Blue mají zase o dost nižší kapacity). Na webu firmy lze vyčíst jen, že disk má zvládat čtení až 2000 MB/s, což by naznačovalo, že jde o modul s rozhraním PCI Express 3.0 ×4, nicméně jde o megabajty ve smyslu milionů bajtů, ne ty konvenční (v nich by to bylo jen 1900 MB/s).

WD Black P50 Game Drive 01 WD_Black P50 Game Drive

Herní knihovna na externím disku?

Označení Game Drive má zřejmě implikovat, že zařízení se může hodit například právě pro herní účely, které právě připadají v úvahu jak něco, kde se může vysoká rychlost čtení oproti méně nabouchanému externímu disku hodit. Kromě PC (s operačním systémem Windows 8.1 nebo 10 a macOS 10.11+) jsou proto podporované i herní konzole: PlayStation 4, PS4 Pro a Xbox One. Jenže ty nemají porty USB 3.2 Gen2x2, takže rychlost u nich přijde vniveč, protože poskytují jen USB 3.0/3.1 Gen1 (5 Gb/s). A pokud se nepletu, ani port USB-C. V balení je ale naštěstí nejen kabel USB-C na USB-C, ale i druhý s klasickou velkou koncovkou USB typu A (ten nebude umožňovat 20 Gb/s, ale 10 Gb/s by mohl). Tento ostatně budete i na mnoha starších PC potřebovat pro kompatibilitu, takže jeho přiložení je velmi rozumné.

Disk je dostupný v kapacitách 500 GB, 1 TB a 2 TB (za oficiální cenu 150, 240 a 400 $). V českých obchodech se zdá se začaly ukazovat 1TB a 2TB verze kolem 7,5 a 15 tisíc Kč, 500GB verze je za něco málo přes pět tisíc (viz boxíky Heureky). Záruka je pětiletá.

Galerie: WD_Black P50 Game Drive

Byl pro vás článek přínosný?