Hlavní navigace

Windows 10 bude rezervovat 7 GB místa pro dočasné soubory [Windows Insider]

16. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: blickpixel / Pixabay
Rekapitulujeme novinky v programu Windows Insider. Sestavení 18309 přineslo starší nové funkce do všech edic, sestavení 18312 pak předvádí další drobná vylepšení. Pokud vypracujete úkol, otestujete si v něm ale také rezervování místa na úložišti, které zajistí plynulé fungování systému.

Naposledy jsme se věnovali Windows 10 Insider Preview build 18305, což byl důležitý milník, protože přinesl velice slibnou funkci Windows Sandbox. Od té doby ale vyšla dvě další testovací sestavení, takže si pojďme zrekapitulovat důležité novinky. Jak jsme vstoupili do nového roku, další „velké“ vydání Desítek se poctivě blíží více než ještě např. v prosinci. (Fakticky samozřejmě je blíže.) Finalizace kódu by měla proběhnout v březnu, tj. v období za zhruba během dva měsíce. Přesto Microsoft u nových sestavení nadále varuje, že se raná fáze vývojového cyklu může projevit vyšším počtem nepříjemných chyb.

Windows 10 Insider Preview build 18309

Sestavení 18309 uvolněné dne 3. ledna nepřineslo převratné novinky, i proto jsme mu samostatný článek nevěnovali. Již dříve představený optimalizovaný proces resetování PINu, kdy do něj vstoupíte z přihlašovací obrazovky, byl zpřístupněn úplně pro všechny. V předchozím sestavení byla novinka dostupná jen v edici Home.

Podobně byla do všech edic rozšířena možnost přihlášení k účtu Microsoft bez hesla (za účelem vstupu do Windows), tj. jen za pomoci telefonního čísla. Minule jsem funkci popsal takto:

„Desítky podporují nový typ přihlašování k účtu Microsoft bez hesla při prvotním nastavení, kdy si vytvoříte nový účet. Když zadáte telefonní číslo, přijde vám na něj SMS s kódem, který opíšete. Dále můžete místo plnohodnotného hesla používat otisky prstů, PIN apod. Heslo v případě tohoto účtu vůbec nemusíte vytvořit.“

Dále Microsoft zlepšil Předčítání. Detaily případně hledejte na blogu Windows Experience.

Windows 10 Insider Preview build 18312

Rezervace místa na úložišti

Dne 9. ledna vyšlo sestavení 18312, jež zavádí rezervaci místa na úložišti za účelem zajištění bezproblémového aktualizování systému. Tím Microsoft vzbudil kontroverzi. Je ovšem pochopitelné, proč chce místo rezervovat – problémem jsou až extrémně laciná zařízení, jež obsahují tak malá úložiště, že na něm záhy není dostatek místa, aby systém mohl provést aktualizaci (především upgrade na nové hlavní vydání).

Windows je komplexní operační systém, který má určité prostorové nároky, vlastník či vlastnice ovšem chce zařízení využívat pro své účely a ukládat do něj osobní data. Microsoft tvrdí, že Windows 10 verze 1903 bude rezervovat 7 GB místa, případně i více. (Mimochodem, ve zmíněném blogovém příspěvku Microsoft snad poprvé sám použil označení verze 1903.) Týkat se to bude nových počítačů s předinstalovaný systémem, ale i čistých instalací – zřejmě tak budou vynechány stávající instalace.

Rezervované místo nevyužijete pro osobní data, zajistí však, že systému nikdy nedojde dech (foto: Microsoft) Rezervované místo nevyužijete pro osobní data, zajistí však, že systému nikdy nedojde dech (foto: Microsoft)

Do rezervovaného prostoru budou ukládány rovněž dočasné soubory, které vytvoří aplikace nebo systém, tj. nebudou ukrajovat další místo z úložiště. Nepotřebné soubory budou samozřejmě postupně zase odebírány. Kdyby bylo dočasně potřeba více místa, může ovšem být 7GB kóta překročena. To tedy znamená, že systém vám vlastně nedovolí využít maximum prostoru pro osobní data, ačkoli ještě místo na disku existuje.

Microsoft by také mohl zvednout oficiální minimální nároky Windows 10, aby zametl s 16GB, ale i 32GB úložišti. Taková zařízení z praktických důvodů nedoporučujeme kupovat, místo vám na nich dojde nepříjemně brzy.

Dělá to ovšem s dobrým úmyslem, tj. aby bylo zaručené, že když systém nebo aplikace potřebují k životu prostor pro odkládání dočasných dat, budou tento prostor mít. Pokročilejším uživatelkám a uživatelům ovšem může místo někdy chybět. Aktuálně pojetí funkce nedává možnost změněné chování ovlivnit, což se samozřejmě může změnit. Microsoft rozjíždí omezené testování, pokud se k němu chcete teď přidat i vy, musíte splnit „insiderský“ úkol.

Další informace k sestavení 18312

Dále v sestavení najdeme spíše jen drobnosti. Průvodce pro resetování instalace Windows by měl být přímočařejší, tj. k výsledku se dopracujete rychleji, ale také nabídne konzistentnější uživatelský zážitek napříč různými konfiguracemi. Lidé z hudební branže ocení zvýšení limitu pro alokaci slotů Fiber Local Storage, které jim umožní provozovat více modulů.

Testovací sestavení trápí řada chyb. Objevují se scénáře, kdy nelze provozovat Windows Sandbox. Na problémy naráží ti s více grafickými kartami. Systém ale také někdy padá při spuštění tradičních desktopových programů umístěných do Storu. K pádům dochází i při spuštění některých ochran proti podvádění ve hrách. Na některých zařízeních nefungují čtečky paměťových karet od Realteku, k potížím se hlásí také ti se zvukovými kartami Creative X-Fi.

Procesem resetování projdete rychleji (foto: Microsoft) Procesem resetování projdete rychleji (foto: Microsoft)

Pro Windows 10 Insider Preview build 18312 dne 15. ledna nečekaně vyšel opravný balíček KB4487181, který číslo sestavení Windows 10 upravuje na 18312.1007. K takové praxi se Microsoft často neuchyluje, aktualizací řeší tři nepříjemné chyby:

  • Průzkumník souborů nedovoloval bezpečné odpojení úložišť připojených skrze USB,
  • poslední dvě vydání systému byla výrazně náchylnější k pádům kvůli blíže nespecifikované chybě (týkala se souboru bindflt.sys),
  • změna hesla mohla vyústit v neúspěšné přihlášení k účtům v rámci Active Directory.

Detaily se dočtete na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?