Hlavní navigace

Windows 10 „20H2“ představen. Nabídne nový Edge a změní značení verzí

17. 6. 2020

Sdílet

Microsoft zopakuje loňský scénář – druhé hlavní vydání Windows bude malé.

Krátce po představení nových názvů jednotlivých testovacích kanálů byl poprvé uveden Windows 10 „20H2“. Konkrétně ho najdete ke stažení v kanále Beta, který jsme roky znali jako Slow ring – takto by ostatně zatím ještě měl být identifikován i ve vaší instalaci Windows. Tímto se potvrzují dřívější neoficiální informace. Letošní podzimní vydání reálně bude minoritní. Nenabídne nové jádro, neboť bude postavené na dřívější verzi Windows 10 z téhož roku. Už v dubnu o tom psala novinářka Mary Jo Foley. V případě vydání operačního systému označeného kódovým jménem „20H2“ tedy platí, že bude odvozené z verze 2004 (tzv. May 2020 Update). Oproti ní navíc přinese jen pár drobných vylepšení. Poprvé jsme takový přístup Redmondského giganta viděli v minulém roce. Obdobně tak letošní vydání „20H2“ stávajícím uživatelům a uživatelkám verze 2004 distribuováno jako obyčejná servisní aktualizace. V minulém roce jsme dokonce zaznamenali, že Microsoft nové funkce do verze 1903 dodal s předstihem a při všeobecném vydání verze 1909 pak tyto novinky čerstvou aktualizací už jen aktivoval.

Integrace „Chredge“ a nové označení verzí

Dnes bylo do kanálu Beta vypuštěno sestavení 19042.330, které obsahuje i poslední opravy, jež před pár dny vyšly pro Windows 10 verze 2004 (tj. sestavení 19041.329). Instalaci musíte ručně vyvolat. Oproti minulému roku Microsoft změní praxi v tom, že nové funkce už v tomto minoritním vydání nebudou ve výchozím stavu vypnuté. Jaké konkrétní novinky „20H2“ nabídne, nevíme, až na jednu výjimku.

Verzi 20H2 si už můžete otestovat ve Slow ringu/kanálu Beta (foto: Petr Urban / Cnews) Verzi 20H2 si už můžete otestovat ve Slow ringu/kanálu Beta (foto: Petr Urban / Cnews)

Dle očekávání se základní součástí systému stane nový Edge. Microsoft ho oficiálně vydal v lednu, jenže Windows 10 v2004 byl z hlediska funkcí dokončen v prosinci. Firma se tak rozhodla prohlížeč do něj už neintegrovat a počkat si na další vydání. Aktuálně prohlížeč do stávajících instalací Windows 10 distribuuje přes Windows Update. Kdyby se k někomu náhodou nedostal, s vydáním „20H2“ už ho získá povinně.

Formalita na závěr. Microsoft se odklání od dosavadního značení verzí podle roku a měsíce. Verze 2004 tak byla poslední svého druhu, dále chce firma využívat méně určitá označení podle roku a daného pololetí, kdy Windows 10 vyjde. Tedy to, co známe z posledních kódových označení. „20H2“ tak není jen kódové jméno, ale také konečné označení nadcházejícího vydání. Od teď už tedy 20H2 vždy bez uvozovek.

Zdroj: Windows Experience Blog (1, 2) | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?