Hlavní navigace

Cetin už poskytovatelům nabízí VDSL o rychlosti 80/8 Mb/s. Brzy bude i u vás

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká telekomunikační infrastruktura loni v říjnu oznámila, že v příštích sedmi letech investuje do modernizace sítí 22 miliard korun. Cílem Cetinu je rozšířit dostupnost optických sítí až na úroveň ulic, odkud by internet proudil do jednotlivých domů po tradičním metalickém vedení.

Nové rozvodné skříně (DSLAMy) s optickou páteří (FTTC) Cetin staví především na venkově. Od zahájení modernizace vybudoval 60 % FTTC přípojek v obcích s méně než 2000 obyvateli. Venkov hodlá pokrývat i do konce roku, směřovat tam bude hned polovina nových přípojek.

Vektorizace VDSL2 eliminuje přeslechy, zvyšuje kvalitu i rychlosti
Vektorizace VDSL2 eliminuje přeslechy, zvyšuje kvalitu i rychlosti (foto: Alcatel-Lucent)

Vzdálenost mezi přípojkou uživatele a rozvodnou skříní je klíčem pro zvýšení rychlosti sítě. Metalické vedení klasickou dvoulinkou je citlivé a s větší vzdálenosti se ztrácí možný rychlostní potenciál. Zkrácením tzv. poslední míle může Cetin dostat rychlejší technologii VDSL tam, kde je dosud jen ADSL. U těch nejkratších spojů do 500 metrů pak může v budoucnu nasadit ještě lepší technologie.

 

Cloud24

Cetin již testuje vektorizaci, která zvýší rychlosti na více než 100 Mb/s. Jeho velkoobchodní smlouva již počítá s novým rychlostním tarifem 80/8 Mb/s. Jeho partneři budou moci tento tarif využívat od 15. 8. do 30. 11. 2016 za cenu, kterou běžně stojí internet o rychlosti 40/4 Mb/s. Novou smlouvu s Cetinem už má O2, T-Mobile a Český bezdrát, takže to budou také první poskytovatelé, kteří by na podzim mohli představit nové VDSL tarify.

Zdroj: Cetin

Byl pro vás článek přínosný?