Hlavní navigace

Microsoft experimentuje s vyhledáváním ve Windows. Co možná nabídne Redstone 4?

21. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft / koláž: Petr Urban / Cnews

Poslední vydání Windows 10 Insider Preview nám před pár dny nabídlo první větší balíček novinek v rámci tohoto vývojového cyklu. Microsoft aktuálně připravuje Windows10 verze 1803, přičemž tuto verzi zatím známe hlavně pod kódovým označením Redstone 4. Jak zjistili na italském webu Aggiornamenti Lumia, sestavení 17040 skrývá také další novinky.

Konkrétně experimentální rozhraní pro vyhledávání, jež naznačuje, jakým směrem se ubírají myšlenky Microsoftu. Jedná se o okno zabírající podstatnou část obrazovky, tj. je mu věnována zasloužená pozornost a prostor. Vyhledávací pole může připomenout to, jež nám nabízela mj. aplikace Launchy (podotýkám, že v době oslavovaných Ikspéček byl podobný nástroj nutností).

Podobně jako v Launchy při psaní do vyhledávacího pole v Redstonu 4 vidíte komplexní výsledky. Obsahují soubory, ale také možnosti v Nastavení, nainstalované aplikace nebo hledání na webu. Zkrátka by mělo jít o jedno mocné vyhledávací pole. Tento typ vyhledávání samozřejmě dávno nabízí nabídka Start, takže se bavíme nikoli o změně v rozsahu, ale o novém uživatelském prostředí pro samotné vyhledávání a pro zobrazování výsledků hledání.

Ti, kdo používají macOS (např. na The Verge), pak spatřují podobnost s vyhledáváním v tomto operačním systému. Nezbývá než konstatovat, že z experimentu nemusí nic být, implementace však naznačuje, že bychom se proměny vyhledávání ve Windows dočkat mohli. Nezbývá než čekat, co Microsoft vymyslí.

Byl pro vás článek přínosný?