Hlavní navigace

YouTube nabízí filmy zdarma. Terminátora, Rockyho…, ale má to háček

19. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Apple chystá novou videopůjčovnu

a údajně ji svým uživatelům v nějaké omezené formě nabídne bezplatně. Google na nic nečeká a bezplatné filmy začal nabízet již koncem října na YouTubu. Magazínu AdAge to potvrdil produktový manažer služby Rohit Dhawan s tím, že novinka uspokojí všechny strany. Diváci dostanou filmy zdarma, inzerenti získají nový prostor, jak lákat na své produkty, a filmové společnosti zase nový zdroj příjmů.

Filmy tedy lze sledovat i bez placení, uživatelé ale musí přetrpět 10+ reklam, které se jim v průběhu přehrávání objeví. Audiovizuál nijak zvlášť dotčený není, videa jsou ve standardním stereo zvuku a obrazu v rozlišení až 1080p. YouTube obecně šetří na datovém toku (oproti například Netflixu), takže to není žádná hitparáda, ale kvalita neurazí.

YouTube nabízí filmy zdarma s reklamou
YouTube nabízí filmy zdarma s reklamou
Rozlišení je až 1080p
Rozlišení je až 1080p

Horší je to s velikostí a kvalitou katalogu. Bezplatné snímky najdete na této adrese, je jich tam přibližně stovka a většinu z nich nejspíš nebudete znát. Z velké části jde o různou béčkovou a céčkovou produkci, ale výjimky se najdou. V nabídce je například první Terminátor, Rocky I až V nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb. Na české titulky nebo dabing zapomeňte.

Sledujete Youtube TV?

Ve skutečnosti u nás služba ani nefunguje a je zatím určena jen pro USA. Na filmy ale můžete koukat, pokud si zajistíte americkou IP adresu, například přes přes bezplatný ProtonVPN. Google nám toho mimochodem upírá mnohem více. Placené tarify YouTube Music nebo YouTube Premium v Česku také zatím nejsou.

Byl pro vás článek přínosný?