Hlavní navigace

Windows 10 verze 2004 je na dosah. Vyšly ISO a další servisní aktualizace

3. 3. 2020

Sdílet

Všechny indicie říkají, že Windows 10 verze 2004 už je prakticky hotový a připravený k distribuci. Formálně ovšem nevíme, kdy k zahájení dojde.

Neoficiálně se mluvilo o tom, že Windows 10 verze 2004 bude dokončen v prosinci, ale vydán ve standardním období. Informace se potvrdily, protože k vydání zatím oficiálně nedošlo, za finální je ale zjevně považováno sestavení 19041 vydané dne 10. prosince 2019. Žádné další nenásledovalo a v lednu jsme se v rámci záplatovacího úterý dočkali regulérní servisní aktualizace pro zmíněné sestavení. Totéž se opakovalo v únoru. Microsoft se tak k verzi 2004 choval jako ke kterékoli jiné z řady podporovaných. Jestliže jste na ni už přešli, firma vás v otázce bezpečnosti nenechala na holičkách. Koncem února pak vydala další servisní aktualizaci, která pro změnu striktně řeší chyby nesouvisející s bezpečností. Zatím posledním vydáním je tak build 19041.113. Úplně stejně Microsoft postupuje u standardně vydaných a podporovaných verzí Windows – aktualizace vydané mezi záplatovacími úterky neobsahují záplaty a jsou volitelné. Kdo si je nenainstaluje dobrovolně, obsažené opravy získá až v rámci dalšího záplatovací

Verze 2004 je na cestě

Dle našich zkušeností je již Windows 10 verze 2004 standardně funkční, byť Microsoft aspoň jeden známý problém eviduje. To se ovšem většinou týká i již oficiálně dokončených Windows. Dále pak platí, že dne 25. února výrobce uvolnil ke stažení instalační obraz ISO se sestavením 19041.84.

Kvůli možným zmatkům nadcházející vydání Desítek nese číslo verze 2004, jinak by se ale jmenovalo 2003. Právě proto jsme nevěděli, kdy k oficiálnímu vydání dojde. Nejspíš se to nedozvíme dřív, než někdo v Microsoftu „zmáčkne červené tlačítko“. Pokud chcete, na verzi 2004 můžete přejít skrze program Insider (kanál Slow ring), případně využijte zmíněné ISO.

https://twitter.com/WindowsUpdate/status/1234538968898834433

Dlouhodobé zkušenosti s Windows 10 nám říkají, že není kam spěchat, ačkoli aspoň já mám s dosavadním fungováním nového vydání zkušenosti dobré. V minulém roce byla verze 1903 uvolněna až v květnu. S ohledem na brzké dokončení a relativně dlouhý testovací cyklus tentokrát není důvod k tak dlouhému čekání.

Distribuce může začít každým dnem (typicky se již jedná o tzv. záplatovací úterky), stejně tak ale Microsoft může březen přeskočit.

Přehled oprav v aktualizaci KB4540409 (build 19041.113)

  • Mohlo dojít k zablokování přehrávání videa chráněného DRM v aplikacích, které spoléhaly na PlayReady Store Framework z Windows 8.0 nebo novějších.
  • Copyright byl upraven na rok 2020.
  • V nabídce Start se mohla objevit ikona Poznámkového bloku poté, co jste aplikaci odinstalovali.
  • Někdy systém přestal odpovídat při přihlašování, a to kvůli několika procesům na pozadí, které jsou hostovány v rámci stejného hostitelského procesu.
  • Aplikace Váš telefon nemusela úspěšně dokončit kopírování velkých souborů včetně obrázků.
  • Surface Pro X se nemusel připojit k některým mobilním sítím.
  • Kvůli chybě nedošlo k připnutí nového Edge ke hlavnímu panelu po instalaci prohlížeče, a to v rámci nového uživatelského účtu ve Windows.
  • Někdy nebylo možné se odhlásit, protože uživatelská relace přestala odpovídat.

Byl pro vás článek přínosný?