Hlavní navigace

Značení portů USB se (zase) změní. Konečně bude srozumitelné a jednoduché?

4. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Místo bláznivých jmen jako USB 3.2 Gen 2x2 a USB4 2.0 se začnou používat intuitivnější označení jako USB 20Gbps či USB 80Gbps, které se snad nikomu nebudou plést a rychlost bude hned jasná.

Je oblíbené říkat v posledních letech o USB, že je to „nepořádek“ na kolečkách, zejména pokud jde o všechny schopnosti, které může mít USB-C, ale také je kolikrát nemá, když je potřebujete. Ještě víc opodvozkované je ale značení – s USB 3.1, 3.2 různých generací, po nichž přišlo USB4, jen aby ho následovalo USB4 2.0. Zdá se ale, že někdo dostal rozum a ve značení by mohl nastat když ne pořádek, tak o dost přehlednější situace.

Zmatek ve značení rychlostí USB vznikl po generacích USB 2.0 a USB 3.0, které dávaly smysl – to první byly černé (vesměs) porty s původními čtyřmi vodiči a rychlostí 480 Mb/s, to druhé modré porty, které měly vodiče navíc a zvládly 5 Gb/s. Když ale přišly ještě rychlejší verze s rychlostí 10 Gb/s, kdosi zešílel a místo nějakého logického pokračování (USB 3.5 nebo USB 4.0) se rozhodl, že se tomu bude říkat USB 3.1 Gen 2 (a potom ještě USB 3.2 Gen 2), zatímco předchozí standard se „pro lepší názornost“ přejmenuje na USB 3.1 Gen 1, později dokonce USB 3.2 Gen 1.

Když pak už jen výhradně v rámci nového konektoru USB-C přišly 20 Gb/s porty, dostaly jméno USB 3.2 Gen 2x2, ale 40 Gb/s porty zase USB4 (a pak, aby náhodou nevznikl nějaký systém, tu máme 80 Gb/s USB4 2.0).

Označení Také pod tímto názvem… …nebo pod tímto
USB 2.0 HiSpeed USB
USB 3.2 Gen 1 USB 3.0;
USB 3.1 Gen 1
SuperSpeed USB
USB 3.2 Gen 2 USB 3.1 Gen 2 SuperSpeed USB 10 Gb/s
USB 3.2 Gen 2×2 SuperSpeed USB 20 Gb/s
USB4
USB4 2.0

Už před časem ale vedle těchto nepřehledných a nelogických označení samostatného standardu vznikla snaha přinést srozumitelnější značení, které se odpíchlo od označení „SuperSpeed“, které původně dostalo USB 3.0. Tato značení byla SuperSpeed 10 Gbps, 20Gbps podle skutečné rychlosti portu (SuperSpeed se pak zkracovalo na SS). Nevýhoda je, že je to hodně dlouhé a podobná otrava ručně vypisovat, jako „USB 3.2 Gen 2x2“.

Nové značení: USB a rychlost portu, konec

Nyní organizace USB-IF, která onu věc na kolečkách spravuje, přichází s novým systémem značení, na který by se výhledově mohlo ve značení portů a vypisování specifikací u zařízení přejít a snad by mohlo jít o změnu k lepšímu. USB-IF chce totiž opustit ony komplikované jména jako USB 3.2 něco-něco, ale zároveň i ono dlouhatánské SuperSpeed a v podstatě značení založit čistě na rychlosti portů. Zmizet s tím asi má i ona značka USB4 (a USB4 2.0).

Nové značení portů tedy bude jen USB 5Gbps, USB 10Gbps, USB 20Gbps (což jsou USB 3.1/3.2 „Gen 1“, „Gen 2“, a „Gen 2x2“) a USB 40Gbps (což bude označení pro porty USB4, které tuto rychlost přinesly). Výhledově pak asi přibude USB 80Gbps (což bude to, co bylo nedávno oznámeno jako USB4 2.0).

USBPerformanceLogos Nová loga označující typy (rychlosti) portů USB. Logo s baterií se použije u nabíjecích portů mobilů či notebooků (zdroj: USB-IF)

Naopak dvě dekády starého USB 2.0 (to bylo dříve označováno „Hi-Speed USB“, a zřejmě to tak bude nadále) se tyto změny netýkají, mimo jiné asi proto, že „480 Mbps“ by mohlo méně počítačově zběhlé plést k domněnce, že tyto porty jsou nejrychlejší, zatímco ve skutečnosti jsou nejpomalejší (původní USB 1.1 už najdete jen ve velmi starých zařízeních a deskách z doby Pentia III).

USBType CCableLogos Nová loga označující typy kabelů USB. Vedle rychlosti bude uváděna i specifikace výkonu pro nabíjení/napájení (zdroj: USB-IF)

Toto značení by mělo mít zjednodušená loga, kdy u portu bude jen velká číslovka ukazující rychlost (snad to bude i na zařízeních čitelné bez lupy díky tomu, že nebudou zabírat místo písmena USB či SS USB). Trošku jiné to bude ale u kabelů. U těch má být vyznačena nejen tato datová rychlost, ale také napájecí výkon, který dokážou přenést („watty“).

USBChargerLogos Nová loga pro nabíječky (zdroj: USB-IF)

Doufejme, že se toto značení ujme, protože je asi nejjednodušší, jaké může být a současně je uváděním rychlostí i intuitivní a nepotřebující vysvětlování. Asi se nestane, že bude hned používáno všude a stará USB 3.1 Gen 2 a podobně zmizí. Ale snad k tomu budou věci směřovat aspoň postupně.

Zdroje: TechPowerUp, The Verge, USB-IF

Byl pro vás článek přínosný?