Hlavní navigace

Windows 7: potvrzené novinky, galerie s komentáři

31. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden Microsoft rozdal všem účastníkům konference PDC 2008 testovací sestavení Windows 7, nového operačního systému a přímého pokračovatele Windows Vista. Počet lidí, kteří tak měli možnost se s novým systémem setkat naživo, se znatelně rozrostl a zároveň se novinek chtiví uživatelé dozvěděli řadu dalších informací o připravované verzi Windows.

Windows 7 a potvrzené novinky

Nejprve si shrňme několik informací, které se objevily po vydání našeho prvního článku, Windows 7 (Seven): první novinky. Jako první je třeba říct, že finální označení Windows bude stejné, jako jeho kódový název: Windows 7. Microsoft tak po několika verzích označovaných nejrůznějšími názvy (Whistler, Longhorn, XP, Vista) a roky vydání vrací do pojmenování jasný řád a informaci o tom, kolikátou verzi Windows budete používat. Podrobněji viz Windows 7 má jméno.

Jak jste již určitě zaznamenali, z Windows 7 zmizí Movie Maker, Fotogalerie a Mail. Tyto aplikace budou nahrazeny sadou Windows Live, která obsahuje i několik dalších programů navíc. V případě Movie Makeru je to docela škoda, můžeme jen doufat, že finální verze Movie Makeru z Windows Live Wave 3 dosáhne alespoň na úroveň toho, který je ve Vistě. Zatím to tak nevypadá.

CEO Microsoftu, Steve Ballmer, přišel se zajímavým prohlášením, když pronesl, že okamžitý přechod na Windows Vista nemusí být vždy nejlepší řešení a v řadě případů mohou lidé raději počkat na Windows 7. Pokud však již Windows Vista máte, bude vás zajímat, že Windows Vista Service Pack 2 přijde před vydáním Windows 7.

Rychlejší start Windows 7

Již v minulém článku o Windows 7 jsem zmiňoval, že se vývojáři budou snažit snížit čas nutný k nabootování systému. To je ostatně jejich cílem vždy, když připravují novou verzi Windows. V případě sedmičky by jim k překonání 15sekundové hranice měla pomoci i technologie Instant On umožňující z úplně vypnutého počítače přejít do stavu, kdy bude schopen provádět některé specifické činnosti. Aby to celé proběhlo maximálně rychle, bude většina dalších služeb počítače omezena do doby, než jej zapnete do normálního režimu. V praxi by vám tak Instant On mělo pomoci například v případě, že se jen rychle chcete podívat na internet a počítač zase uspat.

Windows 7 bez postranního panelu

Pokud jste si oblíbili postranní panel ve Windows Vista, v nových Windows se s ním již nesetkáte. Miniaplikace nicméně zůstaly a Microsoft obohatil Windows 7 o nové funkce, které umožní miniaplikace umístěné na ploše mnohem rychleji zobrazit. Pomůže mu k tomu funkce pro nahlížení skrz okna. Na ploše zůstanou pouze rámečky otevřených oken, zbytek bude průhledný.

Jednou z nových miniaplikací, které se ve Windows 7 objeví, bude elektronická podoba žlutých samolepicích papírků. Pokud se vám tento způsob vytváření poznámek líbí, nebudete muset instalovat další software.

WordPad a Malování se přiblíží MS Office

Kalkulačka dostane několik nových funkcí a bude připomínat pokročilejší sharewarové nástroje. Vzhledem k tomu, že Windows 7 bude podporovat multidotykové obrazovky (podobně jako telefony iPhone), přistoupili vývojáři k úpravě po řadu let nezměněného WordPadu a Malování. Obě aplikace dostanou místo programové nabídky a nástrojové lišty pás karet Ribbon, tak jak jej znáte z MS Office 2007.

Ribbon by měl pomoci k tomu, aby se aplikace lépe ovládali například prstem na již zmíněných multidotykových obrazovkách. Ribbon má i nový Windows Live Movie Maker.

Lepší vyhledávání

V Průzkumníkovi (Windows Explorer) se objevuje nový ovládací prvek Libraries, knihovny. Umožňuje jednodušší třídění a organizaci dokumentů. Knihovny budou mít náhledy, budete je moci třídit do kategorií a označovat popisky. Funkce Federated Search umožní prohledávání obsahu napříč disky a nabídne zvýraznění shodných položek.

Tisk přes internet

Silná orientace na internet v současných aplikacích se projeví ve Windows 7 mimo jiné tím, že vám tento systém umožní tisknout vaše dokumenty přes internet. Na konkrétní praktické využití si ještě budeme muset počkat, otázkou jsou také případné problémy z hlediska zabezpečení takto přenášených dat.

Bluetooth a multimédia

Ve Windows 7 bude zdokonalena podpora bezdrátové technologie Bluetooth. Objevil se také pojem Device Stage, který by měl být centrem zařízení, umožňujícím uživatelům jednoduše spravovat, prohlížet, synchronizovat, tisknout a provádět další akce vázané na daný typ zařízení.

Změní se práce s připojenými přehrávači a multimédii, Windows 7 budou používat funkci PlayTo, která umožní přehrávat multimédia na libovolném připojeném zařízení.

Jak se můžete přesvědčit na screenshotech, mírných změn se dočká i hlavní panel. Příkazový řádek bude využívat skriptování pomocí PowerShellu 2, jehož první verzi najdete v serverových Windows Server 2008.

Změny pod povrchem

Samotné jádro Windows zřejmě příliš přepracováno nebude. Z novinek, o kterých nyní víme, je nejzajímavější skutečnost, že Windows 7 bude moci celkem obsloužit 256 procesorů a měl by fungovat i na miniaturních netboocích. S tím souvisí i optimalizace systému z hlediska spotřeby energie. Změny se budou týkat také DPI.

Windows Azure a .NET Framework 4.0

Na PDC 2008 Microsoft oznámil také novou platformu pro webové aplikace, tzv. cloud computing. Stručně řečeno, jedná se o aplikace běžící v prostředí webového prohlížeče, jejichž data jsou ukládána někde na serveru a uživatel tak k nim má přístup odkudkoli, kde se připojí na internet. Windows Azure umožní vývojářům tvořit aplikace, které budou běžet především na internetu a vzdálených serverech, než na samotných počítačích uživatelů. Není přitom podmínkou, že k jejich spuštění bude třeba webový prohlížeč.

Framework Windows Azure by měl být součástí finální verze Windows 7, podobně jako se ve Vistě objevil .NET Framework 3. Mimochodem, i .NET Framework bude aktualizován, a to na verzi 4.0. Měl by být ze všech dosavadních verzí nejvýkonnější. .NET Framework se bude skládat ze dvou částí. Jedna bude sloužit pro klasické desktopové aplikace, druhá, s kódovým označením Zurich poslouží jako základ pro platformu Windows Azure.

Betaverze odložena

Většina dosavadních spekulací hovořila o tom, že se první veřejná betaverze objeví někdy v prosinci tohoto roku. Podle informací z PDC 2008 dojde k mírnému odkladu a první betu Windows 7 tak můžeme očekávat začátkem příštího roku. Zřejmě se tak naplní slova Microsoftu, který Windows 7 plánuje na rok 2010, a červen 2009, jak se dříve spekulovalo, se stává zcela nereálným.

Lepší představu o Windows 7 si uděláte z obrázků, které najdete v následující kapitole.

Galerie screenshotů z Windows 7

Galerie screenshotů z Windows 7

Panel úloh je úspornější, nad tlačítky jsou zobrazeny náhledy oken aplikací

Do nabídky aplikací v panelu úloh můžete velmi jednoduše přetahovat jiné soubory

Speciální funkce umožní rychle zobrazit miniaplikace na ploše, aniž byste minimalizovali okna

Vylepšená správa témat spojuje tapety, průhlednost, spořič a ozvučení

Po letech se změny dočká i panel pro nastavení rozlišení obrazovky

Mírných změn dozná práce s připojenými telefony a podobnými zařízeními

WordPad nabídne ovládání s pásem karet Ribbon

I Malování bude mít nový způsob ovládání umožňující lépe využívat multidotykové displeje

Kalkulátor se bude více podobat nástrojům které jste si instalovali z internetu

Firewall ve Windows 7 konečně nabídne různé profily pro různé sítě, což ocení především majitelé notebooků

K bezdrátové síti se nyní připojíte mnohem jednodušeji

Upravte si, kdy vás bude UAC „obtěžovat"

Nový nástroj Solution Center pro řešení problémů

Ve Windows 7 nebude chybět ani známý Media Center

Funkce PlayTo v akci

Kompaktní podoba Windows Media Playeru a náhled na něj v liště úloh

Windows 7 nabídne lepší práci s uloženými hesly

Zdroj: Flickr, ZDNet (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?