Hlavní navigace

Windows 10 Technical Preview podruhé. Stáhněte si sestavení 9860

22. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera večer našeho času Microsoft vypustil slibované druhé sestavení Windows 10 Technical Preview. První sestavení 9841 nahradilo mladší 9860. Postup pro upgrade není složitý, prostě jen zkontrolujte aktualizace prostřednictvím služby Windows Update. Nikoli však desktopové, použít musíte dotykovou podobu, kde zajděte do sekce Preview Builds.

Obraz ISO s tímto sestavením není a nebude k dispozici. Pokud chcete nejnovější Windows 10 zkusit, musíte nejdříve nainstalovat sestavení 9841.

Instalace

Pokud se vám nové sestavení ještě nenabízí, klepněte na Check now. V opačném případě už rovnou na Download now. Zbývá vyčkat na stažení, putovat k vám by měly 2–2,74 GB dat.

Instalaci posléze potvrdíte klepnutím na Install now. V obou případech se jedná se o samovolné procesy, takže si nejlépe zajděte na oběd. Pauza na kávu by mohla být příliš krátká.

Na druhou stranu s počítačem můžete po dobu stahování a chvíli během instalace stále pracovat – dokud vás systém nevyzve k restartu. Po něm se znovu nainstalují aplikace nebo proběhne základní konfigurace. Navzdory tomu se neděste, nastavení systému zůstane zachováno a nebudete muset všechno předělávat a přeinstalovávat.

Stáhněte nové sestavení
Stáhněte nové sestavení

Pouze OneDrive znovu provede synchronizaci, vyhledávací proces znovu sestaví index atp. Nicméně, na podobné věci musíte být připravení, pokud se účastníte programu Windows Insider a testujete rané sestavení produktu. Tento upgrade lze nazvat velmi bezproblémovým.

Známé problémy

Microsoft se netají tím, že sestavení provází známé problémy. Poukazuje např. na to, že je těžší se připojit k Wi-Fi. Některé prvky v uživatelském prostředí byly totiž dočasně upraveny, ale časem se vrátí do použitelnějšího stavu. Jindy zase mizí a deformují se položky v nabídce Start, ani Internet Explorer nevypadá vždycky dokonale.

Některé počítače se nemusí úspěšně probudit z režimu spánku, což je mnohem větší zádrhel, než když se vám nedaří spustit Solitaire a Mahjong. Pakliže používáte dva externí monitory a připojujete je přes Display Link, po odpojení obrazovka možná zmodrá. To jsou potíže, o nichž firma ví. Nikdo ovšem nevylučuje, že se neobjeví další. Spíše naopak.

Novinky v sestavení 9860

Redmondští upozorňují, že většina změn pro nás bude neviditelná. Provedli totiž skoro 7 000 jednotlivých úprav a oprav. Čeho si všimnete, bude centrum akcí s notifikacemi. To jsme už na obrázcích viděli a momentálně je nanejvýš jednoduché. Čistší prostředí a více možností dorazí, v první fázi jde jen o postavení základů.

 

Microsoft vyslyšel náročné uživatele. Pokud používáte více monitorů, oceníte klávesovou zkratku Win+Shift+šipka. Ta vám totiž umožní přesouvat okna do dalších obrazovek. Uživatelé si vyžádali animace při přechodu z jedné plochy na druhou. Potvrdit můžeme také animace při práci s okny.

V dotykové edici služby Windows Update si všimnete výběru frekvence instalace nových sestavení. Tu bylo možné dříve aktivovat změnou v registru a nabídne vám dvě úrovně instalace. Častější instalace vám zajistí brzký přístup k úplným novinkám, ale můžete se potýkat s více chybami.

Nižší kadence vám systém oživí stejnými novinkami, ty již ovšem budou otestované okruhem uživatelů, který si v nastavení zvolil brzké instalovávání nových sestavení. Což je kompenzováno vyšší stabilitou. Právě to bude výchozí volba pro všechny uživatele, na méně stabilní aktualizační kanál se musíte přepnout ručně s vědomím, co děláte.

Zdroj: Microsoft via Neowin 1 | 2 | 3

Byl pro vás článek přínosný?