Hlavní navigace

Windows 10 již obsahuje český a slovenský hlas. Může vám předčítat text

26. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Téměř dokonale utajenou novinkou ve Windows 10 Creators Update je převod textu na řeč (TTS) s českým hlasem Víta. Microsoft se o tom v žádném seznamu změn nezmínil a kdybych včera náhodou nechtěně nevyvolal klávesovou zkratkou funkci Předčítání, asi bych se o českém hlasu ani nedozvěděl.

Pokud máte Creators Update, v nabídce Nastavení | Čas a jazyk | Řeč můžete zkontrolovat, jestli se vám nainstaloval hlas Microsoft Vit Mobile. V Nastavení | Usnadnění přístupu | Předčítání si pak můžete zapnout hlasového asistenta, který bude popisovat, co se na obrazovce nachází. Nejen text, ale okomentuje i veškeré ovládací prvky.

Hlasu můžete změnit rychlost i výšku, ve funkci předčítání pak lze zvolit, co všechno má hlásit. Osobně se mi ji nepodařilo nastavit do stavu, aby například přečetla pouze text, který označím. Ovládání je hodně zmatené a hendikepovaní budou jen složitě tápat, co že jim to ten předčítač při návštěvě webu vlastně říká.

Článkem nicméně pouze chci upozornit na fakt, že české TTS v systému je. Ženský hlas zatím chybí. Podle nápovědy se však vlastního mužského hlasu (Filipa) dočkali také Slováci. A jak Vít mluví? Stále spíš jako robot. TTS od Googlu je na vyšší úrovni. Plynulejší, přirozenější a lépe si poradí s cizími slovy v českém textu. Vít sice správně přečetl „majkrosoft“, ale na „go-o-gle“ si málem vylámal jazyk.

Zahrnutí hlasového syntezátoru je prvním důležitým krokem k tomu, aby u nás jednou fungovala i Cortana. Díky Vítovi se tak česká Cortana posunula z fáze „možná“ na „někdy v budoucnu“.

Byl pro vás článek přínosný?