Hlavní navigace

Zrcadlení obrazu z mobilu na prvním videu [Windows Insider]

19. 3. 2019

Sdílet

Oživeno dne 19. března 2019

My sice nemáme možnost si funkci teď zkusit, magazín Windows Central ale dostal příležitost osahat si velmi ranou verzi Vašeho telefonu, jež podporuje zrcadlení obrazu. S interaktivitou se samozřejmě počítá, v tom spočívá smysl funkce, v testované verzi však s mobilem pomocí myši a klávesnice na počítači interagovat nebylo možné.

Co jsme se dozvěděli nového? Především nad zrcadlenou obrazovkou vidíme nástrojovou lištu s jedním zatím nefunkčním tlačítkem. Další vás přenese do nastavení klávesnice v Androidu, jedno pak provede odpojení telefonu od počítače. Poslední je nejzajímavější, neboť aktivuje režim zobrazení na šířku. Zac Bowden si chválí odezvu řešení.

Původní článek ze dne 13. března 2019

Naposledy jsem upozorňoval na sestavení 18351, které bylo po pár dnech s jednu opravou navíc posláno do Slow ringu. Mezitím jsme si ve Fast ringu osahali Windows 10 Insider Preview build 18353, který Microsoft vydal v pátek, a nejčerstvěji v úterý večer našeho času uvolněný Windows 10 Insider Preview build 18356. Tak se pojďme podívat na to, jak se vývojovému týmu daří ladit kód.

Ještě předtím ale vypíchnu jednu důležitou novinku, kterou bych v tomto bodě vývoje nečekal. Netýká se však příliš samotného systému, ale jedné z integrovaných aplikací. Před několika málo dny se spekulovalo, že už nás Microsoft v aplikaci Váš telefon brzy nechá testovat zrcadlení obrazu mobilu s Androidem. Ten okamžik nadešel, patrně ale tušíte, že to tak jednoduché nebude.

Zrcadlení obrazu pouze pro vyvolené

Jedná s o ranou verzi funkce, která navíc není dostupná všem od prvního dne. Microsoft uvádí, že zrcadlení postupně rozdistribuuje mezi ty, kdo dnes zkouší Windows 10 veze 1903. (Technicky vzato mu k běhu prý stačí Windows 10 v1803, to je dnes ovšem pasé.) Funkce je obsažena ve Vašem telefonu 1.0.20701.0 a novějších vydáních. Dále na druhé straně vyžaduje aspoň Android 7.0.

Distribuce by neměla trvat více než několik dní. Jenže ne každé zařízení s uvedenými systémy funkci získá. Ze strojů značky Surface se např. prozatím dočká jen Surface Go. Proč? Známe jediné kritérium: Bluetooth Low Energy. Technologii by měly obsahovat i jiné počítače Surface, např. Laptop 2. Méně překvapivě je funkce omezena jen na vybrané modely také na straně smartphonů. Konkrétně ji zprovozníte na Samsunzích Galaxy S8, S8+, S9 a S9+.

Použití Bluetoothu považuji za zajímavé, protože dosud nabízené přenášení fotek a čtení a posílání SMS byly přístupné skrze Wi-Fi, kdy zařízení musela být připojena ke stejné lokální síti. Toto řešení bude univerzálnější – stačí, aby počítač a smartphone ležely vedle sebe bez ohledu na dostupnost Wi‑Fi.

Zrcadlení nám zpřístupní mnohem více funkcí z mobilu na počítači. Zatím si ho ale vyzkouší jen omezený okruh lidí (foto: Microsoft) Zrcadlení nám zpřístupní mnohem více funkcí z mobilu na počítači. Zatím si ho ale vyzkouší jen omezený okruh lidí (foto: Microsoft)

Známém problémy zrcadlení

Kromě výše uvedených omezení pak novou funkci trápí řada počátečních problémů:

  • Dotekové ovládání zatím nefunguje.
  • Typy obsahu obrazovek, které zůstávají vždy aktivní, na počítači nebudou zobrazeny.
  • Filtr modrého světla není aplikován na zobrazení obrazovky mobilu na počítači.
  • Zvuk je přehráván na reproduktorech v mobilu, nikoli na počítači.
  • Dvojité poklepání může vysunout centrum pro oznámení.
  • Některé aplikace nepodporují interakce myší (např. Pokémon Go, Merge Dragons nebo Feedly).
  • Pokud určíte, že se má softwarová klávesnice skrýt, pakliže je připojena fyzická, softwarová klávesnice zmizí vždy, když budete v dosahu Bluetooth vašeho počítače bez ohledu na to, jestli je právě aktivní zrcadlení obrazovky v aplikaci Váš telefon.

Známé problémy Windows 10 Insider Preview build 18356

Pojďme se ještě podívat na známé a přiznané problémy Windows 10 Insider Preview build 18356. Microsoftu se již podařilo seznam zkrátit, stále na něm však najdeme velmi nepříjemné chyby:

  • Spuštění hry využívající ochranu proti podvádění může vést k pádu systému.
  • Zvukové karty Creative X-Fi nefungují správně.
  • Některé čtečky paměťových karet od Realteku nefungují správně.
  • VMware někdy blokuje instalaci nebo aktualizace Windows 10 Insider Preview.

Na seznamu se už nenachází problémy s resetováním určitých hodnot regionálního nastavení, podle mé zkušenosti k tomu však dochází i nadále.

Byl pro vás článek přínosný?