Hlavní navigace

Upgradování srozumitelnější, ale přísnější. Končí Cílený pololetní kanál

18. 2. 2019

Sdílet

Jestliže Windows 10 sliboval zpřehlednění situace, stal se pravý opak. Microsoft vydává nové verze častěji, reálně dochází k fragmentaci a pravidla pro upgradování se liší nejen v rámci edice, ale také z hlediska segmentů spotřebitelského a firemního. (Navíc edic s Desítkami samozřejmě přibylo.) Do toho dochází každý rok ke změnám pravidel týkajících se doby nebo jiných aspektů podpory.

Mění se názvy kanálů nebo terminologie a firmy mohou jednotlivé verze Desítek používat stále déle, aby nebyly nucené upgradovat tak často. Microsoft ale průběžně činí změny, ze kterých je jasně cítit, že chce, abychom upgradování neodkládali. Dosud platilo, že k odkladu vedly dvě cesty:

  1. V edici Pro a vyšších jste mohli nastavit odklad pro přechod na novou hlavní verzi Windows 10 až o 365 dní. (V rámci standardního servisního kanálu.)
  2. Zvolili-li jste servisní kanál Pololetní, získali jste možnost přidat k výše uvedenému odkladu ještě několik měsíců navíc.

Odklad o rok uvedený v prvním bodě se totiž vztahuje k oběma běžně dostupným servisním kanálům, které se dnes nazývají Pololetní kanálPololetní kanál (cílený):

  • Cílený pololetní kanál je ten běžný, výchozí a edice Home ani jiný nenabízí. V rámci něj byla nová hlavní verze Desítek vždy dostupná jako první po dokončení. Např. Windows 10 v1803 byl v tomto kanálu oficiálně dostupný od dubna 2018.
  • „Necílený“ pololetní kanál byl primárně určený organizacím, lze na něj přejít i v běžné edici Pro. Do něj Microsoft nové hlavní verze Desítek pouští se zpožděním po všeobecném uvedení, až když je dané vydání dle výrobce dostatečně odladěné. Dříve to bývaly zhruba čtyři měsíce, loni ale došlo k agresivnějšímu postupu. Oficiálně se jedná o dva až čtyři měsíce. Např. Windows 10 v1803 byl v tomto kanálu oficiálně dostupný od června 2018. Aby ale odložená distribuce „necíleného“ kanálu platila, musíte používat Windows Update for Business.
cileny pololetni kanal 1 Volba kanálů je dostupná jen do Windows 10 verze 1809. Na jaře dojde ke sjendocení

Užší, ale přehlednější servisní možnosti. Končí Cílený pololetní kanál

V minulém týdnu Microsoft oznámil, že přestane poskytovat Pololetní kanál (cílený), resp. dojde ke sjednocení kanálů. Ve Windows 10 verze 1903 si už tedy jiný kanál „nenaladíte“, zbude pouze jeden kanál a jedna možnost nastavit odklad instalace nových hlavních verzí až o 365 dní, viz bod č. 1.

Co to znamená? Jedno pozitivum je zřejmé – situace se zpřehlední, nebudeme už muset uvažovat nad různými distribučními kanály, protože nám zbude jeden. (Další eventuální možnosti pro velké firmy teď neberu v potaz, nejsou pro naše potřeby relevantní.) Ovšem organizace, které používají Windows Update for Business, tímto přijdou o pár měsíců navíc, v rámci kterých v původním „Necíleném“ kanálu se směly vyhýbat novým hlavním verzím Desítek.

cileny pololetni kanal 2 Zhruba takhle bude vypadat stejná sekce v nastavením aktualizací (jedná se o koncept, nikoli snímek reálného produktu)

Aby přechod na nový systém zjednodušil, výrobce organizacím jednorázově poskytne 60denní odklad pro „Necílený“ kanál po datu všeobecného uvedení verze 1903. Pokud si ručně nastavíte např. odklad o 60 dní, připočtěte si k nim ještě 60 dní od Microsoftu. Verze 1903 vám nebude nabídnuta dříve než za 120 dní. Pro ty, kdo aktualizují skrze cílený kanál, se nic nemění (tj. jakou dobu odkladu nastavíte, takovou ji mít budete).

Pro budoucí vydání už bude vždycky nutné hledět jen a pouze na den všeobecné dostupnosti. Podle Microsoftu vznikl zmatek v terminologii, oba kanály poskytovaly stejný software, jen ten druhý umožňoval přejít na něj s několikaměsíčním zpožděním. Ztrátu několika měsíců odkladu by výrobce organizacím mohl vykompenzovat prodloužením odkladu pomocí integrované funkce, k tomu se ale zjevně nechystá.

Byl pro vás článek přínosný?