Hlavní navigace

Nový typ ochrany proti Spectre v2 ve Windows 10 v1903 srazí negativní dopady na výkon

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Na nové vydání Desítek si ovšem ještě pár měsíců počkáme.

dírách v procesorech jste si už letos mohli přečíst enormní počet zpráv. Nebudu zbytečně opakovat, co už obšírně ve svých článcích sepsal kolega Jan Olšan. Dosavadní chmurné zprávy alespoň částečně vyvážil Microsoft. Spectre v2 (CVE-2017-5715) patří k prvním dírám v procesorech, které byly letos odhaleny. Záplaty obecně už dostupné jsou, ale opravy si vyžádaly oběť v podobě části výkonu. Aspoň pro běžné domácí používání platí, že snížení výkonu záplatovaných procesorů není nutně dramatické, ale za povzbudivou zprávu jsme stejně rádi. Jarní vydání Windows 10, které by mělo být označené jako verze 1903, totiž nabídne nové opatření proti zmíněné díře Spectre v2, které sníží negativní dopady záplaty na výkon procesoru.

Relativně dobrá zpráva ze světa Windows

Mehmet Iyigun z týmu Windows/Azure Kernel na svém Twitteru uvedl, že ve Windows 10 v1903 se rozjíždí testování nových opatření. Microsoft aktivoval něco, čemu se říká Retpoline. Jedná se o softwarový konstrukt, která má bránit cíleným útokům na vlákna. Je to pojem, s nímž jste se už mohli setkat. Psal o něm již i kolega Olšan.

https://twitter.com/mamyun/status/1052715532883877888

Obrannou techniku začal aktivně vyvíjet Google, který se už v lednu chlubil tím, že tento typ opravy nasadil napříč svými severy a zaznamenal zanedbatelné snížení výkonu. Retpoline je využíván také v Linuxu. Podle Iyiguna tato optimalizace v kombinaci s dalšími vedou k tomu, že snížení dopadu na výkon ve většina případů ve Windows 10 v1903 bude téměř nulové. Nezdá se, že by se opravy měly dostat do starších verzí Windows.

To už zejména pro firmy tolik pozitivní není. Verze 1903 se k většině běžných uživatelek a uživatelů realisticky dostane během května 2019. Je ale otázka, jak se zachovají firmy, které mají tendenci se upgradům z pochopitelných důvodů vyhýbat co možná nejdéle. Microsoft navíc nedávno jasně deklaroval, že dlouhodobě podporované verze budou jen ty podzimní (platí to pro edice Enterprise a Education).

Lze se tedy domnívat, že pokud budou firmy upgradovat na některou z verzí, jež bude zmíněné optimalizace obsahovat, půjde realisticky spíše o tu podzimní, přičemž upgrade na ni neproběhne hned. Firmy určitě budou čekat, až bude vydání doladěné, takže na verzi 1909 realisticky začnou přecházet až v roce 2020.

Byl pro vás článek přínosný?