Hlavní navigace

Nabídka Start v novém, Alt+Tab ukáže jednotlivé weby v Edgi [Windows Insider]

2. 7. 2020

Sdílet

Testovací program Windows Insider v posledních týdnech nenabízel mnoho zajímavého, z větší části se jen opravovaly chyby. Bývalý Fast ring – nyní už kanál Dev – ale ožil s nástupem Windows 10 Insider Preview build 20161. Jen je potřeba si připomenout, že podle nových pravidel nové funkce testované v tomto kanále nejsou spojené s konkrétním vydáním. Jak si už Microsoft v poslední době oblíbil, novinky si neosahá každý hned. Jsou různě distribuovány na malá procenta zapojených zařízení podle neznámého klíče. Postupně by se ale nakonec měly dostat ke všem v kanále Dev.

Hezčí nabídka Start

Faceliftovanou nabídku Start jsme viděli už v březnu v krátkém videu oslavujícím miliardu zařízení s Windows 10. Jedná se o citlivou úpravu, kdy už pozadí dlaždic nepřebírá tzv. sekundární barvu motivu nastavenou ve Windows. (Typicky modrá.) Místo toho je pozadí světlé, tmavé či jinak barevné v závislosti na vašem osobním nastavení. Nestrhává tak na sebe pozornost a dává více vyniknout ikonám ve statických dlaždicích.

Alt+Tab s weby otevřenými v Edgi

Další novinka kráčí ruku v ruce s novým Edgem. V nabídce pro přepínání oken, kterou aktivujeme známou klávesovou zkratkou Alt+Tab, se objevují všechny otevřené stránky z Edge. Snáze se tak dostanete k požadovanému obsahu. Jestliže pokud jich míváte otevřeno hodně, mohl by se z nabídky pro přepínání otevřených oken stát nepřehledný až nepoužitelný prvek.

Uvedené chování proto lze vypnout, takže Edge se bude bez ohled na otevřené stránky ukazovat jako jednotný celek stejně jako dříve. Je ale také možné stanovit, aby se v přepínací nabídce zobrazovaly jen tři nebo pět posledních otevřených webů. Chcete-li si nové chování vyzkoušet, musíte disponovat navíc Edgem 83.0.475.0 nebo novějším. Zamiřte do kanálu Dev či Canary.

Přizpůsobení hlavního panelu při instalaci Windows

Na hlavním panelu je ve výchozím stavu vždycky připnuto několik ikon, které se v průběhu let mírně obměňují. Microsoft chce, aby výchozí sada byla přizpůsobena tomu, kdo bude počítač používat. Jak to provede? Píše o signálech zařízení a o osobnosti jedince. Požadavky jedince ale dopředu nezná, jen něco málo odhadne z hardwaru a prvotního nastavení při instalaci systému.

Např. na výkonném herním počítači může připnout aplikaci Xbox. Neznamená to, že ji dotyčný využije, určitá snaha o personalizaci to je. Testování bude důležité, během něj si Microsoft vyzkouší různé sestavy a odezvu uživatelů a uživatelek. Zavedeným uživatelským účtům by firma s obsahem hlavního panelu hýbat neměla.

Další drobnosti

Microsoft zřejmě nikdy neskončí s úpravami oznámení. Do Centra akcí oznamovací pruh přesunete nikoli šipkou, ale křížkem v horním levém rohu. Kdysi přitom firma uváděla, že šipka pomůže lidem pochopit, že oznámení následně najdou v Centru akcí. Především už ve výchozím stavu nebude aktivní pomocník pro soustřední ani shrnující oznámení o tom, co jste zmeškali. Vysvětlení Microsoft nepodal.

Opět se ale připomíná s tím, že pokračuje s migrací položek Ovládacích panelů do Nastavení. Tento proces začal s Windows 8 v roce 2012 a v poslední době už to vypadalo, že ho Microsoft vzdal. V tomto případě se ovšem jedná o marginální záležitost – do Nastavení se dostává obsah stránky Systém z Ovládacích panelů. Odkazy, které by tuto stránku vyvolaly, vás nyní přesměrují do příslušné sekce Nastavení.

Do Windows 10 verze 2004 byl dodatečně přidán nový napůl tabletový, napůl desktopový režim. Aktivován je na zařízeních s odnímatelnou klávesnicí, kde odmítnete aktivaci plnohodnotného tabletového režimu. Od sestavení 20161 do tohoto režimu budete přepnuti bez vyzvání. Tedy na zařízeních s odnímatelnou klávesnicí. Na nedotekových počítačích už v rychlých akcích nenajdete možnost zapnout tabletový režim. Systém každopádně poslední zvolený režim zachová při příštím spuštění.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?