Hlavní navigace

Poznámkový blok standardně ukládá v UTF-8 a podporuje nové zkratky [Windows Insider]

11. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Redmondští do testovacího programu vypustili Windows 10 Insider Preview build 18298, který přináší řadu drobných novinek. K těm nejzajímavějším patří práce na Poznámkovém bloku. Průzkumník pak předvádí novou ikonu a jinak řadí stažení soubory. Co dalšího můžete očekávat?

První a dost možná poslední prosincové testovací vydání Windows 10 si osaháte ve Fast ringu. Windows 10 Insider Preview build 18298 zpřehledňuje stránku v Nastavení s možnostmi přihlašování a přidává na ni přihlašování pomocí hardwarového klíče. Jestliže Redmondští upravují podobu ikon v Office, aspoň jedné nové ikony se dočkaly i Desítky. Lépe řečeno si ji vysloužil Průzkumník. Předpokládám, že podobné změny budou pokračovat. Nové ikony ve stylu designu Fluent nejsou tak ploché jako ikony a jiné prvky za dob Metra. Nevracíme se až k Vistě a jejím kýčovitým odleskům, ikony ale jsou plastičtější a patrné je využití stínování. V Průzkumníku se dále mění výchozí řazení stažených souborů – jako první uvidíte ty nejnovější. Minulé sestavení: Windows 10 Insider Preview build 18290 vás upozorní na aplikaci, která používá mikrofon V nabídce Start můžete odepínat nejen jednotlivé dlaždice, ale celé skupiny (složky, chcete-li). Připomínám, že dlaždice lze seskupovat od Creators Updatu, teprve od October 2018 Update skupiny můžete pojmenovávat. Při psaní na softwarové klávesnici bude Windows brát v potaz, že občas

Stávající ikona Průzkumníka
Stávající ikona Průzkumníka
Ikona Průzkumníka ve Windows 10 verze 1903
Ikona Průzkumníka ve Windows 10 verze 1903

Nebude pak tento přehmat zahrnovat do predikce slov, která tím trpí. Klávesnice by pak měla méně často zakrývat pole, kam chcete psát, pokud je v připnutá ke spodní části obrazovky. V nastavení každého okna textové konzole nově najdete sekci Terminal s experimentálními předvolbami, jež se týkají vzhledu textového prostředí.

Další péče o Poznámkový blok

Poznámkový blok prý mnohem lépe pracuje s kódováním. Konečně se už soubory standardně ukládají v kódování UTF-8 (bez značení pořadí bajtů, což je druhá novinka) místo překonaného ANSI. V záhlaví se před názvem souboru ukazuje hvězda, která tím indikuje, že byl soubor změněn, ale změny zatím zůstávají neuložené. Ze hlavní nabídky Nápověda pošlete do Redmondu zpětnou vazbu.

Pokud s aplikací pracujete, zaujmout vás nové klávesové zkratky: Ctrl+W zavře aktuální okno, Ctrl+Shift+N naopak otevře nové okno a Ctrl+Shift+S vyvolá dialog Uložit jako. Program už navíc neodmítá otevírat či ukládat soubory s cestou delší než 260 znaků. Když k tomu připočítáte pár opravených chyb, kráčí Poznámkový blok po stezce přirozené evoluce, akorát si ho Microsoft už měl začít všímat dřív. (První velkou dávku novinek po letech aplikace získala v October Updatu.)

UTF-8 je výchozí kódování v Poznámkovém bloku UTF-8 je výchozí kódování v Poznámkovém bloku

Pořádné dávky nových možností se tradičně dočkalo Předčítání. Z novinek pro usnadnění přístupu mohu ještě vypíchnout ruční nastavení různých barev a velikostí ukazatele myši. Lehce upravenou podobu průvodce instalací, kterého lze spustit z instalačního média Windows v prostředí funkčního systému, nemá smysl dále rozebírat.

Jestliže od minule při čekající instalaci aktualizace na nutnost restartu poukazuje oranžový indikátor v oznamovací oblasti, indikátor od teď se objevuje také nad tlačítkem s nabídkou správy napájení ve Startu. Tolik ke hlavním novinkám.

Byl pro vás článek přínosný?