Hlavní navigace

V testovacím sestavení Windows se nachází skrytý tmavý motiv Průzkumníka

25. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows nabízí několik možností, jak určité skupiny prvků barevně odlišit. Jednak můžete zvolit tzv. sekundární barvu, která může být použita pro obarvení záhlaví oken, hlavního panelu, Start a mnoha dalších dílčích prvků napříč uživatelským prostředím. Dále systémem prostupuje primární barva – typicky je prostor v uživatelském prostředí kolem dílčích prvků světlý.

Tmavý motiv Desítky na četné žádosti získaly v létě 2016 s Anniversary Updatem. Od té doby se Microsoft po krůčcích zbavuje nastavení barevnosti nekonzistencí. Zatím na ně ale stále narážíme. Ne každá aplikace respektuje barevné rozložení, některé umožňují přepínat barvy, ale jen manuálně v aplikaci apod.

K aplikacím, které nerespektují toto nastavení, pak typicky patří starší programy napsané pro prostředí Win32. K těm se řadí i Průzkumník. Jak se ale dopátral Rafael Rivera, Windows 10 Insider Preview Build 17650 obsahuje více tajemství. Jednak nám toto sestavení napovědělo, že Microsoft zkouší vytvořit signifikantně očesanou variantu Windows „Lean“. Jednak ale také obsahuje skrytou možnost aktivovat tmavý motiv Průzkumníka.

https://twitter.com/WithinRafael/status/987395050924421120

Zatím to ale nevypadá dobře. Část prostředí zůstává bílá a možná proto Microsoft ještě funkci nezveřejnil oficiálně. Možná ji chce koncepčně dotáhnout. Na aplikacích napsaných speciálně pro Windows 10 je ale vidět, že jsou podobným změnám lépe uzpůsobené.

Byl pro vás článek přínosný?