Hlavní navigace

Konkurent Chrome OS od Microsoftu teď interně nese označení Santorini

22. 2. 2019

Sdílet

Produkt, který jsme znali jako Windows Lite, interně získal nový název.

O tom, že Microsoft chystá Windows Lite, jsme už psali. V posledním větším článku jsem shrnul známá jména projektů, která mají v názvu Windows a zkusil jsem nastínit jejich budoucnost a možný smysl. Lze předpokládat, že finální produkt se nebude nazývat Windows Lite, ale určité obavy o název panují. Pokud v tomto produktu nepůjde spouštět klasické programy, mohl by se Microsoft chytit do stejné pasti jako v případě Windows RT.

Od svých kontaktů Zac Bowden neslyšel finální název produktu, ale jen kódové označení, které se nedávno ujalo. Windows Lite nebo jen Lite, jak prý Microsoft projekt v poslední době interně označoval, se teď nazývá Santorini. Santorini je i malý řecký ostrov v Egejském moři. Nejedná se o jediný projekt, jenž na bázi modulárního Core OS vzniká. Bowden zmiňuje projekty Aruba nebo Oasis, přičemž první zmíněný souvisí se Surface Hubem a druhý s Hololens. Microsoft by o „Litu“ mohl promluvit v květnu na Buildu.

Před pár dny další informace týkající se produktu vyškrábal také Brad Sams. Podle něj Microsoft vyvíjí dva typy hardwaru, které by projekt Santorini našel uplatnění. Kódová označení těchto zařízení jsou CentaurusPegasus. Zařízení Centaurus prý má dvě obrazovky, zatímco Pegasus není tak jednoznačně vyhraněný koncept. Pod tento pojem se zařazuje více typů laptopů.

Podle Samse je pravděpodobné, že uživatelské prostředí nového systému nebude zrovna kopií současných Windows. Mělo by být nové a výrazně zjednodušené, což bude odpovídat cílovým scénářům použití. Okna by zmizet neměla, ale bude se méně počítat s multitaskingem, na takový typ práce tady zkrátka budeme mít plnohodnotný Windows.

Byl pro vás článek přínosný?