Hlavní navigace

Do Windows Storu se chystá plnohodnotný Office a překvapivě také Spotify

3. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Mnoho oznámení pro Store se nekoná, ale lepší něco než nic.

Ve článku věnovaném uvedení nové edice Windows 10 zaměřené primárně na vzdělávací sektor jsem zmínil, že Microsoft potvrdil uvedení Office do Windows Storu. Již dříve jsem tento krok vnímal jako konec vážných snah o rozjezd ekosystému univerzálních aplikací. Ty skoro nikdo neprodukuje, takže Microsoft zřejmě doufá, že se Store naplní aspoň konvertovanými desktopovými programy. Zdůrazňuji, že se v těchto případech nejedná o univerzální aplikace. Stále jsou to klasické desktopové programy, ale zabalené do kontejneru a využívající výhody Storu a nového modelu pro instalaci aplikací. Buď jak buď, plnohodnotné nástroje Office ve Storu leckomu radost udělají, o tom nepochybuji. Otázka zní, co to znamená pro platformu.

Co se Storem?

Kdyby se klasické programy ve Storu začaly objevovat ve velkém, mohly by však vývojářské týmy být spíše motivovány k produkci univerzálních aplikací. Možná. Ani to se dosud nedělo, konvertovaných desktopových aplikací bylo do Storu přivedeno pouze kolem sedmdesáti, když nepočítám hry (v lepším případě o něco víc, ale nebudou to řádově ani nižší stovky).

Bude mít Store konečně smysl? (Smysl mu nedodá nic jiného než aplikace.) Bude mít Store konečně smysl? (Smysl mu nedodá nic jiného než aplikace.)

O žádném velkém úspěchu se tak hovořit nedá – snad leda ve srovnání s Edgem, pro který za stejných několik měsíců až do dnešního dne vzniklo méně než 30 doplňků. (Desktopové aplikace ve Storu a doplňky pro Edge byly novinky v Anniversary Updatu.)

Office a Spotify

Buď jak buď, plnohodnotný Office bude ve Windows Storu v dohledné době, konkrétní datum nepadlo. Velmi vágně bylo také řečeno, že se ve Storu objeví Spotify. Konkrétní datum opět nezaznělo, bude to někdy v létě. K této službě bylo uvedeno, že bude možné hlasitost přehrávání hudby ovládat pomocí zařízení Surface Dial. Což neurazí, toto propojení ale většinu lidí mine.

I v případě Spotify by mělo jít o konverzi klasického desktopového klienta, nikoli o univerzální aplikaci. Na tiskové konferenci to nepadlo, ale ukázka nic jiného nenaznačuje. Osobně bych si na to také vsadil, protože Spotify dlouhodobě pozoruji a přístup firmy k vývoji klientů ve mně nebudí naděje, že se v tomto směru bude snažit.

Spotify přijde do Storu, což je samo o sobě určitým pokrokem Spotify přijde do Storu, což je samo o sobě určitým pokrokem

Spotify především nemá motivaci k vývoji úplně nového klienta, jenž bude exkluzivní pro Desítky. Univerzální aplikace by sice mohla běžet potenciálně i na mobilech, které jsou ale mrtvé, a pak třeba na konzoli Xbox, kde popravdě Spotify citelně chybí. Jenže Spotify uzavřelo exkluzívní partnerství se Sony, čili PlayStation jsou jediné konzole, kde Spotify běží a v dohledné době poběží.

Doufali jste, že oznámení spojených s aplikacemi pro spotřebitelský trh bude více? Bohužel současnost vůči platformám Microsoftu není úplně příznivá. Zanedlouho ale proběhne Build. Zde se bude z mého pohledu lámat chleba. Bude zajímavé sledovat, jak moc se bude mluvit o univerzálních aplikacích a kolik nových kousků přivítá Windows Store.

Mimochodem, v záznamu z představení Windows 10 S je část se Spotify vystřižená. Možná to celé bude složitější, než si myslíme. V záznamu, který někdo uchoval na YouTubu, ji můžete vidět kolem sedmadvacáté minuty druhé hodiny. Na svém blogu Microsoft příchod Spotify do Storu stále zmiňuje.

Byl pro vás článek přínosný?