Hlavní navigace

Sedmičky už budou bezplatně podporovány jen rok. Firmy budou moct platit za odklad

15. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulosti jsme se o tom zmiňovali, dne 14. ledna jsme se ale definitivně překlopili do poslední fáze životnosti Windows 7. Cílová rovinka je vidět v dáli, za rok podpora tohoto produktu skončí. Ještě před pár měsíci mohlo ukončení životnosti v roce 2020 působit vzdáleněji, než skutečně bylo. V tom spočívá úskalí, kdy leden je takovým důležitým termínem.

Jako vždycky platí, že zatímco v domácnostech jste migraci schopní zvládnout klidně v řádu dní, větší firmy musí plánovat a testovat vše s jiným operačním systémem. Záměrně jsem ukončení podpory Sedmiček dne 14. ledna 2020 neoznačil za definitivní, Microsoft jako obvykle největší firemní zákazníky nechá, aby si případně platili dodatečnou podporu.

Ani tato podpora nebude trvat nekonečně dlouho, nejvýše tři roky. Pro spotřebitele a spotřebitelky je ovšem nedosažitelná, vztahuje se na ně běžná desetiletá doba životnosti operačního systému. Je otázka, jestli s ohledem na popularitu opět neprodlouží životnost. Podobně tak učinil v době Windows XP, čímž si naběhl. Příležitostně dokonce nabídl dodatečné záplaty, např. v roce 2017 proti ransomwaru WannaCry.

Tip: Teprve v prosinci 2018 Sedmičky předaly žezlo Desítkám

Jak jsem už dříve kritizoval, vytváří tím pocit falešného bezpečí. Většinu děr už v systému neopraví, takže není dobré jej v takové fázi používat. Totéž se bude vztahovat pro Sedmičky. O nových počítačích, myslím, nemá smysl hovořit, starý systém prostě na novějším hardwaru fungovat nemusí buď vůbec, nebo s omezeními, byť Intel loni uvedl čipset, který by podporu Windows 7 nabídnout měl.

Pokud byste je chtěli na starším počítači nahradit Desítkami (a nebude tomu bránit kompatibilita), můžete stále využít ponechanou možnost bezplatného upgradu. Provedete jej tak, že na počítač nainstalujete Desítky, ale aktivujete je svým klíčem k Sedmičkám. Nástroj na stažení instalačních souborů najdete na webu Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?