Hlavní navigace

Místo výřezu s foťákem má nádor. ZTE Axon V vypadá směšně

19. 3. 2019

Sdílet


Nerudovskou otázku „Kam s ním?“ vyřešili výrobci různými způsoby. Přední foťák na smartphonu brání vytvořit mobil s displejem přes celou čelní stranu. Od tlustých rámečků jsme se přesunuli k výřezům, průstřelům nebo výsuvným konstrukcím. Málokdo by měl odvahu vydat telefon bez kamerky.

Loni si to dovolilo čínské ZTE v novince Nubia X. Řeší to tak, že má displej i na zadní straně, takže pokud chcete dělat autoportrét (jak se dříve říkalo selfiečkům), prostě Nubii otočíte. Stejný výrobce přemýšlel i nad opačným extrémem. Koncept Iceberg má výřezy rovnou dva.

Ledovec se sice do obchodů nedostal a zůstal maximálně ve fázi prototypu, ale ZTE se nebojí experimentovat. Firma v minulosti prodávala Axon M, skládací telefon se dvěma displeji. A možná přemýšlí nad výrobou sourozenců.

Na IF World Design Guide výrobce prezentuje další koncepty Axon S a Axon V. Oba mají displej přes celou přední stranu. Esko je vysouvák, který po otevření odkryje dva přední a tři zadní foťáky (prý s 5× optickým zoomem).  V zavřeném stavu není poznat, co je přední a co zadní strana, z obou je to jen černá skleněná, kterou nenarušují ani žádné nápisy nebo tlačítka. Zvláštní také je, že výsuvný mechanismus je horizontální, nikoliv vertikální jako u jiných výrobců.

A pro případ, že by někdo chtěl pevnější jednodílné řešení, ZTE vyrobilo ještě model V. Ten má blok se dvěma předními foťáky připevněný na bok telefonu. Jako bonus navíc to výrobce může vydávat za protiskluzovou ochranu! Ne, vážně. Axony S a V pravděpodobně zůstanou pouze u designového cvičení a laboratoře ZTE (či jen grafické programy) neopustí.

Byl pro vás článek přínosný?