Hlavní navigace

Microsoft znovu rozjíždí volitelné aktualizace a automatizované upgrady

18. 6. 2020

Sdílet

Svět se navrací k normálnímu stavu. Microsoft obnovuje vydávání volitelných servisních aktualizací pro Windows, ale také začíná převádět staré verze Desítek na novější.

Během koronakrize se i mnohé softwarové firmy snažily, aby každodenní chod společnosti rušily co možná nejméně. Přestaly proto tlačit na pilu s aktualizováním. Microsoft v poslední třetině března oznámil, že pozastavuje vydávání volitelných aktualizací, jež vychází mezi záplatovacími úterky a opravují chyby nesouvisející s bezpečností.

Jsme lehce za polovinou června a Microsoft nám dává najevo, že opatření zruší. Volitelné servisní aktualizace pro Windows bude opět vydávat od července. Tím změny překvapivě nekončí. Redmondští chtějí srozumitelněji komunikovat, že se jedná o veřejné ukázky části toho, co chystají na tzv. záplatovací úterý.

Tip: Windows Update už nemlčí, pokud vám zatím nemůže nabídnout upgrade

Volitelné aktualizace proto ponesou označení „Preview“. (Takto Microsoft už označoval volitelné aktualizace z daného cyklu pro Windows 7 a 8.1.) Vycházet budou pouze pro Windows 10 verze 1809 a novější. Nadále platí, že pokud tyto aktualizace nenainstalujete, příslušné opravy získáte v nadcházejícím záplatovacím úterý. Pro nehotové verze Windows budou nebezpečnostní aktualizace vycházet v druhém týdnu v měsíci.

Během druhé fáze instalace s počítačem nelze pracovat Během druhé fáze instalace s počítačem nelze pracovat

Automatizovaná migrace z Windows 10 verze 1809

Koronakrize Microsoft dále přinutila, aby prodloužil životnost Windows 10 verze 1809, aby se případně zbývající uživatelé a uživatelky nemuseli potýkat s upgradem. (Většina už přešla.) Místo do května tak má toto vydání zajištěný přísun aktualizací až do listopadu. Spolu s tím byl samozřejmě pozastaven proces automatizovaného upgradu.

Firma koncem května předeslala, že se k automatizovaným upgradům verze 1809 vrátí během června. Jak si všiml Rich Woods, v tuto chvíli jsou instalace migrovány na verzi 2004. Firma to neříká explicitně. Dne 16. června ale oznámila, že verzi 2004 nasazuje na širším spektru zařízení a trénuje umělou inteligenci k tomu, aby nové vydání Windows nasadila tam, kde nedojde k potížím s nekompatibilitou.

Specificky ale uvádí, že novinku zavádí „na zařízeních blížících se konci životnosti“. Na konec životnosti dochází právě verze 1809. V prosinci, tj. jen o měsíc později ale své poslední aktualizace obdrží také verze 1903. I ona by tedy už pomalu mohla být předmětem první vlny automatizovaných upgradů. Microsoft nikdy exaktně nedefinoval, co je to zařízení, jehož životnost se chýlí ke konci.

Dle dosavadní praxe se zdá, že se jedná o etapu zhruba posledních šesti měsíců podpory dané verze Windows 10. Od července by tak mohla být předmětem upgradů rovněž verze 1903. Budeme si muset počkat, jak se Microsoft zachová.

Zdroje: Windows IT Pro Blog |  Version 1809 and Windows Server 2019 – Known issues and notifications, Version 2004 – Known issues and notifications  via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?