Hlavní navigace

Na hodiny bude větší spolehnutí. Windows 10 zpřesní synchronizaci času

20. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft se pustil do boje s prodlevami a dalšími faktory, které způsobují nepřesnou synchronizaci času. Pro zařízení, kde je přesnost extrémně žádoucí, připravuje nový synchronizační protokol.

Synchronizace času je větší věda, než se může zdát, jak naznačuje Microsoft ve svém rozsáhlém blogovém příspěvku. Z něho také vyplývá, že dosavadní způsob synchronizace času ve Windows na dnešní poměry není zrovna přesný. Dosavadní protokol (NTP) získá nástupce s názvem Precision Time Protocol (PTP). Ten bude respektovat několik principů, které rovněž povedou ke zpřesnění synchronizace času. Dříve byla ve Windows tolerována synchronizace s maximální odchylkou ve výši pět minut. Jenže různá regulatorní opatření požadují vyšší přesnost, kde odchylka je max. 100 mikrosekund. Windows Server 2016 přinesl zlepšení, takže se synchronizace zpřesnila tak, že odchylka mohla být v nejlepším případě jen jedna milisekunda. Jenže dosavadními kroky ke zlepšení situace ještě nebyla splněna všechna regulatorní nařízení.

Kroky ke zpřesnění synchronizace času

Windows v blízké budoucnosti začne podporovat tzv. přestupnou sekundu, která se přidává (někdy dochází i k odečtení, nikoli přičtení) do některých dní kvůli mírně se měnící rychlosti rotace Země. Dále PTP přidá do informace o času poskytnuté vzdáleným serverem údaj o zpoždění, které vzniká při průchodu sítí. Výsledkem bude přesnější synchronizace koncového zařízení.

Další zpoždění vzniká na straně operačního systému, který musí packety po přijetí zpracovat. Jednotlivé části síťového řešení ve Windows mohou dohromady způsobit zpoždění typicky mezi 30 až 200 mikrosekundami. Což je problém, pokud zpoždění času nesmí být vyšší než 100 mikrosekund. Proto bude časová značka do informace o čase rovněž přidána při přijetí informace i po jejím zpracování. Rozdíl bude následně zapracován do nastavení času v systému.

Poslední zastávkou na cestě za zpřesněním nastavení času je metoda eliminace odchylek založená na srovnávání více časových údajů. I přes veškeré snahy o vyrušení prodlev v síti a na lokální úrovni, viz výše, může docházet k nepřesnostem v nastavení systému oproti času udávenému zdrojem. Extrémní hodnoty nebudou započítávány. Docházet bude též ke kontrolním měřením, kde se zprůměruje 60 měření. Firma se chlubí tím, že takto dosáhla dlouhodobě vyšší spolehlivosti zobrazování přesného času.

Jak to bude s dostupností vylepšení?

Microsoft se dále zaměřil na možnosti sledování přesnosti nastavení času vůči zdroji. K tomu všemu je ovšem třeba doplnit pár poznámek. Zmíněný Precision Time Protocol, který tvoří jen jednu část ze spektra inovací orientovaných na zpřesnění nastavení času, nebude pro všechny. Výchozím protokolem bude nadále NTP, takže PTP se bude manuálně nastavovat tam, kde to bude potřeba. (V domácích podmínkách obecně potřeba není.) Důvodem je nutnost specificky nakonfigurovat síť.

Aktuálně PTP a další novinky můžete zkoušet v posledním sestavení Windows 10 Insider Preview. Tím se dostávám k dostupnosti nových funkcí. Microsoft většinu času hovoří o Windows Serveru 2019, jenž bude dostupný ve druhé polovině tohoto roku. Kdy se dočkají spotřebitelé a spotřebitelky? S ohledem na to, že jsou novinky aktuálně testovány v programu Windows Insider, budou obsažené zřejmě ve Windows 10 verze 1809. Explicitně to však Microsoft neuvedl.

Byl pro vás článek přínosný?